mítosz

Meggyőződésem, hogy a mítoszok világa lényegesen többet mond a lelkünkről, mint a mai redukcionista pszichológia. Ahhoz, hogy megértsem és megéljem a személyes történetemet, sokkal inkább mítoszokra, mint kognitív pszichológiai ismeretekre van szükségem.

Függőleges gondolkodás - egy sajátos világképről

VerticalA továbbiakban lesz néhány bejegyzés, melyben szabad beszélgetés formájában cseréljük az eszmét. Első meghivott vendégem régi barátom, Borcsa Attila, kinek személye nagyban befolyásolta kialakult világképemet. Attila egyébként a népszerű angol nyelvű Vertegram blog szerzője.

Belphegor és a szenvedély

Open GateOpen Gate

Vénülök, ez nem vitás. Nemrégiben utolért a kapunyitási krízis, melyet meglehetősen bambán fogadtam. A leginkább az zavart, hogy nem tudtam megnevezni a nyomólényt, mely kedvemet szegte, s melynek hatására létem egy pillanatra ízét vesztette. Rámtelepedett valami nyúlós, árnyszerű massza, melytől sem látni, sem lépni nem állt módomban.

Démonok bennünk?

Michael De Caso 04Demon

Mindig foglalkoztatott a démonológia. Az alvásparalízis kapcsán szembesültem a kérdéssel, hogy incubusról, démoni támadásról, vagy pszichés állapotváltozásról, esetleg némi neurológiai kibillenésről szól az éjszakai látogatás? Minél többet foglalkoztam a különböző nézőpontokkal, annál inkább meggyőződéssé érlelődött bennem a sejtés, hogy a vagylagos viszony helyett és-ben kell gondolkodnom.

Az alvásparalízis értelmezési szintjei - összegzés

LilithEzennel berekesztem az alvásparalízises témát. Még egy utolsó nekirugaszkodás ürügyén szót ejtek az értelmezési szintekről, majd összegzésképpen közzé teszem az intruder jóvoltából létrejött cikkek lajstromát. Összesen 12 alvásparalízisről szóló bejegyzés jelent meg az októberi hónap folyamán. Verdikt: intruder kitűnő munkát végzett!

Önmegvalósítás IV. – Individuáció

A magzatA jungiánus világkép taszított a pszichológia irányába. Erdély ipari városában, Brassóban küzdöttem az első félév végi vizsgákkal, amikor kezembe került a "Mélységeink ösvényein" c. analitikus pszichológiai tanulmánykötet.

Alvásparalízis mítoszokban és néphagyományban

SuccubusNem kell sokáig kutatnunk, ha a történelemben vagy az egyes népek hagyományaiban az alvásparalízis és a hipnagóg hallucinációk nyomait keressük. David J. Hufford megfogalmazása szerint "az alvásparalízis során egyébként mentálisan ép emberek zuhannak át egy bizarr, meghökkentő, alternatív világba".

Lilith mítosza és az alvásparalízis

Az alvásparalízisnek -mint a legtöbb pszichés eredetű jelenségnek- számos értelmezési szintje létezik. Szó volt a fiziológiai szintű magyarázatról, a pszichológiai megközelítésről, van azonban egy harmadik szint is, mely meglátásom szerint a jelenség legizgalmasabb olvasatát képezi.