A Drupal, mint üzleti lehetőség

Alig két hete vettem részt a Drupal Hétvége 2011 rendezvényen, ahol a Drupalról mint üzleti lehetőségről tartottam egy rövid felvezetőt. Arról kérdeztem az ezt követő kerekasztal beszélgetésen a résztvevőket, hogy milyen üzleti, és milyen munkáltatói vetülete van annak, hogy szabad szoftverre épülő vállalkozást építenek.

Észlelhető-e különbség a Drupalhoz való megrendelői viszonyulásban az elmúlt években?

A résztvevők azon az állásponton voltak, hogy a Drupal ma Magyarországon márkanév, és egyértelműen kialakult az a megrendelői réteg, aki érti, hogy miért jó ez, és akarja, hogy Drupal alapú webes megoldása legyen. Ehhez kapcsolódóan Dries nyáron azt vázolta fel az idei State of Drupal előadásában, hogy a szabad szoftverek három pilléréből a technológiai háttérrel jól állunk, a használhatóságban most történnek nagy előrelépések, a termék üzleti pozicionálásában még felfutás várható.

Arra a kérdésre, hogy munkavállalói fronton hogyan lehet profitálni a Drupalból, Hojtsy Gábor, az Acquia fejlesztője, és a Drupal többnyelvűsítésének éllovasa a következőket emelte ki:

Lényegében egy csomó előnye van számunkra:

1. Munkaerő szerzési és megtartási eszköz. Nagy a verseny a Drupal fejlesztők iránt a piacon, mi közösségi időt ajánlunk, így csábítjuk és tartjuk meg az embereket.

2. Egyéni fejlődési lehetőség. Ez ugye a cégnek is fontos, hogy a munkatárs fejlődjön. Újakat tanul, ha nem is megy ki a komfortzónájából nagyon, akkor is új határterületekkel fog foglalkozni a komfortzónája szélén.

3. Befektetés a szoftverbe, amit használunk. Ez eléggé magasztos meg messzire mutató, de ott van.

4. Konkrét üzletileg szükséges változtatások lehetősége. Ha ismernek/kedvelnek a közösségben, akkor bizonyos (egyébként ésszerű) változtatásokat könnyebben el tudsz érni, mint ha ismeretlenül állítanál be, vagy sőt még ha ismernek, de csak úgy, hogy mindig csak az idegesítő support request-jeiddel jössz.

5. Saját céges projektek hatékonyabb fejlesztése azáltal, hogy aktuális információid vannak az irányvonalakról, kezdeményezésekről, stb. a közösségben. Nem egy kifutóban lévő modult fogsz használni pl. ha látod, hogy mik történnek a töbi körül.

6. A közösségi munkád könnyen lehet, hogy jobban alkalmazható más projektekben, mint a speciális megrendelőre szabott megoldások, ezért a saját moduljaidat használoktól kaphatsz megrendeléseket. Ha érdekeseken dolgozol, konferenciákon, találkozókon előadva is üzleti lehetőségeket szerezhetsz (lásd pl. Edgár SEOs fejlesztései, előadásai, iskolapélda).

Nyílt üzleti lehetőség?

Az alábbiakban arra keresem a választ, hogy milyen üzleti lehetőségek vannak a nyílt forráskódú termékekhez kapcsolódóan. Miért éri meg? Milyen helyzetben előnyös, miért dönt egyre több cég úgy, hogy a licencelés helyett szabad szoftverhez kapcsolódó értékesítési modelleket dolgoz ki?

Gyakran merül fel a kérdés: miként jutunk pénzhez, ha ingyenes szoftverrel foglalkozunk? Nos, pp szavaival élve fontos mindenekelőtt leszögezni, hogy a Drupal nem ingyenes, hanem szabad! Attól, hogy valami szabadon használható, nem következik belőle, hogy non-profit.

A szoftver tehát nem értékesíthető, mert a felhasználási feltételek ezt nem teszik lehetővé. Amit értékesíthetsz, az az egyedi megoldásod, amit erre építve létrehozol. Eladhatod a fejlesztési időt, a hozzá kapcsolódó üzleti tanácsadást, a supportot, a bevezetéshez szükséges oktatást, stb.

Néhány szóban

Ha azt szeretnéd, hogy csak néhány szóban foglaljam össze, hogy hol itt az üzlet, akkor csak annyit érdemes kiemelnem, hogy a szabad szoftverre épülő üzleti modell nem licenc-alapú, hanem szolgáltatás-központú értékesítésre épül. Nem azt adom el, hogy fejlesztek egy Drupal oldalt, hanem értékesítek egy üzleti megoldást, amelyet egyébként Drupallal valósítok meg.

A Drupal-t nem adhatom el, és még az sem kifizetődő, ha azt mondom, hogy profi Drupalos cég vagyok, mert nehezen fogják megérteni, hogy miért téged válasszanak a tehetséges freelancerek helyett. Drágább vagy, bonyolultabb vagy a tehetséges egysejtűeknél. Ha ezt hirdeted, hamarosan lehúzhatod a rólót, mert nem fogsz tudni fejlődni, nem fogsz tudni lépést tartani a projekt alapon szerveződő, hálózatos munkavállalókkal.

Szolgáltatás alapú modell

Ha szabad szoftverre építed a vállalkozásodat, szolgáltatás értékesítésében érdemes gondolkodnod. Ha szolgáltatást építesz, legalább három stabil lábra lesz szükséged: technológiai háttérre, üzleti tudásra, és értékesítésre. Mindhárom téren segíthet, ha aktívan részt veszel egy olyan közösségben, mint amilyen a Drupal mögött áll.

Hadd meséljek el egy példát!

Nemrégiben fejlesztettünk egy roppant egyszerű, ám hatékony megoldást a 360 fokos értékelések lebonyolításához. A teljes megvalósítás az első pixeltől az utolsó sor kódig nem volt több tíz embernapnál. A gyors és hatékony megvalósítás mögött álló fejlesztői know-how mellett annak a tudása is bekerült a megvalósításba, hogy miként érdemes és lehet lebonyolítani egy ilyen céges értékelést.

Adja magát tehát, hogy itt azt a szolgáltatást érdemes értékesíteni, ami a 360 fokos értékelés lebonyolítását teszi lehetővé, és ennek csak egy pillére a szoftver maga.

Jobb világ

A szabad szoftver jobbá teszi a világot, mert nem kedvez a mutyibiznisznek. Vállalkozói oldalon mivel nem licencelsz, hanem szolgáltatsz, tényleg értéket kell felmutatnod. Úgy értem olyan valós értéket, amelytől valamilyen valós folyamat jobbá tehető. Ha nem lesz hatékonyabb vagy gyorsabb a szolgáltatásod által az adott üzleti folyamat, akkor álmegoldást szállítasz, és lesz majd másik szereplő a piacon, aki ugyanazzal a szabad szoftverrel valós megoldást fog szállítani, ha tényleg van fantázia abban, amit kitaláltál a cégednek.

Megrendelői oldalon a szabad szoftver előnyei talán még egyértelműbbek: könnyebben helyettesíthető lesz a kivitelező cég, ha gond van, hiszen olyan termékre épül a megoldás, melyhez mások is értenek.

Szerinted miért érdemes szabad szoftverrel foglalkozni ma Magyarországon?

Kapcsolódó hivatkozások

  1. Hajas Tamás: Nyílt forráskódú szoftver az üzleti életben. Átfogó tanulmány a nyílt forráskódú szoftverek előnyeiről.
  2. Open Source Business Models and Strategies portal - számtalan hasznos cikk a FLOSS üzleti modellektől a licencelés kérdésköréig.
  3. Magyarországon is exponenciálisan terjed az internetes tartalomkezelő. - Cikk a Drupalról a DH2011 kapcsán.
  4. A Drupal mint üzleti lehetőség - prezi
  5. A DH2011 képekben - Grossmann Gábor fotói az eseményről

Új hozzászólás

Hozzászólások

Sok a gépelési hiba.

Ez a bejegyzés (is) hasznos lehet, ha valaki a „Miért Drupal?” kérdst teszi fel!

However, the darkness in the show, and also many adult themes littered through the storyline, get <br>
<br>

this inappropriate fare for young children. Pius X Catholic High School, he already won plenty of awards <br>
<br>

in the Ottawa Kiwanis Music Festival for violin and piano.<br>
<br>

<br>
<br>

This is really a refreshingly vibrant gaming console that redefines <br>
<br>

the field of electronic gaming.<br>
<br>

<br>
<br>

Here is my website <a href="http://www.unmaskparasites.com/web-page-options/?url=http://proxy.lib.mi... Plakat Akrilik</a>

I'm impressed, I have to admit. Seldom do I come across <br>
<br>

a blog that's both educative and interesting, <br>
<br>

and without a doubt, you've hit the nail on the head.<br>
<br>

The issue is something that not enough folks are speaking intelligently about.<br>
<br>

Now i'm very happy I came across this during my search for something regarding this.<br>
<br>

<br>
<br>

<br>
<br>

Feel free to visit my homepage; quickbooks contact number - https://www.quickbookspointofsale.us/

ÉN használ Drupal és nagyon jó. De a szerelem Wordpress van, még mindig nem működik a szabad drupal.

Hey Tһere. I fߋund your blog using msn. Thiѕ is an extremely ԝell wrіtten article.<br>
<br>

I'll be suге to bookmark it and return tߋ reɑd mоre of yoսr ᥙseful info.<br>
<br>

<br>
<br>

Ƭhanks foг the post. Ӏ'll certainly comeback.<br>
<br>

<br>
<br>

<br>
<br>

Ꭺlso visit mү web-site <a href="https://standavietnam.com/standa-100kva">on ap standa 100kva</a>

By finding different methods to use your flowers, you will be encompassed by your memories don't forget those excitement when life might be more difficult.<br>
<br>

I collect modern ones also and sandwich these phones my existing collection. <br>
<br>

This is a classic refreshingly vibrant games console that <br>
<br>

redefines the world of electronic gaming.<br>
<br>

<br>
<br>

my homepage :: website - http://sat.kuz.ru/engine/redirect.php?url=http://www.Afd-Furniture.com/c...

You'll also get 200 free spins. Apontamento Registrada. http://sklypas.lt/user/profile/1107531

Emagrecer com saúde é mas do que perder peso rápido. http://tronsr.org/index.php?p=/discussion/20432/emagrecer-rapido-e-com-s...

I needed to send you one bit of note to help say thanks the moment again for the striking tactics you have shared in this article. It is simply unbelievably generous with people like you to deliver extensively exactly what many of us could have supplied as an e-book in making some profit for themselves, particularly now that you might have tried it in case you wanted. The concepts additionally worked like a great way to realize that some people have the identical fervor much like mine to learn a good deal more pertaining to this problem. I know there are some more enjoyable occasions up front for folks who examine your website.

Thanks so much for providing individuals with remarkably brilliant opportunity to read from this blog. It is often so sweet and jam-packed with amusement for me and my office mates to search your website more than three times per week to read the newest guidance you have. And lastly, I'm just actually impressed with your unique tips and hints you serve. Selected 2 points on this page are certainly the best we've ever had.

My spouse and i have been now excited Chris managed to deal with his investigations while using the precious recommendations he gained through the web page. It's not at all simplistic just to always be offering procedures that a number of people could have been selling. So we do understand we now have the website owner to appreciate because of that. The illustrations you made, the easy blog navigation, the relationships you will help to create - it's got many awesome, and it is helping our son in addition to the family imagine that this topic is interesting, and that's rather essential. Thanks for all!