Drupalaton 2014

Az idei Drupalaton rendezvénytől leesett az állam.

Több mint hét év telt el azóta, hogy találkoztam a Drupal jelenséggel. Még 4.7-et írtunk, és a CEU egyik épületében kb. 2 tucatnyi ember fogadta Dries-t. Nagyvállalti szemüveggel ez még egy kiforratlan, lelkesítő kezdeményezésként hatott. De már akkor benne volt a levegőben az, amit tavaly a prágai Drupalconon, és az idei Drupalatonon átélhettem: a közösség mindent elsöprő ereje.

 

Emlékszem, a Synergon folyósóján összefutottam az egyik üzletág vezetővel, aki jelentőségteljesen magyarázta, hogy az ORACLE felvásárolta a BEA-t, és ezzel a Plumtree portál engine helyzete is átalakulhat. Arra gondoltam akkor, hogy öregem, ez engem egyáltalán nem érdekel: nem akarok kínlódni sem a Plumtree-vel, sem a Sharepointtal, sem más nagy vendor által szállított monstrummal.

A Drupal számomra akkor a gyökerekhez való visszatalálást jelentette: végérvényesen letérített a yuppie útról, és irányt mutatott a hippie cég létrehozásához

Szóval néztem ezeket a fiatal srácokat az Apple gépeikkel, és lassan összeállt bennem, hogy itt nem csak a nyílt forráskódról van szó. A Drupal jelenség fókuszában a közösség áll. Az itt ülő emberek ismerik egymást, ez egy szűk és tág baráti kör, mely egyébként egy közös terméken is dolgozik. Ezzel szemben a professzionális nagyvállalati környezetben a termék csak azért van, hogy pénzt termeljen, és itt végetér a történet.

Hét év alatt nagyon sok dolog kiforrta magát. Az egykori kedves ismerősökből mára sorstársak lettek. A cégekbe való szerveződés kialakított egy “van kihez mérnem magam” hatást, ugyanakkor jó látni, hogy összhangban össze lehet rakni egy olyan nagyszerű projektet, mint a Drupalaton.

Ez az első olyan magyarországi Drupal kezdeményezés a Drupalcon Szeged 2008 óta, mely tényleg vonzó és színvonalas eseményt jelent a külföldiek számára is.  Ehhez persze szükség volt egy olyan titánra, mint York, egy olyan agilis szervezőre, mint Zsófi, egy energikus sitebuilderre István személyében, Bálint kreativitására, és végül, de nem utolsó sorban olyan támogatókra, mint a Cheppers. A szervező- és támogatócsapat ennél jóval nagyobb, a lista helyett szeretném kiemelni Hojtsy Gábort, aki talán már egy évtizede (vagy több?) a Drupal többnyelvűsítésének a fő fenntartója, és aki nélkül sem én, sem sokan mások a közösségből nem lettünk volna ma itt, és nem játszana olyan fontos szerepet az életünkben a Drupal.

 

Új hozzászólás

Hozzászólások

Ez az első olyan magyarországi Drupal kezdeményezés a Drupalcon Szeged 2008 óta, mely tényleg vonzó és színvonalas eseményt jelent a külföldiek számára is.

Szerintem a második. Ne feledkezzünk meg a tavasszal Szegeden tartott DrupalDevDays 2014-ről!

I intended to post you this little note to finally thank you so much the moment again with your beautiful ideas you've shown on this site. It was really tremendously open-handed of people like you to deliver easily what exactly a few individuals could have marketed for an electronic book to help make some money for their own end, primarily considering that you could have done it in case you wanted. The solutions also acted to be a easy way to fully grasp some people have the identical passion similar to my very own to see lots more with respect to this issue. I am certain there are thousands of more pleasurable situations ahead for individuals that examine your site.

I wanted to compose you the little observation in order to thank you yet again for your fantastic opinions you've featured in this case. It has been so particularly open-handed of you to supply openly all that a lot of people would've supplied for an e book to end up making some profit for their own end, primarily since you could possibly have tried it in the event you decided. These secrets likewise worked to become a easy way to realize that the rest have the identical desire really like my very own to learn a whole lot more when it comes to this issue. I think there are a lot more fun opportunities in the future for individuals who look over your site.

I want to express my gratitude for your generosity for individuals who really want guidance on your concept. Your very own dedication to passing the solution across had been extraordinarily advantageous and has frequently permitted associates just like me to attain their pursuits. Your new valuable key points can mean a lot a person like me and far more to my office workers. Many thanks; from each one of us.

I happen to be writing to let you be aware of what a cool experience my girl went through checking your web page. She picked up so many pieces, including what it's like to have an amazing helping style to get the mediocre ones without difficulty know just exactly a number of complicated subject areas. You actually exceeded her desires. Many thanks for displaying those essential, safe, informative as well as fun tips about the topic to Ethel.