Nincs főnök, nincs stressz

Idén harminchat leszek. Életem felét töltöttem valamilyen munkahelyen. Tizennyolc év munka után még mindig nem égtem ki. Sőt, még élvezem is, amit csinálok. Pedig lehetne stresszes is, és hülyére idegeskedhetném magam.

Kontroll off

Az egyik mentorom mondta egyszer, hogy ha kiteszed a lábad az irodából, biztos lehetsz benne, hogy az emberek abbahagyják a munkát, és egyébbel kezdenek el foglalkozni. Ha azt akarod, hogy működő céged legyen, járj nyitott szemmel, figyeld, hogy ki mikor és mit csinál. 

Nem fogadtam meg a tanácsát. Nem hiszek az irányításban. Helyette hiszek abban, hogy minden embernek joga van szabadnak lenni. A szabadsághoz hozzátartozik, hogy rendelkezhet a saját ideje felett, hogy maga dönthet arról, hogy mikor és mit szeretne csinálni.

Döntés off

Tudatosan arra törekszem, hogy elengedjem a kontrollt, hogy oda kerüljön ahová való: a projekten dolgozók kezébe. Egy évvel ezelőtt még szerettem minden fontos döntést magam meghozni. Tele volt a naptáram külsős és belsős megbeszélésekkel. Minden projektben igyekeztem ott lenni, minden mozzanatról akartam tudni. 

Ez a részvételi vágy még erősebb volt, ha problémát érzékeltem valamelyik projekten. Azonnal rámozdultam, érdeklődtem, próbáltam segíteni. 

Aztán ahogy nőtt a tudatosság a cégen belül, és a csapatok nem örültek, ha válságmenedzselni akartam. Mentem lendületesen, hogy megoldjam a problémát, de lepattintottak. Eleinte nyeltem a gumókat, vagdalkoztam is, aztán rádöbbentem, hogy nagyot léptünk előre. A csapatoknak nincs többé szüksége a külső kontrollra, önszabályozóvá váltak. Látják a problémákat, képesek megszervezni a feladataikat, tudnak döntéseket hozni, és hozzák az eredményeket.

Management off

Néhány hónapja de facto is megszűntem menedzsernek lenni. Nem vagyok megmondóember, bár határozott véleményem van, melyet örömmel ki is fejtek, de nem nyomom le senkinek a torkán az igazságomat. Annak ellenére, hogy meg vagyok győződve arról, hogy szoftverfejlesztős projektre agilisan érdemes szerződni, hogy a követelményeket a projekt során rugalmas tényezőként kell kezelni, nem erőltetem rá másra az álláspontomat. Szerződjön a csapat úgy, ahogyan az ügyfélkapcsolattartó jónak látja, ahogyan ő végig tudja vinni a projektet. Lehet, hogy kockázatos a projekt szempontjából, de hosszú távon nincs jobb az evolúciós hatásnál

Új hozzászólás

Hozzászólások

szerintem ez inkább mázli, nekem is voltak beosztottjaim, de nem tudtam velük lenni a terepen, így a munka nem volt elvégezve.