TED TOP10

Előfordul, hogy hetekig nem nézek meg egy TED előadást sem, máskor meg rákattanok, és nem tudom abbahagyni. Ma is így jártam: négyet néztem meg egyhuzamban. Jelentem: a TED mérgező. Munkaidőben nem megnyitni, mert odaragadsz, és eltelik a nap!

Összegyűjtöttem azokat a TED előadásokat, melyek a legnagyobb hatással voltak rám. Neked is van TED TOP10 listád? Oszd meg velünk! 

1. Sir Ken Robinson: School kills creativity

Ez az abszolút kedvencem. Népszerű videó, bizonyára Te is láttad már. Ha nem, akkor ne hagyd ki.

"What are you drawing?" And the girl said, "I'm drawing a picture of God." And the teacher said, "But nobody knows what God looks like." And the girl said, "They will in a minute." 

Shakespeare being seven? I never thought of it. I mean, he was seven at some point. He was in somebody's English class, wasn't he? How annoying would that be? "Must try harder." Being sent to bed by his dad, you know, to Shakespeare, "Go to bed, now," to William Shakespeare, "and put the pencil down. And stop speaking like that. It's confusing everybody."

 

2. Jill Bolte Talyor: Drámai, rohamos belátás

Jill Bolte Taylor olyan kutatási lehetőséget kapott, melyet kevés tudós kívánna önmagának: masszív agyvérzést kapott, és megfigyelte, amint agyfunkciói: mozgása, beszéde, és öntudata, egymás után kapcsoltak ki. Megdöbbentő történet.

 

3. Benjamin Zander a zenéről és szenvedélyről

Ha egy kicsit is érdekel a klasszikus zene, akkor kötelező darab.

 

4. Stuart Brown szerint a játék több mint szórakozás: létszükséglet

A játékkutatás úttörő kutatója szerint a humor, a játékok, a rosszalkodás,a flörtölés és a fantázia több mint szórakozás. A gyerekkori játékok boldog és értelmes felnőtteket eredményeznek. Ha folytatjuk őket - bármely életkorban - értelmesebbek leszünk.

 

5. Nicholas Christakis: A társadalmi kapcsolathálók rejtett befolyása

Mindannyian a barátok, a család, a munkatársak és mások hatalmas társadalmi kapcsolatrendszerébe ágyazódunk. Nicholas Christakis azt követi nyomon, ahogy a tulajdonságok, a boldogságtól az elhízásig, emberről emberre terjednek, és megmutatja, hogy a hálózatban elfoglalt helyed számodra ismeretlen módokon hat az életedre.

Christakis szerint felelősek vagyunk a barátaink elhízásáért avagy a barátaink okozzák az elhízásunkat.

 

6. Jamie Oliver (2010 díjnyertes ellőadása): Food revolution

Délben kezdtem el nézni ezt a videót. Kb. 3 perc múltán kopogtak, és hozták a pizzát. Miközben Jamie Oliver arról beszélt, hogy miként gyilkoljuk meg magunkat a gyorséttermi szeméttel, pizza+kóla kombót fogyasztottam, és nem esett jól.

 

7. Kevin Kelly a web következő 5000 napjáról

Klasszikussá vált videó arról, hogy miként tápláljuk a Felhőt.

 

8. Philip Zimbardo az emberi gonoszságról

Mi történik akkor, ha átlagemberek kezébe hatalom kerül? 1971 nyarán a Stanford Egyetemen 18 önkéntes egyetemistával két hetes börtönkísérletet terveztek. Két csoportot alakítottak ki véletlenszerűen: 9 börtönőrnek és 9 fogolynak kellett a "hagyományos" szerepeket eljátszaniuk.
A kísérletet 6 nap múlva leállították: ennyi idő elég volt ahhoz, hogy gyakorlatilag elszabaduljon a pokol.

Philip G. Zimbardo, a kísérlet "atyja" aktualizálta az ügyet: az Abu Ghraib börtönügyre való utalásokkal teletűzdelt bemutatót készített a kísérletről. 2001-ben készült egy meglehetősen sikeres filmváltozat is a témáról. Ajánlom mindenkinek!

 

9. Aimee Mullins 12 pár lába

Egy csodálatos nőről, aki fogyatékosságát erősséggé alakította. Bámulatos.

 

10. Sir Ken Robinson: Bring on the learning revolution!

Robinsonnal kezdtük, vele is zárjuk a listánkat. Májusban tartott előadása arról, hogy a fast food oktatási modellünket ideje lenne felcserélnünk egy sokkal egyénre szabottabb iskolai környezettel, melyben a gyerekek természetese adottságai érvényre juthatnak. Az életünk organikusan fejlődik, nem lineárisan.

You know, to me, human communities depend upon a diversity of talent, not a singular conception of ability. And at the heart of our challenges --(Applause) At the heart of the challenge is to reconstitute our sense of ability and of intelligence.This linearity thing is a problem. When I arrived in L.A. about nine years ago, I came across a policy statement, very well-intentioned, which said, "College begins in kindergarten." No, it doesn't.(Laughter) It doesn't. If we had time, I could go into this, but we don't. (Laughter) Kindergarten begins in kindergarten.

 

Új hozzászólás

Hozzászólások

10-et?

Most komolyan?
Már több mint 100-at láttam, ebből 51 van kedvencnek jelölve...

A feladat teljesíthetetlen, de megpróbálom azért :)

ezekből mit láttál?

ebből a 10ből 6ot láttam, de a lemaradást pótlom, aztán jön az én listám :)

ok, jöhet a lista, kiváncsi vagyok.

Az ország egy része tedxbalaton.com -on volt
- amíg te videókat nézted .. :)
Ilyen erővel - el is jöhettél volna :)
http://tedxbalaton.com/

A videókat lessétek :)

-----------

Ott ez volt a favorit a vetített előadások közül:
http://www.ted.com/talks/lang/hun/itay_talgam_lead_like_the_great_conductors.html

:)

A szervezők oldaláról látom az eseményt: jó volt a szervezés, a kivételes emberek felkeresése, meghívása. Most utólag úgy látom: sokal több kivételes ember van, mint hinnénk. Ők talán még érdekesebbek. Ebbe az irányba fogunk menni. HA TUDTOK ILYEN EMBEREKET, SZÓLJATOK KÉRLEK.
A másik: ha akartok, tudtok segíteni a TEDes anyagok fordításában. Írjatok és elmondom hogyan.
Viszlát a következőn.
Addig is gyerte a TEDxBalaton Facebook oldalára. Ott lesz folytatás...

Én szívesen részt vennék TED fordításokban. Mit kell tennem?

Sokat kozuluk mar lattam, nekem is kedvenceim, de kiegeszitenem meg egy sajat kedvenncel.

http://www.ted.com/talks/view/lang/eng/id/462

Jó lista, de hadd tegyem hozzá, szerintem nagyon fontos:

http://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts.html