A Drupal, mint üzleti lehetőség

Alig két hete vettem részt a Drupal Hétvége 2011 rendezvényen, ahol a Drupalról mint üzleti lehetőségről tartottam egy rövid felvezetőt. Arról kérdeztem az ezt követő kerekasztal beszélgetésen a résztvevőket, hogy milyen üzleti, és milyen munkáltatói vetülete van annak, hogy szabad szoftverre épülő vállalkozást építenek.

Észlelhető-e különbség a Drupalhoz való megrendelői viszonyulásban az elmúlt években?

A résztvevők azon az állásponton voltak, hogy a Drupal ma Magyarországon márkanév, és egyértelműen kialakult az a megrendelői réteg, aki érti, hogy miért jó ez, és akarja, hogy Drupal alapú webes megoldása legyen. Ehhez kapcsolódóan Dries nyáron azt vázolta fel az idei State of Drupal előadásában, hogy a szabad szoftverek három pilléréből a technológiai háttérrel jól állunk, a használhatóságban most történnek nagy előrelépések, a termék üzleti pozicionálásában még felfutás várható.

Arra a kérdésre, hogy munkavállalói fronton hogyan lehet profitálni a Drupalból, Hojtsy Gábor, az Acquia fejlesztője, és a Drupal többnyelvűsítésének éllovasa a következőket emelte ki:

Lényegében egy csomó előnye van számunkra:

1. Munkaerő szerzési és megtartási eszköz. Nagy a verseny a Drupal fejlesztők iránt a piacon, mi közösségi időt ajánlunk, így csábítjuk és tartjuk meg az embereket.

2. Egyéni fejlődési lehetőség. Ez ugye a cégnek is fontos, hogy a munkatárs fejlődjön. Újakat tanul, ha nem is megy ki a komfortzónájából nagyon, akkor is új határterületekkel fog foglalkozni a komfortzónája szélén.

3. Befektetés a szoftverbe, amit használunk. Ez eléggé magasztos meg messzire mutató, de ott van.

4. Konkrét üzletileg szükséges változtatások lehetősége. Ha ismernek/kedvelnek a közösségben, akkor bizonyos (egyébként ésszerű) változtatásokat könnyebben el tudsz érni, mint ha ismeretlenül állítanál be, vagy sőt még ha ismernek, de csak úgy, hogy mindig csak az idegesítő support request-jeiddel jössz.

5. Saját céges projektek hatékonyabb fejlesztése azáltal, hogy aktuális információid vannak az irányvonalakról, kezdeményezésekről, stb. a közösségben. Nem egy kifutóban lévő modult fogsz használni pl. ha látod, hogy mik történnek a töbi körül.

6. A közösségi munkád könnyen lehet, hogy jobban alkalmazható más projektekben, mint a speciális megrendelőre szabott megoldások, ezért a saját moduljaidat használoktól kaphatsz megrendeléseket. Ha érdekeseken dolgozol, konferenciákon, találkozókon előadva is üzleti lehetőségeket szerezhetsz (lásd pl. Edgár SEOs fejlesztései, előadásai, iskolapélda).

Nyílt üzleti lehetőség?

Az alábbiakban arra keresem a választ, hogy milyen üzleti lehetőségek vannak a nyílt forráskódú termékekhez kapcsolódóan. Miért éri meg? Milyen helyzetben előnyös, miért dönt egyre több cég úgy, hogy a licencelés helyett szabad szoftverhez kapcsolódó értékesítési modelleket dolgoz ki?

Gyakran merül fel a kérdés: miként jutunk pénzhez, ha ingyenes szoftverrel foglalkozunk? Nos, pp szavaival élve fontos mindenekelőtt leszögezni, hogy a Drupal nem ingyenes, hanem szabad! Attól, hogy valami szabadon használható, nem következik belőle, hogy non-profit.

A szoftver tehát nem értékesíthető, mert a felhasználási feltételek ezt nem teszik lehetővé. Amit értékesíthetsz, az az egyedi megoldásod, amit erre építve létrehozol. Eladhatod a fejlesztési időt, a hozzá kapcsolódó üzleti tanácsadást, a supportot, a bevezetéshez szükséges oktatást, stb.

Néhány szóban

Ha azt szeretnéd, hogy csak néhány szóban foglaljam össze, hogy hol itt az üzlet, akkor csak annyit érdemes kiemelnem, hogy a szabad szoftverre épülő üzleti modell nem licenc-alapú, hanem szolgáltatás-központú értékesítésre épül. Nem azt adom el, hogy fejlesztek egy Drupal oldalt, hanem értékesítek egy üzleti megoldást, amelyet egyébként Drupallal valósítok meg.

A Drupal-t nem adhatom el, és még az sem kifizetődő, ha azt mondom, hogy profi Drupalos cég vagyok, mert nehezen fogják megérteni, hogy miért téged válasszanak a tehetséges freelancerek helyett. Drágább vagy, bonyolultabb vagy a tehetséges egysejtűeknél. Ha ezt hirdeted, hamarosan lehúzhatod a rólót, mert nem fogsz tudni fejlődni, nem fogsz tudni lépést tartani a projekt alapon szerveződő, hálózatos munkavállalókkal.

Szolgáltatás alapú modell

Ha szabad szoftverre építed a vállalkozásodat, szolgáltatás értékesítésében érdemes gondolkodnod. Ha szolgáltatást építesz, legalább három stabil lábra lesz szükséged: technológiai háttérre, üzleti tudásra, és értékesítésre. Mindhárom téren segíthet, ha aktívan részt veszel egy olyan közösségben, mint amilyen a Drupal mögött áll.

Hadd meséljek el egy példát!

Nemrégiben fejlesztettünk egy roppant egyszerű, ám hatékony megoldást a 360 fokos értékelések lebonyolításához. A teljes megvalósítás az első pixeltől az utolsó sor kódig nem volt több tíz embernapnál. A gyors és hatékony megvalósítás mögött álló fejlesztői know-how mellett annak a tudása is bekerült a megvalósításba, hogy miként érdemes és lehet lebonyolítani egy ilyen céges értékelést.

Adja magát tehát, hogy itt azt a szolgáltatást érdemes értékesíteni, ami a 360 fokos értékelés lebonyolítását teszi lehetővé, és ennek csak egy pillére a szoftver maga.

Jobb világ

A szabad szoftver jobbá teszi a világot, mert nem kedvez a mutyibiznisznek. Vállalkozói oldalon mivel nem licencelsz, hanem szolgáltatsz, tényleg értéket kell felmutatnod. Úgy értem olyan valós értéket, amelytől valamilyen valós folyamat jobbá tehető. Ha nem lesz hatékonyabb vagy gyorsabb a szolgáltatásod által az adott üzleti folyamat, akkor álmegoldást szállítasz, és lesz majd másik szereplő a piacon, aki ugyanazzal a szabad szoftverrel valós megoldást fog szállítani, ha tényleg van fantázia abban, amit kitaláltál a cégednek.

Megrendelői oldalon a szabad szoftver előnyei talán még egyértelműbbek: könnyebben helyettesíthető lesz a kivitelező cég, ha gond van, hiszen olyan termékre épül a megoldás, melyhez mások is értenek.

Szerinted miért érdemes szabad szoftverrel foglalkozni ma Magyarországon?

Kapcsolódó hivatkozások

  1. Hajas Tamás: Nyílt forráskódú szoftver az üzleti életben. Átfogó tanulmány a nyílt forráskódú szoftverek előnyeiről.
  2. Open Source Business Models and Strategies portal - számtalan hasznos cikk a FLOSS üzleti modellektől a licencelés kérdésköréig.
  3. Magyarországon is exponenciálisan terjed az internetes tartalomkezelő. - Cikk a Drupalról a DH2011 kapcsán.
  4. A Drupal mint üzleti lehetőség - prezi
  5. A DH2011 képekben - Grossmann Gábor fotói az eseményről

Sok a gépelési hiba.

Sok a gépelési hiba.

Ez a bejegyzés (is) hasznos

Ez a bejegyzés (is) hasznos lehet, ha valaki a „Miért Drupal?” kérdst teszi fel!

ÉN használ Drupal és nagyon

ÉN használ Drupal és nagyon jó. De a szerelem Wordpress van, még mindig nem működik a szabad drupal.

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><blockquote><p><br>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.

További információ a formázási lehetőségekről