Alvászavarok I. – Éjszakai rémület

Éjszakai rémületNagyon keveset lehet olvasni magyar nyelven az alvásproblémákról. A feszült nagyvárosi életvitel nagyon sok embernél alvászavarokat eredményez, melyekkel információ hiányában többnyire nem tudnak mit kezdeni. A továbbiakban olyan alvási rendellenességekre keresek magyarázatot, mint az alvásparalízis, éjszakai rémület, alvási apnea.

Éjszakai rémület

Az éjszakai rémület (night terror) nem összetévesztendő a rémálommal (nightmare). Nagyon gyakran az éjszakai rémületben szenvedőket félrediagnosztizálják. Többnyire egyszerűen rémálomként kezelik, máskor a PTSD-vel tévesztik össze.

A tünetek

Hirtelen felébredés az álomból, állandó rettegésérzet, sikoly, zokogás, zavartság, gyors szívverés, megmagyarázhatatlan félelem. A szenvedő alany olykor ijesztő képeket lát, minden esetben dramaturgia (azaz tipikus álomjelenetek) nélkül.

éjszakai rémületEgyesek kígyókat, pókokat, állatokat, vagy akár embereket látnak a szobában, képtelenek arra, hogy teljesen magukhoz térjenek. Többnyire másnap reggel nem tudják visszaidézni az éjszaka átélt rettegést. Gyakran éppen a házastárs, vagy szülő számol be a fenti tünetekről: az alany másnapra elfelejt mindent.

Éjszakai rémület vs. rémálom

A rémálmok minden esetben az álom-szakaszban (REM) történnek. Rémálomból való ébredéskor a személy többnyire élénken emlékszik az álomra, mely gyakran üldözéses, vagy más horrorisztikus forgatókönyvre épül.

Az éjszakai rémület ezzel szemben nem REM fázishoz kötöttek. A négyes felosztás szerint a legmélyebb alvási fázisban jelentkeznek, melyre a delta hullámok jellemzők. Az éjszakai rémület alatt a személy alszik, előfordul, hogy szemeit kinyitja. Ezalatt erőteljes, irracionális félelmet él át, csupasz élményt történet nélkül.

Leggyakrabban a 3-12 éves gyermekek érintettek az éjszakai rémület szindrómában. Egyes felmérések szerint a gyermekek 1-6%-a él át rendszeresen éjszakai rémülett, mind a lányok, mind a fiúk egyforma arányban érintettek. A probléma többnyire serdülőkorban megoldódik.

Okok

Legtöbbször meglehetősen nehéz azonosítani az okokat. Összességében elmondható, hogy négy fontos tényező játszhat szerepet a szindróma kialakulásában:

  • Stressz
  • Láz
  • Alvásmegvonás
  • Idegrendszerre ható gyógyszerek

Az éjszakai rémület gyakran az elalvást követően kb. másfél órára jelentkezik. A gyermek (vagy felnőtt) hirtelen felül, visít, látszólag ébren van, jóllehet nagyon össze van zavarva, gyakran nem reagál a közeledésre. Az intenzív roham többnyire néhány percig tart, de gyakran egy fél óra is eltelhet addig, amíg a gyermek újra megnyugszik és elalszik.

Megelőzés & kezelés

  1. Az éjszakai rémületben szenvedő személyek semmilyen körülmények között ne nézzenek horror, vagy akár thriller filmeket.
    A halott menyasszonyAmennyiben a gyermek érintett a betegségben, a szülők különösen vigyázzanak arra, hogy ne nézzen kegyetlen filmeket, rajzfilmeket (pl. Rém rom, Piroszka, A halott menyasszony és egyéb gyöngyszemek). Természetesen nem arról beszélek, hogy hermetikusan elzárjuk a gyermekünket mindentől, de az a szülő, aki azért viszi el a gyermekét a halott menyasszony rajzfilmre, hogy fia ne maradjon el a kortársaitól, nem fogja fel, hogy ezzel milyen szintű kárt tesz törékeny pszichéjében.

    Egyik alkalommal, mikor a Kedves néhány napra magamra hagyott, egy halom mogyoró és sör társaságában végignéztem a Fűrészt. Nem volt rémálmom, nem is rettegtem ezt követően, de a mai napig előttem van a jelenet, amint hősünk feltámad vélt hullaállapotából, s felteszi a pontot az i-re. Kihagytam volna. Pontosabban szólva ki kellett volna hagynom.

    Nemrég láttam egy magasröptű elmélkedést a horrorfilmekről,melyre az örök esztéta, Réz András volt a meghívott. Emberünk arról mesélt, hogy a horror film a belső félelmeinkkel, frusztrációinkkal és egyéb tudattalan szörnyűségekkel való találkozást teszi lehetővé. Ez által kiteljesedhetünk – állította a média által felkent veterán kritikus – hiszen tudattalanunk szerves része, ugyanolyan pólusa, mint a szeretet, vagy a harmónia. No comment.
  2. Szokjunk le a Doom-ról és más fps játékokról. Ha a gyermekünket hagyjuk ilyennel játszadozni, az még rosszabb. Ne csodálkozzunk, ha éjszakai rémületben szenved.
  3. Az alvás színteréül szolgáló szoba legyen biztonságos és kuckószerű.
  4. Alakítsuk ki az alvási ritmusunkat: lehetőleg ugyanazon órában feküdjünk és keljünk.
  5. Próbáljunk kiegyensúlyozott életet élni. Elalvás előtt lazítsunk, próbáljuk meg levezetni a nap végére felgyűlt feszültséget. Nagyon sokat segíthet néhány gondosan megválasztott jóga technika tudatos alkalmazása (légzésgyakorlatok, testhelyzetek, meditáció).
  6. Amennyiben gyermekünk egy éjszaka során visszatérő krízise van, érdemes megfigyelnünk, hogy a lefekvést követően hány percre jelentkezik a probléma. Amennyiben sikerül felismernünk a szabályszerűséget, a kritikus pillanat előtt 15 perccel gyöngéden felébrezhetjük és tartsuk ébren kb. 5 percig. Esetleg kivihetjük a fürdőszobába ezalatt az idő alatt. Egy héten át ismételjük ezt a módszert: segíthet az alvászavar kiküszöbölésében.

Orvosi kezelés

Az éjszakai rémületre nincs megfelelő hagyományos orvosi kezelés. Ez teljes mértékben pszichés eredetű problémaként kezelendő... Az éjszakai rémülett komolyan kell vennünk: az alvási rendellenességek nagyon gyakran előszelét képviselik egy összetettebb pszichés zavarnak.

Súlyos esetekben a tricyclic antidepresszánsok használhatóak ideiglenes kezelésként. Ez többnyire nem jelent hosszú távú megoldást, érdemes pszichológus segítségét kérni a zavar körülményeinek feltárásához.

Felhasznált irodalom

  1. Nightmares And Night Disorders Of Dreaming, J.F. Pagel, M.D, University of Colorado Medical School, Pueblo, Colorado
  2. Night Terrors, Kevin P Connelly
  3. Night Terrors Resource Center
  4. Wikipedia - Night Terror
  5. National Institutes of Health: Night Terrors

Új hozzászólás

Hozzászólások

Hú, ez izgi, de csak ilyen különleges problémákról lesz szó? (egyébként léteznek a tetőn sétáló holdkórosok?)
végülis miért ne? lesz szó holdkórosságról is... :)

Remek cikk az alvászavarokról:
Szekeres Zsuzsa: Alvászavarok. Jól összefoglalja az éjszakai rémület tüneteit is, ajánlom mindenki figyelmébe!

én meg itt találtam egyet... a cirkadián ritmus zavar felkeltette a figyelmem, mert vicces, hogy ilyen flancos neve van annak, ha valaki nem akkor alszik, amikor "kéne"... én mostanában pl. éjjel 2 körül ütöm ki magam, és 10ig alszom, viszont egyátalán nem zavar :) A cikk szerint "Ők azok, akik később lesznek álmosak... Mindkét változat típusos személyiségjegyekkel hozható többek között összefüggésbe " Nem mond többet, de kiváncsi lennék, milyen személyiségjegyek hozhatók összefüggésbe azzal, hogy valaki hánykor fekszik le?? Ez nekem még a horoszkópnál is vaddabb ötlet.

Nekem volt ilyen éjszakai rémület-hez hasonló felriadásom, többször kis kiskoromban mikor lázas voltam. Csakhogy én emlékszem a történtekre... Magára a felébredésre és az azt követő 1-2 perce nem emléxem ilyenkor általában felültem az ágyra vagy elkezdtem sétálni és hülyeségeked karatyolni. Aztán az volt az első emlékem hogy ülök a sötétben még nem sírok, csak remegek, valamitől nagyon nagyon félek, bennem van vmi teljes kilátástalanság, és hogy a sors már csak ilyen, közben mintha lebegnék a semmiben. Aztán jött a sikítós fázis, zokogtam, félrebeszéltem, nem tudtam hogy kerülök ide és mit csinálok itt csak valami megmagyarázhatatlan dologtól féltem és közben erős hányingerem volt de sosem hánytam.
És aztán végre kezdtem tisztulni, már tudtam hogy ez egy rossz álom volt és valójában minden rendben. De nem! Mikor kezdtem visszaaludni, félálomban voltam és olyan érzésem volt mintha valami apró lények fonnának a szobámban. Ez nem volt rémisztő, elvoltam, aztán szépen lassan elaludtam.

Nekem felnőtt létemre elég gyakran vannak ehhez hasonló élményeim. Ezek eléggé változatosak tudnak lenni, mert egyrészt hol emlékszem rájuk, hol nem (ez utóbbiakról általában másoktól értesülök), illetve, ha emlékszem is rájuk, a részletek elég zavarosak. A legtöbb esetben nem tudom eldönteni például, hogy valóban megcsinálom-e a dolgokat, amiket tapasztalok (pl. felpattanás, sikítás, a mellettem fekvő megrázása, stb.), vagy csak hallucinálom ezeket. Valamilyen szinten biztos, hogy mozgok és adok ki hangot, de általában csak azt hallom vissza, hogy nyöszörögtem és dobáltam magam, míg én úgy élem meg ezeket, hogy felülök az ágyban, és magamból kikelve, teli tüdőmből sikítozom.

Korábban próbáltam kitalálni, hogy mi okozhatja ezeket a "rohamokat", de nem igazán találtam rájuk racionális magyarázatot. Az a vicces a dologban, hogy legtöbbször még csak nem is érzek félelmet. Egyszerűen felébredek az éjszaka közepén, és pár másodpercig csak valami nagy csöndességet és ürességet érzek magamban... aztán pedig valami ellenállhatatlan késztetést, hogy sikítsak, és "küzdjek" ez ellen az állapot ellen. Arra azért rájöttem, hogy elsötétített szobában nagyobb valószínűséggel jelentkezik ez az érzés, ezért általában gondoskodom arról, hogy legyen mellettem valami kisebb fényforrás éjszaka.

Nem tudom, ez az allapot a te esetedben mozgaskeptelenseggel is parosul-e, ha igen, nekem nagyon bevalt, hogy eloszor csak a kisujjam probalom mozgatni. Ez gyorsan sikerul, es onnan mar beindul a lancreakcio, elobb a kezem, majd a karom is engelmeskedik, es ki tudom magam razni az allapotbol. Lampa nelkul utana meg sem probalok mar visszaaludni, mert ugy szinte biztos, hogy vissza fog huzni magaba. Gyakran van nalam meg egy ijesztoen hangos es raadasul egyre erosodo zugas is, ahogy huz magaba a dolog, ennek a kezdetekor meg vissza tudom razni magam az ebrenletbe, amit meg is teszek, barmilyen almos is vagyok, inkabb, minthogy megkockaztassam a dolog elhatalmasodasat.