Boldogságfokozás 2.0: A hála gyakorlása (1. rész)

Sonja Lyubomirsky Hogyan legyünk boldogok? c. könyve első benyomásra nem győzött meg. Nem hiszek a boldogságreceptekben; helyette sokkal inkább úgy gondolom, hogy a boldogság olyan tudatállapot mely a célirányos élet melléktermékeként jelenik meg. Aztán elolvastam az említett könyvet. Nem sok rizsa volt benne. Sonja felvázolt egy 12 ponból álló tevékenységsorozatot, mely hatással lehet a boldogságszintünkre. Mindegyik mondást empirikus adatokkal támasztotta alá, és személyes reflexiókkal egészítette ki. Az eredmény: jól felépített, kézzelfogható tanulmány egy absztrakt, nehéz témáról. Semmi mellébeszélés, semmi édesvízi ellágyulás.

Íme a tizenkét pont:

  1. A hála kifejezése
  2. Az optimizmus gyakorlása
  3. A rágódás és a társas összehasonlítgatás elkerülése
  4. Jó cselekedetek gyakorlása
  5. A kapcsolatok ápolása
  6. Megküzdési stratégiáink javítása
  7. A megbocsátás gyakorlása
  8. Az áramlatélmény fokozása
  9. Apró örömök élvezete
  10. Célok megfogalmazása és elkötelezettség
  11. Spirituális élet, meditáció
  12. Testmozgás

Boldogabb hétköznapokat szeretnél? A szerző azt javasolja, hogy válassz ki a tizenkettőből hármat, melyre a következő 3 hónapban fókuszálsz. Konkrét gyakorlatokat vázol fel, mely az adott témákban való elmélyülést szolgálja.

Úgy döntöttem, hogy követem Sonja ajánlását, és elvégzem a kísérletet. Minden héten górcső alá veszek egy témát, melyhez ajánlok egy gyakorlatot és egy webkettes eszközt, mely segít a gyakorlat kivitelezésében. Ezen a héten a hálával foglalkozom. Tarts velem a kísérletben, és oszd meg a tapasztalataidat!

Heti egyszer adj hálát valamiért valakinek

A hála pszichológiai mechanizmusának egyik legismertebb szakértője Robert Emmons. Az egyik legelső hálára irányuló vizsgálatok egyikében arra kérték a résztvevők egy részét, hogy tíz héten keresztül heti egy alkalommal írjanak össze öt dolgot, amiért hálásak, aminek örülnek, hogy van. A kontrollcsoportban lévőktől azt kérték, hogy minden nap írják le, hogy milyen fontos, bosszúságot okozó események történtek aznap velük.

Nem meglepő módon az eredmények azt mutatták, hogy a kísérleti személyek általában optimistábbak, és elégedettebbek voltak az életükkel, mint a kontrollszemélyek. Az talán meglepőnek tűnhet, hogy a kísérleti személyek egészségi állapotuk is javulni kezdett: kevesebb fejfájás, köhögés, hányinger és egyéb fiziológiai tünetük volt, mint a kontrollcsoportnak.

Sonjáék is megismételték a kutatást, melyben arra kérték a résztvevőket, hogy vezetssenek egy ún. hálanaplót. Az instrukciók a következőképpen hangzottak:

Sok olyan dolog van az életünkben, amiért hálásak vagyunk, nagyon és kicsik egyaránt. Gondoljon vissza a múlt hét eseményeire, és az alábbi üres sorokba írjon le öt olyan dolgot, amiért hálás és köszönettel tartozik!

Ezalatt öt üres sor volt, s a következő mondat vezetette be őket: "Ezen a héten az alábbiakért vagyok hálás:" (Sonja Lyubomirsky, 127 o.)

Az egyik csoporttól azt kérték, hogy hetente egyszer, a másiktól pedig, hogy hetente háromszor végezze el a hálaadás gyakorlatát. Na mit gondoltok, milyen eredményeket kaptak? Nyilván az volna a logikus, hogy a heti háromszor hálálkodók jobban érezték a kísérlet végére magukat, mint a másik csoport, hiszen többet foglalkoztak a gyakorlattal.

Nos, meglepő módon nem így történt: akik csak vasárnap este adtak hálát a hét eseményeiért, jobb eredményeket értek el a boldogságteszten, mint a másik csoport. Érdemes összevetnünk ezt a kísérleti eredményt a hetedik napot ünneplő vallási szokással!...

Hála webkettő módra

A gyakorlat a következő: írj minden héten egy ajánlást a linkedin-en. Végezd el ezt a gyakorlatot tíz héten keresztül. Vegyél fel egy emlékeztetőt, hogy ne feledd el a fogadalmadat.

Jó érzés találkozni valakivel, akiről jó ajánlást írtál nemrégiben... Mi történik, ha 10 héten át gyakoroljuk ezt a technikát? Csatlakozz a kísérlethez!

Irodalom

  • Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?
  • Gratitude, Wikipedia szócikk

Illusztrációk

Many thanks for the pictures to the following deviant artists: KsenKat, waleed-DP, tynaS, carvinganish.

Új hozzászólás

Hozzászólások

ez remek :)

Nem teljesen a témába vág, de Steve Pavlinát ismered?

http://www.stevepavlina.com/

A tudatos életmód terjesztésével és 'személyiségfejlesztéssel' foglalkozik, szerintem nagyon jó cikkei és blogja van.

Főleg két-három évvel ezelőtt Pavlina minden cikkét elolvastam. Egy ideje már nem követem, most ránézek gyorsan a blogjára!

Jól ír, tetszik, hogy személyes élményekre építve beszél a pozitív pszichológia gyakorlati alkalmazásáról. Azt nem tartom annyira jónak, hogy nem hivatkozik a külső forrásokra, többnyire elfelejti megemlíteni, hogy mely szerzők inspirálják, jóllehet elég masszívan támaszkodik a pszichológiai forrásokra.