E-portfólió: a szakmai bizonyítvány

Napjainkban a web-alapú portfólióknak egyre nagyobb jelentősége van, ennek ellenére csak kevesen veszik a fáradságot, hogy jól átgondolt, céltudatos e-portfóliót hozzanak létre. A szakmai sikeresség nemcsak a szakértelem, de a hatékony önmenedzsment függvénye is, melynek egyik fontos eszközéről van szó.

Az e-portfólió típusai

Az e-portfólió a szakmai kompetenciáink bemutatásának eszköze. Legalább három típusát különböztethetjük meg:

  • Összegző e-portfólió
  • Elemző e-portfólió
  • Ábrázoló e-portfólió

Összegző e-portfólió

Egy adott időintervallum alatt véghezvitt munkák gyűjteménye. Rendszerint prioritások nélkül, időrendi sorrendben minden szakmai tevékenységet megemlítő bejegyzéseket tartalmaz. Az összegző e-portfólió célja, hogy áttekintést nyújtson az egyén szakmai fejlődéséről pusztán a tények felsorolása révén.

Elemző e-portfólió

Az elemző e-portfólió az egyéni megvalósítások tényszerű felsorolását személyes meglátásokkal, jelentéstartalommal egészíti ki. Az összegző e-portfóliót az egyéni szakmai fejlődésre vonatkozó utalásokkal támasztja alá, ezáltal megjelenik a referenciamunkák céltudatos szerveződése.

Ábrázoló e-portfólió

Az ábrázoló e-portfólió középpontjában a kitűzött szakmai curriculum áll. Elsősorban célokat határoz meg, ehhez rendeli a megvalósított és tervezett tevékenységeket. A teljesség igénye háttérbe szorul, csak azokat a munkákat sorolja fel, melyek a felvázolt szakmai célokkal összhangban vannak. Ezáltal a mennyiségi tényező a minőség árnyékába kerül.

Mindhárom e-portfólió típus hatékonyan használható a körülményeknek megfelelően. Az egyéni szakmai attitűd határozza meg, hogy melyik kerül túlsúlyba. Az alkalmazott habitusú személy elsősorban az összegző e-portfóliót használja előszeretettel, az egyéni vállalkozó az elemzőt, a vezető alkat pedig az ábrázolót.

Webes portfóliónk megírása előtt érdemes megvizsgálnunk, hogy milyen munkahelyzetekben teljesítünk a leghatékonyabban; minél határozottabb elképzelésünk van a szakmai jelenünkről és jövőnkről, annál eredményesebb e-portfóliót fogunk előállítani. Minél hatékonyabb az e-portfóliónk, annál sikeresebb és testhezállóbb feladatok felé tereljük magunkat.

Új hozzászólás