Ököljog a nagyvárosban

Egy hete történt, hogy a Béke úton haladtam a bal sávban, amikor az előttem guruló gépjármű a szokásosnál nagyobb féknyomot rajzolt. Nem voltam rest, beletapostam én is, de nem kellett tövig nyomnom a pedált, így tudtam figyelni arra, hogy ne koccanjon nekem a szorosan mögöttem lévő Suzuki.

A vártnál nagyobb fékcsigorgással próbálta megakadályozni az ütközést, majd az utolsó pillanatban elkapta a kormányt, és a jobb sávban elhaladt mellettem. Volt időm végigmérni a szekrényt, aki a volánnál szitkozódott. A legközelebbi villanyrendőrnél a mérgesarcú kipattant, és a dominófék-effektust okozóhoz perdült. Feltépte az ajtaját, és ordítva öklözni kezdte a bennragadt sofőrt. Néhány csapás után visszasietett az autóban ülő nőszemélyek mellé, éppen elérte a zöldet...
Tegnap fél nyolc körül verődtem haza. A lakás üresen kongott, sem a Földönmászót, sem az Őrzővédőjét nem találtam a helyén. Mire kényelembe helyeztem volna magam, hirtelen besötétedett. Egy pillanat alatt rádöbbentem, hogy itt a vihar, a kedvenceim meg sehol. Rövid telefonos egyeztetés után kiderült, hogy a Margit szigeten dekkolnak, s most indulnának hazafelé, de valami viharféle készülődik, így inkább a buszmegálló fedezékébe vonultak. Rettentesen megijedtem. A tavalyi augusztusi balhén is kint voltunk, a Lánchíd és a Batthyányi tér közötti kapualjak egyikében reszkettük végig az orkánt, majd sikerült megtapasztalnunk a tömeghisztéria hatását is. Abban a zónában történt a halálos baleset is, s akkor határoztam el sokakkal együtt, hogy vihar előtt többé soha...
Tíz perc alatt kiértem a szigetre, közben tojásnagyságú jéggolyók hulltak az égből, én meg nyomtam a dudát eszetlenül, ügyet sem vetve rá, hogy vélhetőleg kontakthiba miatt egy árva hangot sem adott ki. Kiértem. A megállóban egy tucat ember tömörült össze, a Kedves a babakocsit védte testével, így az égi tojások némelyike a vállán és a karján landolt. Két ijedt anyuka, és két ordító csecsemő várta a felmentést. Hogy kerültek ebbe a helyzetbe? Íme a magyarázatuk. A barátnővel és hasonló korú égszínkékszeműjével csavarogtak a szigeten, amikor feltűnt nekik, hogy hirtelen besötétedett. A fák lombozatától nem látták a városra települő sötét masszát, így nem vették túl komolyan egészen addig, míg az első léghullám utol nem érte őket. Éppen elérték a buszmegállót a jégvihar előtt.
Gond nélkül sikerült becuccolni a két gyerkőcöt anyástól, babakocsistól, mindenestől. Néhány perc múlva megérkezett az égszínkékszemű apja is, csuromvizesen közölte, hogy elakadt az autójával a híd alatt, nem tud tovább jönni. Rövid tanácskozás után úgy döntöttünk, hogy elhajtok a csajokkal és a kékszeművel, ő meg csatlakozik hozzánk a megbeszélt helyen. Tetűtempóban kezdtem hátratolatni, hogy rákanyarodhassak a kaptatóra, s közben lázasan töröltem az ablakokat, hogy a fehér páralepeltől megszabaduljak. Nem vettem észre a mögöttem lévő járgányt, így enyhén meglöktem a lökhárítóval. Egyértelmű volt, hogy nem sérült egyik autó sem, nem koccanás, hanem lökés volt, amiben részesítettem, úgyhogy nem is tulajdonítottam különösebb jelentőséget az ügynek. A másik fél nem így ítélte meg a helyzetet. Arra eszméltem, hogy valaki feltépi az ajtót, elhangzik a bűvös nagyvárosi mondat: „Nekemtolattál, geci!”, s már csattant is a pofon. Pszichológia ide vagy oda, az adrenalinszintem az egekbe ugrott, gyakorlatilag nem éreztem az ütést, hanem csak az járt az eszemben, hogy kiszállok és adok neki. Már mozdultam, hogy kioldjam a biztonsági övet, amikor hátulról jött egy józanító Neeeeeeeeee. Bunyó helyett azt ordítottam a verőlegénynek, hogy nyugodjon le, és csukja be az ajtót. Nem erre számított, egy pillanatig tanácstalanul nézett körbe, majd teljes erőből bevágta az ajtót. Egy mozdulattal bezártam a belső teret, majd félrehúztam, hogy elengedjem a sértett felet.
Az est további része a tervek szerint alakult. Gond nélkül eljutottunk a megbeszélt helyre, majd rövid várakozás után lecsillapodott a vihar. Mély alvással zártuk a napot.

Új hozzászólás

Hozzászólások

hogyan állapítottad meg, hogy nem sérült egyik autó sem? engem piros lámpánál megkoccolt hátulról egy autó, kiszálltam, nem találtam semmi sérülést. hazaérve már látszódott a kisebb benyomódás...

ráadásul ma szinte minden autónak fényezett lökhárítója van, így hiába gondolod azt, hogy csak hozzáértél, ez éppen elég lehet ahhoz, hogy csúnya karcokat ejts a másik autóján.

semmi nyom nem maradt az autómon. utólag megállapítottam. feltételezem az övén sem. nem volt ütközés.

nézd, a mögöttem lévő a rendszámot tartó műanyag kerettel jött nekem és hagyott maradandó nyomot. a "lökés" ugyanúgy hagyhat nyomot a másik autón.

persze a nekemtolattálgeci nem megoldás erre, de ha hozzáérsz egy másik autóhoz, szerintem a minimum az, hogy meggyőződsz az esetleges sérülésről és elnézést kérsz, ha ott van a gazdája.

rengeteg tuskó közlekedik az utakon, a sorrend nagyjából ez: kamionos, kisteherautós, taxis, bmw-s.

kiváncsi vagyok, hogy Te hogyan reagáltál volna az adott helyzetben. Utólag is úgy gondolom, hogy ez volt a legésszerűbb megoldás, de bizonyára másként értékeljük a dolgot.

Ha akkor kiszállok elnézést kérni, nagyon másként alakulnak a dolgok. A sértett fél egyáltalán nem úgy tűnt, hogy hajlandó lett volna az bocsánatkérés elfogadására... ezt nyomatékosan jelezte is ;-)

ebben a helyzetben nem reagáltam volna a sehogy, hiszen a fickó erre esélyt sem adott :)

ilyen esetben a megoldás az, ha nem süllyedsz le a szintjére, hiszen ő ott a rutinjának köszönhetően simán lenyom téged.

sajnos ilyenkor rendőr soha nincs a helyszínen, ugyanis az eset talán az 1999. évi LXIX. törvény 142. § (1) a. pontját kimeríti, a jutalma pedig elzárás vagy 150 ezer forintos pénzbírság lehet(ne).

tyű, fel vagy készülve :)

Ha! Hasonló esetek velem is megtörténtek már. Érdekes volt, hogy a nagy fideszes 2002-es választási vereség után két nemzeti érzelmű gépkocsi vezető is kipattant és verekedni akart. (autó matricákból vontam le az előbbi következtetést). Nekem tán más a helyzetem, mert amikor feltépik az ajtót látják, hogy nem vagyok éppen kicsi termetű. Akkor váltani szoktak a nemlácc bazmeg!?!?! szövegre. Volt egy aranyos eset is. Mögöttem opelból piros lámpánál kipattant a csávó, ajtó fel, üvöltött, hogy miért vágtam be elé, neki gyerekei vannak a kocsiban. nem szóltam csak hátra mutattam, ahol a fiam aludt a gyerekülésben. Ja? Bocs! Ennyivel elintézte. visszaült.

Egy ideje már nem történnek velem ilyenek. De akkoriben egy ügyvéd barátomtól megkérdeztem mi a legjobb akció? Azt mondta: SZEMTANÚ KELL! DUDÁLJ, ahogy tudsz! Segíteni a magyar nem fog, mert csak bámul, de ha ütnek, vagy rongálnak, akkor a rendszám alapján megfogható és ha van szemtanúd, akkor te vagy jobb helyzetben.

De épp ez az ügyvéd barátom mesélte. Hívták egy ügyhöz, ahol a következő történt: A piroslámpánál motoros ököllel betörte az autó hátsó ablakát, mert valami sérelme volt. ott egy kisbaba aludt éppen a gyerekülésben. A zöldnél el akart húzni. De vesztére az autósnak éppen csak 10 év mentős rohamkocsi vezetői tapasztalata volt. Rövid üldözés a la america pest utcáin, közben rendörség értesítése. Szóval a motorost elkapták.

na ilyen is van....