Bolhából kisvállalkozás?

Szirmok a szőnyegenEgy éve szakítottam az alkalmazotti léttel. Saját céget hoztam létre, és pp támogatásával Drupal alapú fejlesztésekkel kezdtem el foglalkozni. Megmaradt a GUI tervezős vonal is, és harmadik lábként pedig a konnektivista e-learning modellt is próbáltuk felépíteni.

Nem unatkoztunk tehát az elmúlt esztendőben: fejlesztettünk egy Drupal alapú pénzügyi menedzsment rendszert (fél év alatt), bevállaltunk néhány portál megoldás kivitelezését is (pl. fgsz.hu, lmv.hu), felhasználói felületeket terveztem az Artistákkal karöltve (vö. IPSYSTEMS KFT. EKIP, NFKKP termékei), majd áldoztunk a konnektivizmus oltárán (HTK01, TUKSI01, TUKSI02).

Jön az ősz, egyre több projekt van kilátásban mindhárom területen. Mire fókuszáljunk? Mit vállaljunk be, mit érdemes elengednünk? Eljött az idő az introspekcióra!

Egy ülep hány nyerget képes?...

Kulcsi pohárköszöntőt mond Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy egy hátsó hány nyerget bír megülni. Lehet egyszerre fejlesztéssel és GUI tervezéssel foglalkozni úgy, hogy közben a konnektivista üzleti modell is hízzon? A szkeptikus énem azonnal rávágja, hogy nem, hogy lehetne, dönteni kell, mert nem fogok helyt állni mindegyik területen, és végül hoppon maradok, mert sehol sem tudok 100%-os teljesítményt nyújtani...

A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb! Azt tapasztaltam, hogy a három terület automatikusan váltja egymást: amikor az egyik befülled, jön a másik, és mindezt folyamatosan fűszerezi a harmadik. Nem kell választanom, mert a lehetőségek fogják előtérbe helyezni azt a területet, melyre fókuszálnom kell. Ráadásul a három terület jótékonyan befolyásolja egymást: pl. amikor felmerült az igény arra, hogy hozzunk létre egy konnektivista platformot, adta magát, hogy nem fogjuk kiadni a fejlesztést a kezünkből, hiszen Drupal alapokon apránként felépítünk mindent. A Drupal fejlesztések során folyamatosan előtérben volt az ergonómia is, melyet szintén házon belül tudtunk tartani meglévő kompetencia okán. Végül pedig amikor felhasználói felületeket kellett terveznem, segített az a webes technológiai tudás, melyet pp mellett az elmúlt esztendőben újabb szintre fejlesztettem. Látható tehát, hogy a három terület folyamatosan hat egymásra, következésképpen a vagylagos kérdésfeltevés helyett célszerű továbbra is és-ben gondolkodnom.

Mamut vs. KKV

Kulcsi és AnnaAz persze megint más kérdés, hogy milyen területen érdemes üzletfejlesztésben gondolkodni. A magyar piacon mire van igény, miben van komparatív előnyünk a jelenlévő vállalkozásokhoz képest? pp mellett nem unatkozik az ember. Az elmúlt hónapokban szinte naponta felvázoltunk egy-egy újabb üzletfejlesztési ötletet: folyamatosan arról beszélgetünk, hogy milyen szolgáltatás/termék kidolgozására fókuszáljunk.

Önálló üzlet felépítéséhez azonban pénzre és energiára van szükség. Honnan lesz forrás a több hónapos fejlesztéshez és marketinghez? Nincs más megoldás: folytatni kell a bolhalétet, és ezzel egyidőben időt kell szánni arra, hogy az üzleti modell materializálódjon. Meglátásom szerint kell a Mamut, mert pusztán KKV-re alapozva nehéz megmaradni a piacon. Talán egy vegyes modellt érdemes tovább vinnünk, melyben a jövedelem felét KKV-re, másik felét pedig Mamutokra építjük: így kellően stabil lesz a fedezetünk az üzletfejlesztéshez.

Neked mi a stratégiád? Milyen területek metszéspontján formálódik a komparatív előnyöd? Hol látod magad 5 év múlva? Milyen projekten dolgoznál, ha lenne százmillió forintod a bankban?

Kulcsi és Gáspár

Fotók

A fotók Kerekes Franciska és Pető Tibor barátaink esküvőjén készültek. Fotós: naszriporter.hu

Új hozzászólás