Függőleges gondolkodás - egy sajátos világképről

A továbbiakban lesz néhány bejegyzés, melyben szabad beszélgetés formájában cseréljük az eszmét. Első meghivott vendégem régi barátom, Borcsa Attila, kinek személye nagyban befolyásolta kialakult világképemet. Attila egyébként a népszerű angol nyelvű Vertegram blog szerzője.

Kulcsár Zsolt: A Vertegram -on írod, hogy 18 évesen jógával kezdted, később pedig a keleti filozófiák tanulmányozásával folytattad az önmegvalósítással kapcsolatos tevékenységedet. Az előző, és a mostani blogod lelkes olvasójaként úgy látom, hogy a szokványos personal development témák helyett merőben új megközelítésben vázolod fel a sajátos világképed.

Borcsa Attila: Ne titkoljuk, hogy régóta ismerjük egymást. Tulajdonképpen a jógázás kapcsán találkoztunk először. A vertegram szó pedig épp a te fejedből pattant ki amikor meséltem az elképzeléseimről. Úgy is mondhatni, hogy a vertegram blognak te vagy a keresztapja. :)

K.Zs.: Valóban, fontos szerepet töltünk be egymás blogjainak az alakulásában, ez a régi barátságnak és a közös érdeklődési körnek tudható be. A tantra.hu és a crescendo egy időben indult, és bátran kijelenthetem, hogy a támogatásod nélkül nem írtam volna ilyen sok bejegyzést. Amíg a crescendo az e-learning, tudásmenedzsment és pszichológia határmezsgyéjén körvonalazódott, a tantra.hu-n olyan témákat feszegettél, mint az önemlékezés tana, a jóga filozófiája, a jáma - nijáma etikai rendszere. Mindketten kerestük a módot arra, hogy tematikus blogot írjunk, hogy legyen egy irányultsága annak, amivel foglalkozunk. Kísérletnek indult, jól körvonalazott célokkal és módszertannal.

B.A.: Jól körvonalazott célokkal és módszertannal - azért ez túlzás. A crescendo kinőtte a kísérleti stádiumot, a tantra.hu nem. Valamelyik posztodban írtad, hogy az a jó a blogolásban, hogy egy aktív helyzet, a gondolataid megfogalmazása rávesz olyasmire mint állásfoglalás vagy fogalmak rendezése. Ezzel most is nagyon egyet tudok érteni. Számomra ebben merül ki jelenleg a blog lehetősége, igaz a blog által érdekes emberekkel találkoztam, ami bónusznak vagy valami kellemesen hasznosnak mondható és amivel nem kalkuláltam :)

Arisztotelészi okság

K.Zs.: Mint ahogyan a blogod címe is jelzi (vertegram = vertical + enneagram), két fontos témakör köré szervezed gondolataidat: a függőleges (vertikális) gondolkodás és az enneagram köré. Mit jelentenek ezek a fogalmak? Miért érdemes foglalkozni mindezzel éppen ma?

B.A.: A függőleges gondolkozás és az enneagram régóta foglalkoztatnak. Az összeillésük egy radikális változást hozott az addigi ismereteim és személyes fejlődésről kialakult meglátásaim szerveződésében. A függőleges gondolkozás számomra szintekbe rendeződő valóságképet jelent. A feltételezett információtartalom mentén is kategorizálható a valóságról alkotott felfogásunk. Ez a felfogás ugyebár nem tekintendő tudományosnak, mint ahogy az analitikus pszichológia is vívja maga szélmalom harcát e téren. Ami az enneagrammot illeti, ez is ide illik. A személyiségtípusok úgy általában nem teljesítik a tudományosság kritériumait. Na, az enneagram is egy lehetséges típustan. Kevésbé népszerű formájában rendszerelméleti (pl. kibernetikai vonatkozásban) és folyamatábrázolási képességei igen érdekesek.
Azért érdemes foglalkozni ezzel éppen ma, mert tényleges személyes fejlődésről nem lehet más időben beszélni. Vagy nem értettem meg kérdést ...

Arisztotelészi oksági tanK.Zs.: A függőleges gondolkodás -mint írod- az arisztotelészi oksági tannal fogható összefüggésbe. Emlékeim szerint John Barrow említi A fizika világképe c. igen olvasmányos művében, hogy a hatóok hangsúlyozása a nyugati gondolkodásmód alappillérévé lett. Ma már elfelejtettük azt, hogy minden jelenség hátterében a ható-ok mellett ott húzódik a forma-ok, a cél-ok és az anyagi-ok. Sejtésem szerint a forma-ok képviseli a függőleges gondolkodás alapelvét. Mit gondolsz erről? Meg tudnád világítani ezt a ködös gondolatmenetet egy példával?

B.A.: Talán a cél-ok is beleillik a képbe amikor a nyugati gondolkodásmódot említed. A forma-ok vagy formaadó ok és az anyagi ok helyezkednek el egy képzeletbeli függőleges tengely mentén, a ható-ok és a cél-ok pedig a vízszintes mentén. A ható-ok volna egy múltbéli indulópont, a cél-ok pedig annak a finalitása. Meghatározó az időbeli elhelyezés. A formaadó ok jelenti az információs tartalmat aminek a végkifejlete az anyagi formában történő megjelenés. A vízszintes tengely mentén a "lépésről lépésre" történő gondolkozás, az ún. laterális gondolkozás helyezhető el. A függőleges mentén az információ absztrakt formából anyagivá sűrűsödik, ugyanazt jelenítve meg. Ez nevezhető analitikus gondolkozásnak, bár feltételes módban hagynám ennek a kijelentését.
Egy lehetséges példa. A Nap észlelhető valóság számunkra. Ugyanakkor analógiák mentén találhatunk nap-szerű vonásokat más formában kifejeződni. A növények világára gondolva a napraforgó a legszembetűnőbb példa. Vagy épp az a szervünk melyen keresztül észleljük a fényt, a pupillánk is nap-szerű. Goethe mondta , hogy ha a szemünk nem lenne nap-szerű, bizonyára nem észlelnénk a fényt. Ugyanakkor nap-szerű státusról is beszélhetünk társadalmi, kulturális vonatkozásokban, ha valamilyen központi szerepre gondolunk, mint például egy uralkodó, király, vagy családapa vagy akár egy vállalat főnöke. Amit ki kell itt emelni az egy bizonyos hasonlósági elv, egy analógia. Minden felsorolt formában ugyanazon információ minőség ölt testet.

A függőleges gondolkodás és a gyógyulás

K.Zs.: Eleget fejtegettük a témát, ideje egy kicsit földreszállni. Egykori kedvencem, Rüdiger Dahlke műveiben sokat foglalkozik a függőleges gondolkodással. Arról ír, hogy a betegségek megjelenése a psziché egyensúlyának felbomlásával függ össze. A gyógyszerek csak a tüneteket csökkentik, de az eredeti problémára nem jelentenek megoldást, ezzel szemben a például a homeopátiás eljárások a betegség jellegére fókuszálnak. Ha felismerjük azokat a mintázatokat, melyek az életünk számos területét átszövik, képesek leszünk arra, hogy rendszerben lássuk a betegség hátterét. Az így körvonalazott fogalmi keretben a gyógyulást aktív segítkezőként, nem szenvedő alanyként fogjuk átélni. Ez lendületet és hitet ad a gyógyuláshoz. A függőleges gondolkodásmód meglátásom szerint alapvető segítséget nyújt egy egységes világkép létrehozásában.
A függőleges gondolkodás legextrémebb alkalmazása minden bizonnyal a Shivambu Kalpa-ban található. Az amaroli mudraként ismert technikára gondolok, melynek lényege, hogy egy diétás étrend mellett a vizeletnek gyógyító hatása van. A homeopátiához hasonlatosan a vizelet újrahasznosításával ismét a szervezetünkbe jutnak azok az alapanyagok, melyek a betegség hátterében állnak. Ezáltal újabb és újabb impulzust adunk az immunrendszerünknek, hogy megküzdjön a problémával. Nem tudom, hogy mekkora igazságtartama van ennek a megközelítésnek, mindenesetre én inkább maradok a kevésbé extrém Rüdiger-filozófia mellett.

B.A.: Veszélyes viz(eletek)re evezel. Vagy újranézted a Dune-t? Én ettől a felvetésedtől minden esetre elhatárolódom.
Dahlke és az ő Dethlefsen mentora valóban megragadtak valami lényegeset ebből a szemléletből. A betegségek mint szomatizálódott lelki bajok igen népszerű, sőt túl népszerű téma. Akárcsak a homeopátia. Nem feltétlen a kedvencem. De az önismereti értékét elismerem. Talán hasznosabb az életválságok ilyetén való megközelítése. A nagyon nagyoktól (pl. serdülőkor, midlife, spirituális, hivatási, öregkori stb.) az "apróbbakig" érdekes és hasznos így szemlélni. Például ha ismétlődő mintákat lehet felfedezni bizonyos kellemetlen eseményekben, akkor talán érdemes kihámozni belőlük a közös információ tartalmat. Ha vélhetően jól sikerült a kihámozás, akkor kereshetünk egy viszonyítási rendszert annak a megértéséhez. Számomra egy ilyen rendszer, jelenleg a kedvencem, a bolygók analógiás rendszere. Az ellentmondásosan megítélt asztrológiából is lehet ihletődni, de a görög-római mitológia nagyon beszédes lehet számunkra, nyugatiaknak. Úgy vélem, hogy a bolygók által jelképezett analógia láncolatok egy elég kerek rendszert nyújtanak az ilyen információtartalmak megértésére. De illik ide egy figyelmeztetés is. Ezek veszélyes vizek (sic!). Ugye van egy olyan, hogy vonatkoztatási rögeszme. Na, ez az amikor minden jellé válik. Azt hiszem egészségesebb ha egy ilyen élethelyzetet úgy értelmezünk mintha egy szimbólummal állnánk szemben. Valaminek egy jelképes kifejeződésével. Például. Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, mondhatni úgy hozza a sors, hogy konfliktusba kerülünk emberekkel. Ezen belül is kifjezetten fizikai közelségű koccanások történnek. Ilyenkor tanácsos kiemelni a hasonló információtartalmat, az "üzenetet", és azt elvonatkoztatva a szereplőktől, világosan megfogalmazni. A konfliktus nyilván agresszív mintát mutat, ami erőszakká torzul. A barátunk az agresszió képviselője, a bolygók rendszerében Mars, az antik hadisten. Ezt az ősminőséget kell ilyenkor behoznunk az életünkbe, tudatosan, a lehető legkonstruktívabban kifejezve.

K.Zs.: A Dune kifejezetten tetszett, az életív felfogásért meg egyenesen odavagyok. Ezzel is (mint nagyon sok mással) elsősorban C.G.Jung fertőzött meg... a függőleges gondolkodásmódnak kiváló tudósaként Jung a vonatkoztatási rendszerét az alkímiában kereste, végül pedig a mítoszok világában talált rá. A bolygók tana valóban jó példa minderre, úgy gondolom, hogy beszélni kell minderről, hiszen nagyon félreértelmezik manapság az efféle témákat.

B.A.: Beszélni érdemes ezekről. Jung is a bolygókban és a hozzájuk kapcsolódó mitológiai vonatkozásokban látta lélek erőinek kifejeződését. Ezt a témát talán nem értelmezik túlzottan félre, mert úgy látom, hogy nem sokan ismerik. Annál inkább a csillagjegyekhez kapcsolódó asztrológiai és horrorszkópiai bagázst. Azt meg, hogy a mitológiai vonatkozásokat milyen kevesen ismerik, ez kifejezetten meglepett amikor közeledni kezdtem a témához. Még az elfogadhatóan hiteles asztrológusok sincsenek sajnos ezzel a háttértudással felvértezve. A kivételnek minden tisztelet kijár.

Kedvenc...

K.Zs.: Szerző?

B.A.: Most épp Konrad Lorenz.

K.Zs.: Könyv?

B.A.: Most olvasom újra az "Ember és kutya" címűt.

K.Zs.: Film?

B.A.: Jelenleg Jodorowsky: Santa Sangre

K.Zs.: Zene?

B.A.: Mostanában Bobby McFerrin.

K.Zs.: Guru?

B.A.: A guruk ideje lejárt.

K.Zs.: Tudós?

B.A.: Jung.

K.Zs.: Blog?

B.A.: Mostanában indexed.blogspot.com

Új hozzászólás

Hozzászólások

ez egy jópofa beszélgetés volt! :)

(kivéve a végét.. mcferrin a 0. halálos főbűn)

Azért így egy mozdulattal leírni a nyugazti civilizációt...Jó ismerem én is a teleologikus nyugati gomdolkodás "mítoszát", de
1. ott van pl a barokk, ami a barátod kedvenc korszaka lehet, ha így gondolkozik.
2.és mi van a költőkkel, meg az ő szimbólumokban/hasonlatokban megalkotódó világképükkel? Ők talán smafu?
3. az olyan manapság népszerű szerzőkkel, mint Derrida meg Foucault? Ők igazán nagy léptekben igyekeztek a függőleges vonalak felrajzolgatásával, ha nem is jóga meg aszttrológia meg hasonlók segítségével.

Szia!
Véletlenül tévedtem erre az iwiwen legelésztem, mikor rád akadtam. Kérdezném, milyen területén dolgozol a pszihológiának, mert a szó konvencionális értelmében, nem tünsz annak. Eléggé azt látszatot kelted, hogy keresed az utad...
minden jót, Aviva

Sziasztok!

Ez valóban egy érdekes kezdeményezés, hogy beszélgettek egymással egy blogon belül. Igaz mindkettőtök blogjának olvasója vagyok ezért számomra ez külön élmény.
Viszont sajnáltam, hogy épp akkor szálltatok vissza a földre, mikor a nap példán keresztül kezdtem megérteni a függőleges gondolkodásmódot:).
Nagy bátorság egy ilyen rövid terjedelemben ilyen nagy volumenű kérdéseket feszegetni.
Az ötlet jó!

Emlékszem, egyik legnagyobb megvilágosodásom volt, amikor gyerekkoromban megértettem, hogy a dolgok hasonlítanak egymáshoz. Nem különbözőek, nem azonosak, hanem bizonyos részekben különböznek, bizonyos részekben azonosak.
Ezáltal képes voltam bármit bármihez hasonlítani és kitartóan "háromszögelve" biztos és részletes információkhoz jutni. Mint amikor a két szem 3D-s képet állít elő.

Asztrológia témában ajánlom mindenkinek Brigitte Hamann: A tizenkét archetípus c. könyvét. Rendkívül alapos munka, olvasmányos könyv és valami kimeríthetetlen analógia-tárház a zodiákus jegyek tulajdonságairól.

A link lemaradt:
http://www.konyvlelo.hu/index.php?id=termekek&art_id=85623

Hanna, igazad van :)