Binaural beats

Az alábbi interjúban a binaural beats jelenségét vesszük górcső alá. Vendégem Emich Szabolcs, egy twitteren szerzett igen kedves ismerősöm, aki biológusnak indult, végül informatikus lett. Hogyan jellemeznéd magad három mondatban?

E.Sz.: Szervusz Zsolt! A három mondat, ami most épp jellemző rám:
Érdekel a világ, s benne minden gondolatkísérlet, szeretek tanulni - felismerni.
Hiszem hogy minden morzsának ami elém került valaha is, oka és szerepe van, még akkor is, ha én magam soha nem fogom megtudni ezeket az okokat.
Erős egység érzetem van mindazzal, ami érint és már nem élvezem annyira az elkülönült tapasztalást.

K.Zs.: Beszélgetésünk tárgya a binaural beats. Véletlenül derült ki számomra, hogy aktívan foglalkozol a témával! Miről is van szó?...

E.Sz.: A binaural beats egy régóta (1839) ismert jelenség, mely röviden azt a felismerést takarja, hogy az EEG -vel is észlelhető agyhullám frekvencia egy speciálisan manipulált stereo hanggal befolyásolható.
Az is régóta ismert jelenség, hogy az EEG -vel rögzíthető agyhullámok frekvenciája erős összefüggést mutat különböző tudatállapotokkal.
A legtöbbek által ismert ilyen állapot az "Alpha" állapot, mely a tudatosság határán - félálomban jelenik meg. EEG -n szép szabályos 8 - 13 Hz -es (másodpercenként 10 sinus hullám) hullámok észlelhetőek ilyenkor. Ezt a tudatállapotot sokan azonosítják a kreatív, intuitív, felismeréseket ösztönző állapotként.

Példa az agyhullám görbékre (forrás: www.biogetic.com/ research.html)

Éber, aktív állapotban egy felnőtt ember EEG -je leginkább Betha hullámokat mutat, melyek 13 - 30 Hz -esek, a gyerekek vagy alvó felnőttek (álmodás - REM fázis), ill. meditáló felnőttek Theta hullámokat produkálnak (4 - 8 Hz), mély alvás közben pedig Delta hullámok (0.5 - 4 Hz) a jellemzőek.
Érdemes még megemlíteni a Gamma hullámokat (>40 Hz), melyek nagyon intenzív koncentrálás, félelem, tudatosság vagy egyéb érzelmileg erősen befolyásolt állapot közben rögzíthetőek.
A binaural beats jelenséget sokan vizsgálták már, kiderült hogy speciális - pontos frekvenciákkal akár különböző szervekre is lehet hatni, vagy akár bizonyos - hangulatot befolyásoló hormonok (dopamin, endophin) termelésére lehet serkenteni mirigyeket...
Számos kísérletet folytattak különösen érdekes hatásokkal is, mint pl. testen kívüli élmények, telepátia, ... Ígérete kísérletek zajlottak különböző mentális elváltozások binaural alapú kezelésével kapcsolatban is - függőségek, memória zavarok, ...

A binaural beats jelenségre épül a Brainwave synergy, mely egy módszer arra, hogy előállítsuk, majd közvetítsük azokat a hangokat, melyek stereo fejlhallgatóval hallgatva hatékonyan tudják befolyásolni az agyhullámokat.

K.Zs.: A "speciálisan manipulált stereo hang" két enyhén különböző frekvenciájú hangot jelent, melyet az agy próbál korrigálni, és ez az erőfeszítés hat serkentőleg az idegrendszerre. Jól értem a lényegét?

E.Sz.: Majdnem és mégsem. Az agyhullám szinergiának (szép magyarítása a Brainwave Synergy -nek) az alapja az a megfigyelés, hogy a különböző érzékszerveken át érkező impulzusok befolyásolják az agyhullámokat. Ha egy meghatározott frekvencián villogást nézünk, vagy hallgatunk, akkor azt az agyhullámaink egy idő után elkezdik utánozni. Ha a frekvencia, amit el szeretnénk érni közelebb áll az agy aktuális frekvenciájához, sokkal nagyobb a rávezetés hatékonysága. Ezért nem elég egyszerűen a kívánt frekvenciát közvetíteni.
Az alacsony frekvenciákkal az a baj, hogy a fülünk már nem hallja, nem közvetíti őket. Mint ahogy azt az iskolában tanítják, kb 20Hz a legmélyebb hang, amit még észlelni tudunk. A binaural beats technika ezt oldja meg egy ügyes húzással.

Tegyük fel, hogy a 10 Hz - Alpha állapotot szeretnénk elérni. A bal fül ilyenkor 500 Hz -es búgást, a jobb 510 Hz -es búgást hall, amit az agy úgy rak össze, hogy lesz ez a 10 Hz -es különbség, amit ő közvetlen ingerként észlel és ez az inger vezeti rá erre frekvenciára. Technikailag erről van tehát szó, az agy egy tévedéséről - funkciójáról...

Részletesebben itt: http://www.bwgen.com/theory.htm

K.Zs.: Amit itt megfogalmaztál, az a rezonancia törvényeként ismeretes. Innen már csak egy lépésnyire van a vonzás törvénye...

Az egyes BrainWave profilok ezekszerint mindig az aktuális domináns agyfrekvenciámat vezetik át a kívánt tartományba? Pl. a Morning Coffee a leírás szerint közép-theta és alpha tartományból indít (alvás-ébrenlét közötti hullámminta), majd fokozatosan emeli a frekvenciát a béta-gamma régiók felé. Ezáltal fokozatosan egyre éberebbé válok.
Mi van akkor, ha ébredés után a "Focused, Alert" programot indítom el? A leírás alapján ez a profil eleve béta frekvenciatartományról indít (vagyis ébernek kellene lennem, jóllehet még félig alszom). Nincs összhangban a program induló állapota az én állapotommal. Ekkora eltérés esetén mi történik? Mennyire gyorsan adaptálódik az agy?

E.Sz.: Ha nagy a különbség az aktuális agyhullám frekvenciád és a brainwave synergy között, előfordulhat hogy nem is jön létre a szinkron. Úgyanúgy akkor is előfordulhat ez, ha nem megfelelő hangerővel hallgatod, vagy szándékosan ellenállsz, aktívan gondolkodol egy alfa felé vezető hullám közben :)
Az agy adaptációs képessége szerintem végtelen, tudat függő, de ez már egy másik beszélgetés témája...

K.Zs.: Milyen eszközöket ismersz a piacon, melyek a binaural beats jelenségére épülnek? Azóta használom rendszeresen relaxálásra és koncentrálás rásegítésre ezt a módszert, mióta az Iphone-hoz rátaláltam az általad is említett BrainWave programra.
Meglepően hatékony! A reggeli kávé program 10 percre állítva tényleg felér egy reggeli kávéval, munkavégzés közben pedig a Focused, Alert beállítással egy fél óra alatt tényleg ki tudok zárni minden más tevékenységet, és csak azzal foglalkozom (akár órákon át), ami a feladat. Egyre energizáltabbá válok, és megszűnik az időérzékem (ha nem szakít félbe valaki...).
Neked milyen tapasztalataid vannak ezzel?

E.Sz.: Én ugyanennek az appnak a Power Nap programját szoktam alkalmazni, ami lehetővé teszi, hogy fél óra alvással kipihenjem magam úgy, mintha 4 órát aludtam volna. Én onnan tudom, hogy ez működik, hogy kipróbáltam nagyon késő éjjel, nagyon álmosan. Ha nem működött volna, a gyors elalvás után reggel ébredtem volna csak fel, de mivel működött, fél óra múlva már folytathattam a tennivalóimat :)

Régebben kísérleteztem saját frekvenciaprogramokkal is, leginkább a különleges tudatállapotok tanulmányozása céljából. Gyakran okoztak nagyon különös, félálomszerű hallucinációkat :)

Egyébként a YouTube -on remek példákat találhatunk a "brainwave" keresőszóval...

K.Zs.: Egyik beszélgetésünkkor említetted, hogy foglalkoztál informatikai projekt keretében ezzel. Mesélnél egy picit arról, hogy mi volt a feladat, és mit valósítottál meg végül?

E.Sz.: Nem informatikai projekt volt, hanem csak hobby. Kb. 8 éve még nem voltak kész alkalmazások a Brainwave synergy kipróbálására, viszont voltak már jó hangullám szerkesztők (a CoolEdit volt a kedvenc akkoriban), valamint voltak már weboldalak, melyek a jelenséggel foglalkoztak, így nekiálltam kísérletezni. Az egyik CoolEdit verzióban egész jó leírás is volt arról, hogy építsünk fel egy Brainwave programot lassú levezetéssel Bétából Alphába, majd még mélyebbre és a végén fel.
Ez alapján kezdtem saját, kb 20 perces kis utazásokat generálni WAV formátumba :)

K.Zs.: A nőm első mondata az volt, amikor látta, hogy alváshoz is használom olykor a BrainWave-t, hogy nem zavar, hogy mesterségesen manipulálom az agyamat? Nem félek attól, hogy lehet ennek nem kívánt mellékhatása? Nos, anélkül, hogy tudnék a jelenségről alkotott orvosi álláspontokról, bátran rávágtam, hogy szívesen felvállalom annak a kockázatát, hogy mellékhatásokat is okozhat, hiszen az általam tapasztaltak eddig csak pozitív vagy semleges állapotmódosulást eredményeztek. Mit gondolsz, milyen esetben nem célszerű a használata? Kiknek nem javasolnád, és kiknek igen?

E.Sz.: Minden Brainwave synergy program kéri hogy ne hallgasd ipari gépek üzemeltetése és vezetés közben. Én ezt a tanácsot megfogadom, bár el tudom képzelni azt, hogy éjjel, hosszú, unalmas vezetés közben segíthet egy Focused - Alert menet...

Mellékhatások tekintetében én óvatos vagyok. Valóban nem tudjuk még hogy milyen hosszútávú hatásai lehetnek a folyamatos alkalmazásának. Rövid távon alkalmazva viszont szerintem nem károsabb mint egy erős kávé vagy egy Red Bull, melyek folyamatosan fogyasztva szintén kedvezőtlenül hathatnak mellékesen. Ilyen tekintetben ez semmivel sem mesterségesebb agy manipulálás mint az említett vegyi hatások.

Egy nagyon hosszú és elgondolkodtató frekvencia lista a hullámok egészségügyi és egyéb hatásairól: http://www.lunarsight.com/freq.htm

K.Zs.: Mostanában nem volt időm aludni eleget, és ezt napközben a Focused, Alert és a Concentration programokkal kompenzáltam. Három napig egyáltalán nem éreztem, hogy kevés lenne a napi 6 óra alvás egészen a tegnap estéig, amikor gyakorlatilag teljesen elszállt a vitalitásom.
Ez alapján azt gondolom, hogy valóban óvatosan kell kezelni a BrainWave-t, mert kibillenthet az egyensúlyi állapotból, ha nem hagyom, hogy a természet végezze a dolgát. A béta-hullámot generáló programokat Red Bull-ként, az alfa-delta frekvenciatartományokat pedig relaxáció-rásegítőként érdemes haszálni. A rendszeres használat egyensúlyzavart eredményezhet, ami betegséghez is vezethet.

K.Zs.: Milyen tapasztalatod van a delta-théta programok terén? Egy elhíresült youtube videón Ken Wilber azt demonstrálja, hogy miként tudja tudatosan manipulálni az agyhullámait. http://www.youtube.com/watch?v=LFFMtq5g8N4

E.Sz.: Az alacsony frekvenciás utak mély és különös erdőbe vezetnek. Voltak olyan kísérletem, melyek hallucinációkkal jártak. Színes, élménydús álomszerű élmények ezek, melyeknek a pillanat ad értelmet. Valószínűnek tartom, hogy egyéni szinten ki lehet kísérletezni azokat a frekvenciákat, amik könnyen rávezetnek különböző tudatállapotokra, de megfelelő gyakorlattal felesleges mankónak tűnik. Úgy gondolom hogy Brainwave synergy egy érdekes, könnyen elérhető katalizátor, amivel elő lehet segíteni olyan tudatállapotok észlelését, amit más legális módon nem.

Vannak már akik felismerték az üzleti felhasználás lehetőségét is, akit érdekelnek ezek az állapotok kattintsanak ide:
http://www.i-doser.com/
illetve ugyanez magyarul:
http://dmood.18webhost.net/

K.Zs.: Köszönöm a beszélgetést! Az érdekesség kedvéért talán érdemes megjegyeznem, hogy az interjút egy Google Wave-n ülve bonyolítottuk le... :) Olvassátok Szabit: http://www.emich.hu/wp/, és kövessétek twitteren!

Új hozzászólás

Hozzászólások

Melyik is az említett iPhone app?

én ezt használom: http://appadvice.com/app/308071956
de van még néhány más is forgalomban...

Igen, pont ezért kérdeztem, hogy melyik a jó - melyiket használod, mert láttam, hogy van pár hasonló alkalmazás. És akkor már inkább egy kipróbáltat választanék :) Köszönöm!

Segítség! Hogy kell használni az i-doser-t?

Hát én az Idoser-t próbáltam de egyszerűen nem jött semmiféle hatás, egy volt(az opiumon elaludtam) de az sem volt nagy szám.

Apró, de jelentős tény, hogy a filmen Ken Wilber nem egy "igazi" EEG-készülékkel bűvészkedik - ezt egyébként egy hozzáértő komentálja is! Ha, - mint azt a bevezetőben írják,  - az interjúalany biológusnak készült, akkor tisztában kell lennie azzal, hogy zéró agyhullám nem létezik - csak a holtak esetében. 

Ken Wilber pedig, és a hozzá hasonló népszerű New Age-es "pszichedelikus tudósok" (Alan Watts, stb.) bármennyire is ügyes marketingerek, a nulla hertzes agyhullám produkálására azért képtelenek ;) :) 

A legjobbakat kívánva további fejlődésetekhez, Üdv!

Kedves Mirdad! Azt írtam, hogy képes befolyásolni az agyhullámait, nem azt, hogy megállítja. Újraolvastam a cikket, de nem találtam olyan részt melyben, nulla hertzes agyhullámról írnánk.

Mindemellett a videó címe valóban félrevezető.

Köszönöm a hozzászólásodat!