Az M-generáció nyílt üzenete

MovementKedves öreg emberek, akik irányítjátok a Világot! Az én generációm szakítani kíván Veletek. Minden nap rá kell döbbennem a nagy különbségre, mely a Ti szemléletetek, és az én világlátásom között feszül. Úgy gondolom, hogy áthidalhatatlan különbség van köztünk.

Ti böszme, kövér üzleti életet akartatok. Robusztusnak kikiáltott, átláthatatlan rendszereket hoztatok létre; mi ezzel szemben kicsiny, gyorsan változó építőkövekből építkező kereskedelemről álmodunk.

Korrupt, lobbista, vízfejű politika jellemez benneteket, mi ezzel szemben igazi, mély demokráciát kívánunk minden szinten.

Gazdasági fundamentalizmust akartatok. Mi olyan gazdaságot akarunk, mely mindenki számára értelemmel bír, nem csak bankokat.

Részvény alapú értéket akartatok keménykezű pénzügyi befektetőkkel. Mi az emberközpontú értékekben gondolkodunk. Hiszünk abban, hogy társadalmunk etikai fundamentumát humanisztikus alapokon újra megalapozhatjuk.

Láthatatlan kereskedelmi ágenseket teremtettetek, mely lehetővé tette, hogy a ma legnagyobb kereskedelmi tranzakciói teljesen robotizált módon menjenek végbe. Mi látható, bizalomra épülő pénzügyi tranzakciókat szeretnénk.

GrowTi gyorsabb növekedést akartatok. Mi le szeretnénk lassulni, hogy jobbá váljunk.

Megetetett társadalmat szültetek, minden embert potenciális fogyasztóként értékeltek. Mi humánus életet szeretnénk.

Több pénzt, hitelt és befolyást akartatok. Mi jók akarunk lenni abban, hogy olyan dolgokat hozzunk létre, melynek társadalmi értéke van.

Feláldoztátok az ésszerűt az anyagiasság oltárán: mindent eladtok, amit eladhatónak ítéltek meg. Mi nem vagyunk eladhatók: azért cselekszünk, mert hiszünk tetteink valóságformáló erejében.

A globális válság felhívta a figyelmet az általatok létrehozott világ törékenységére. Tektonikai átszerveződés figyelhető meg a kereskedelmi-politikai-szociális területeken. Új világrend van kialakulóban, mely alapvetően változtatja meg mindezt. Nem kedvelem a címkéket, mégis javaslok most egy új megnevezést: M-Generáció.

M mint mozgalom. Úgy gondolom, hogy van egy kritikus tömeg, mely változtatni akar. Eljött a cselekvés ideje.

Az M-generáció szenvedélyről, felelősségről, eredetiségről, kreativitásról, adaptivitásról, kapcsolatokról szól. Elindult egy tendencia, egy zömében alulról-felfelé történő kezdeményezés, mely az M-generáció jelenségének robbanásszerű növekedéséhez vezethet. A nyílt forráskódú közösségek, civil kezdeményezések, közösségi hálózatok, és olyan személyek munkássága, mint Larry Page, Sergey Brin, Stephen Downes, Edward de Bono, Tim Berners-Lee, Dries Buytaert, Ken Wilber, Martin Fowler, alapjaiban formálják át a megkövesedett struktúrákat.

Eljött a cselekvés ideje. Számítunk Rád.

Forrás

Umar Haque: The Generation M Manifesto cikkét fordítottam és adaptáltam (néhány helyen eltérek az eredeti szövegtől, remélem ez senkinek nem okoz fennakadást).

Köszönet főművesnek, hogy felhívta a figyelmemet a cikkre!

Illusztrációk

:)

:) www.kulturaliskreativok.com

Köszönöm, ez jólesett. És

Köszönöm, ez jólesett. És bízom abban, erősen, hogy nem csak utópia az M-generáció. Hogy tényleg generáció, és nem csak pár tucat "alter", akik jól tudnak írni.

Szépen hangzik, csak kérdés,

Szépen hangzik, csak kérdés, milyen lenne az a világ.

A kis kereskedés, lassúság, stb. nem hozott volna olyan dolgokat létre, mint a Google vagy az Internet.

Persze lehet, hogy valaki éppen erre vágyik, hogy ezek ne legyenek.

Van benne valami, de még

Van benne valami, de még finomítani kéne a kiáltványon, hogy kicsit konkrétabb legyen, és közérthető. A mély demokrácia irtó jó hívószó.

Oh! ez biza jól esett, nekem

Oh! ez biza jól esett, nekem is!
Köszönöm!

Kedves Zsolt, olvasgatom a

Kedves Zsolt,

olvasgatom a blogodat, véletlen találtam rá, persze, mint tudjuk, véletlenek nincsenek, vagyis pont hogy vannak és nem véletlenül történnek...nah, remélem, érted, mire akarok kilyukadni.
Azért írok ehhez a bejegyzésedhez, mert ez a legutóbbi. Amúgy néhány 2006-os jobban megfogott, de ez is nagyon érdekfeszítő számomra.
...próbáltam találgatni, hány éves lehetsz, és hogy én a következő generáció vagyok-e hozzád képest. Egészen hasonló dolgok foglalkoztatnak ugyanis, mint téged, azzal a különbséggel, hogy én ehhez semmi kézzelfoghatót/élhetőt nem tudok társítani, ellentétben veled. Szóval kicsit irigyellek, de inkább csodállak.
...most lehet, hogy ezt e-mailben kellene írnom, mert kicsit off vagyok? No, most már mindegy.
Sokat tanultam, merítettem az írásaidból. Érdekes, hogy tényleg én is hasonlóképp élem az életem: kérdésekkel, önmegismeréssel, fejlődéssel, csak sokkal exaltáltabban, mint te, és ami miatt az írásaid, és a rajtuk keresztül tükröződő személyiséged érdekes számomra, az az, hogy mintha sokkal többet látnál a világból, és annak miben- és hogyan-létéből, mint jómagam. (Nem akarsz life-coach is lenni? Mert igen hiteles lennél szerintem.)
És nagyon-nagyon remélem, hogy igazad van, és eljött a kritikus tömeg.
Az átalakulásról meg ilyesmikről jut eszembe: láttad a Zeitgeist című filmet? ...biztos láttad - ilyen írásokkal... de ha nem, itt megnézheted: http://www.zeitgeistmovie.com/ , és szó van benne a Venus-projektről...kicsit tovább mutat, mint a te írásod, de ebben lehet a kezdet...az M-generációban mármint. És abban, amit az M-generáció akar.
...Én is azok közé a gimnazisták közé tartoztam valaha, akikről egyszer korábban írtál: akiknek fogalmuk sincs, mihez kéne kezdeniük az életükkel...mostanában kezdem kitalálni...pedig a gimit már majdnem 6 éve befejeztem... a filozófia szakot meg még azóta sem...

Köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthattam veled a gondolataim, és hogy megosztottad a tieidet -
Csak ennyi. Hogy jó a blogod. Csináld! Hajrá. :)

szeretettel
*t

Szia! Köszönöm a

Szia!
Köszönöm a hozzászólásodat!

...próbáltam találgatni, hány éves lehetsz, és hogy én a következő generáció vagyok-e hozzád képest.

30. Y generáció... :)

Az átalakulásról meg ilyesmikről jut eszembe: láttad a Zeitgeist című filmet?

Láttam, de őszintén szólva nagyon finomvegyes benyomásaim voltak róla. Túlságosan konspiratív, és manipulatív megközelítésnek tartom; többnyire tényeket sorakoztat fel nagyon sarkított következtetéssel és erkölcsi ítélettel fűszerezve. A vallások ilyesfajta megközelítése szerintem nagyon egyoldalú, és nem konstruktív.
Mindemellett persze elég komoly ökológiai és társadalmi krízis közepén vagyunk, ez nem vitás. Hogy miként lehet erre érdemben reagálni? Nos, ez nem egyszerű kérdés...

Részt vettünk a hétvégi Krishna völgyi búcsúban: kíváncsi voltam, hogy miként szervezték meg a farmon az életüket ezek az emberek. Meg kell, hogy mondjam: leesett az állam. Egy elkerített területen létrehoztak egy mini országot, saját törvényekkel és társadalmi renddel. A leginkább a falu hangulata fogott meg: képzelj el egy kerítések nélkül, természettel összhangban lévő települést, melynek lakói közös cél érdekében dolgoznak, gyermekeket nevelnek, léteznek. Olyan szintű harmónia benyomását keltette, hogy az már fájt...

A gazdasági krízis hatására nemrégiben aktívan foglalkoztatott a kérdés, hogy mit fogunk tenni, ha összeomlik a gazdaság, elértéktelenedik minden, és úgy kell túlélni, hogy egyik napról a másikra elértéktelenedik az a pénz, amit munkánkért kapunk. Hogyan küzdünk meg az utcai erőszakkal panelmagányunkban, közösségi erő nélkül? A túlélési esélyek vidéken egy nagyságrenddel jobbak lesznek, ez nem vitás. Az összetartó, földrajzilag is egy helyen lévő közösségekben olyan szintű erő van, mely valódi megküzdési előnyt jelenthet egy ilyen helyzetben.

Köszönöm a bíztató szavaidat, üdv!

Pontosítok, a Zeitgeist

Pontosítok, a Zeitgeist második részére gondoltam, nem az elsőre - ez utóbi szól a vallásokról inkább. A második a pénzről. És ijesztő.
Ellenben, látom, amit látsz, tényleg manipulatív, konspiratív és sarkított.
De a pénz, mint olyan, tényleg elég nagy bug a társadalmunkban...

És tudom, voltam már Krishna-völgyben. Évekkel ezelőtt ugyan, de voltam.
Én speciel nem voltam annyira elragadtatva tőle, mint te.
A közösség ereje - igen.
De a szexuális szokásaikkal és a gyereknevelésükkel nem tudok egyetérteni. Talán békésebb felnőttek lesznek belőlük - talán kevésbé szabadok. Talán egészséges pszichéjű felnőttek lesznek belőlük - talán nem.
Persze elfogadom őket úgy, ahogy vannak, csak nem biztos, hogy az a legjobb nekik, amit csinálnak, de természetesen ez az ő döntésük.
És idegesít a szemellenzőjük - talán mert én is szemellenzős vagyok a szemellenzőt illetően.
Bár lehet, hogy bizonyos szintű szemellenző nélkül nem is lehet élni ebben a mai világban...

Köszönöm, hogy válaszoltál.

Szeretettel*tünde

Állati kíváncsivá tettél

Állati kíváncsivá tettél ezzel a krisnavölgyi dologgal - nem tervezted, hogy írsz egy összefoglaló postot róla? :) Egy ideje már én is kacérkodok a gondolattal, hogy egy kis időre ki kéne próbálni egy ilyen "alternatív" közösségben való létezést...

Ami az összeomlást illeti - hát igen, elég durvák a kilátások, az emberek pedig pedig félelmetes, hogy milyen nyugodt birkaként masíroznak a szakadék felé. Az biztos, hogy nagy és, ami a para, hogy gyors változások fognak bekövetkezni és aki nem tud ezekhez gyorsan alkalmazkodni (nem tud tanulni), azok nagy bajban lesznek. Az értékek áthelyeződnek, de egy biztos: az alkalmazkodóképesség mindennél értékesebb lesz (mindig is az volt, és mindig is az lesz). Új kapuk nyílnak meg, csak elég okosnak kell lenni ahhoz, hogy az útváltáskor ne törjük össze magunkat.

btw: milyen fura szexuális szokásaik vannak a krisnásoknak? :)

Szia, ez tetszik. Ha nem

Szia, ez tetszik. Ha nem bánod bemásolom magamhoz, természetesen egy ide mutató linkkel. Hadd olvassák minél többen.

szia. köszi. oké, másold

szia. köszi. oké, másold nyugodtan :)

A fordítás lehetne jobb is!!

A fordítás lehetne jobb is!!

pl.

You turned politics into a dirty word. We want authentic, deep democracy — everywhere.

Korrupt, lobbista, vízfejű politika jellemez benneteket, mi ezzel szemben igazi, mély demokráciát kívánunk minden szinten.

You used a photo of mine, but

You used a photo of mine, but you never asked me for permission! So would be interesting what this article is about!
Otherwhise I would recommend you to delete my image, cause you`re not allowed to use it!
For answering this you can mail me.

Dear thestargazer23, The

Dear thestargazer23,
The article is about Generation M, You can read about the topic in english here: http://blogs.harvardbusiness.org/haque/2009/07/today_in_capitalism_20_1.html
Please forgive me I have not asked your permission. I have mentioned the source of the picture in the end of the article. If You want, I'll remove Your picture.
best regards,
kulcsi.

Thanks for your reply!Nice

Thanks for your reply!

Nice article - good read. Next time it would be great if you ask me before submitting my art. Now you can leave it here.

Have a nice week,

thestargazer23

dear thestargazer23! thnx.

dear thestargazer23! thnx. for Your approval! yours, kulcsi.

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><blockquote><p><br>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.

További információ a formázási lehetőségekről