Drupalcon Amsterdam 2014

Izgalmasan indult az Amszterdam-i kiruccanásunk. Fennakadtunk egy baleset által generált dugóban, melyből nehezen tudtunk szabadulni, így majdnem lekéstük az indulást. Aztán a hajtóművek felzúgtak és belenyomtak a székbe. A felhők puhán ültek rá a horizontra, én meg azon gondolkodtam, hogy mit várok a Drupalcontól.

Az idei konfon négyen veszünk részt az Integral Vision-ből. Marci a sprinteken erősíti a kódolókat, Tamás mentorként segíti a kezdő Drupal közreműködőket, István az előadásokat látogatja nagy lendülettel, én pedig főleg a kapcsolatok építésére fókuszálok. Mindannyian azért vagyunk itt, mert érdekel a Drupal jelene és jövője.

Amszterdam, a kétarcú bestia

Egykedvű taxissal gurultunk be a hotelig, majd a szállás elfoglalása után villamosra pattantunk, hogy megnézzük a belvárost. Amszterdamnak legalább két arca van: az egyik környezetbarát, tudatos, szabad, a másik pedig beszívott, perverz és romlott.

Sörözők és kávézók várják átláthatatlanul nagy területen a kikapcsolódni vágyókat. Bringa bringa hátán, autó csak elvétve szennyezi a levegőt. Ettől minden valahogy lazább. Szellősebb. A vörös lámpás negyedben sétálni néhány sör után olyan volt, mintha egy bizarr utóbiába csöppentem volna. Többször volt az az érzésem, hogy álmodok, annyira valószínűtlennek hatott minden.

A rendezvény

Több, mint kétezren vesznek részt az idei rendezvényen is. Legalább kétszer annyi stand van idén, mint tavaly volt. Érezhető, hogy egy év alatt is nőtt a cégek szerepvállalása. Tavaly Prágában volt egy olyan érzésem, hogy megtorpantunk, hogy nem látszik világosan a D8 kifutása, ami bizonytalansággal tölti el az embereket. Az idei konfon minden világosabb, az elmúlt egy évben úgy tűnik, hogy sikerült átlendülnünk a nehézségeken.

A keynote

Dries előadását az utolsó sorok egyikéből figyeltük. Abból a távolságból nem vettem észre, hogy egy imitátorral van dolgunk. A csávó köszörülte a torkát, elnézést kért, és kijelentette, hogy idén nem fog az Acquiaról beszélni. Hát ez fura volt, sem metakommunikációban, sem szövegben nem volt Dries-es. Mondom, itt valami nem stimmel, egy év alatt nem romolhatott ennyit a leader.

Aztán amikor átváltott a Wunderkraut ismételgetésébe, egyértelművé vált, hogy egy jól sikerült szponzor hack van a háttérben. Aztán megjött az eredeti Dries, az imitátort kihurcolták, majd emberünk elmesélte a kínai és japán élményeit, majd felvázolta a keynote központi témáját. Bravúrosan felfűzött előadás volt, nagyon tetszett az alapgondolat, miszerint a Drupal sok más open source termékkel együtt tulajdonképpen egy közjó. Ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el az előadás témáját kifejtő blogposztot is.

Driesasmus program

Az elmúlt három nap volt alkalmam szocializálódni. Az egyik sörözős este alkalmával azt ecseteltem a holland srácoknak, hogy milyen jó lenne bevezetni a cégek közötti “Driesasmus programot”. Egy év erejéig egy-egy ember helyet cserélne, és ezáltal tapasztalattanszfer jöhetne létre. Ez erősítené a cégek közötti kooperációt, jobban megismernénk egymás kultúráját, kénytelenek lennénk angolul beszélni az irodában, stb. Nekik nem tűnt annyira vonzónak az ötlet, mint nekem, hiába ecseteltem a budapesti éjszaka szépségét.

Egy másik beszélgetéskor a másik fél kijelentette, hogy az agilitás halott. Mondom, akkor mi is halottak vagyunk 5 éve, mert azóta agilisan dolgozunk. Bíztam benne, hogy jó előadásokat fogok látni ebben a témában. Eddig ez nem adatott meg.

Fotók: https://www.flickr.com/groups/drupalconamsterdam/

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><blockquote><p><br>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.

További információ a formázási lehetőségekről