The Drupalstock festival

Van egy cseh mondás, miszerint a sörözés fogalma minimum öt sör elhörpölését feltételezi. Az alatt legfennebb sör ivásról beszélhetünk. Nos, az IV csapata eddig minden este teljesítette az előírt normát.

Több száz ember várja Dries előadását. Az első sorban mikrofonos delfinek ringatják a csipőjüket jelezvén, hogy ez nem csak egy sima konferencia, ez a drupalisták mekkája. Az első sorok tájékán időről időre emberek borulnak össze, a közösségi eufória mindent visz. Ennyi ölelést konferencián utoljára jógás koromban láttam, akkor is a gurut vártuk, csak azt nem keynote-nak hívták.

Húha, elkezdődött.  Répák tipegnek a szinpadon, a hangjuk viszont kiváló. Wunderkraut reklámszpot, jól összeillő hangokkal. Well done.

Das keynote

Ezerhétszáz embernek előadni komoly kihívás lehet. A Drupal fenegyereknek is összerándulhatott a gyomra, mikor meglátta, hogy hol kell megmondania a frankót. Dries kiválóan megbirkózott a feladattal, percek alatt sikerült elvonnia a figyelmem a képernyőről. Az elején még próbáltam online maradni, aztán inkább lecsuktam a kijelzőt, és hagytam a netvörkölést másra.

Az előadás első felében a zászlós ember feltette a kérdést, hogy miért csináljuk ezt. Aztán adott lehetséges válaszokat, a családfenntartástól egészen a we are changing the world kijelentésig. A gondolati ívet összerakta ahogy illik, de hiányoltam belőle a szenvedélyt, a story-t, azt az érzelmi faktort, amitől a patetikus mondat emberközelivé lesz.

Ezt követően emberünk felvázolta azt, amire mindenki kiváncsi volt: mi a helyzet a Drupal 8 tájékán. Amíg a felkínált fícsörcukorkákat szopogattuk, megszólaltatta a 6 fő terület képviselőit Hojtsy Gábortól Daniel Wehner-ig, a többnyelvűségtől a views –ig. Előre felvett skype videón foglalták össze néhány mondatban, hogy miért érdemes csatlakozni a munkájukhoz. Goba most is hozta a formáját, mint mindig.

Mi a rendellenes a fenti ábrán? Szerintetek szándékos médiahekk, vagy mi? :)

Das közösség

Dries közösségformáló tehetsége most is megmutatkozott. Összegzett és folyamatosan visszacsatolt. Ahelyett, hogy learatta volna a babért, mint Steve, inkább hátralépett, és megmutatta azokat az arcokat, akik  a munka jelentős részét elvégezték, akik stratégiai szerepet töltöttek be a termékfejlesztésben. Kiemelte például az új websztárt, Alex Pott-ot, aki a Configuration Management fenegyereke, és full time Drupal fejlesztő. Így kell ezt csinálni! Semmi hipnózis, semmi szemfényvesztés, egyszerű visszacsatolás. Tömören összefoglalva:  

Not the technology but the community is the real value of Drupal. (Dries Buytaert)

Kifelé menet kérdeztem M. barátomat, hogy tetszett-e az előadás. “Nem mondott semmi újat” – jött a magyar válasz, egyben sugallva, hogy többre számított. Igen, így van, nem mondott semmi újat, egyetértek! De. Pontosan ez az oldalról figyelő, támogató attitűd tette a Drupalt olyanná, amilyen. Kiváló közösségi platformmá.

Az a két krigli, na azt azért

Az a két krigli, na azt azért megnéztem volna élőben. Egy barna és egy szőke, már csak a változatosság kedvéért is, hmmm.

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><blockquote><p><br>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.

További információ a formázási lehetőségekről