Alvásparalízis - ajánlott irodalom

Az elkövetkező egy hónapban jónéhány írásban részletezzük majd az alvásparalízis jelenségét. A teljességre azonban csak törekedni tudunk: bizonyára lesz több olyan kérdés, melyre az olvasó itt nem kap választ, és az is könnyen előfordulhat, hogy a cikkek szerzői sem tudnak majd érdemben felelni a kommentekben feltett kérdésekre.

Az is meglehet, hogy a téma iránt különösen érdeklődőknek nem lesz türelmük kivárni az egymás után következő írások sorát és saját maguk szeretnének utánaolvasni a jelenségnek.

Többek között ezért is, rögtön a bevezető fejezet után szeretném közzétenni azokat a webes és nyomtatott forrásokat, melyekből magam is dolgoztam. Ahogy a cikkösszeállítás, az irodalomjegyzék sem teljes, az alvásparalízisről számos angol nyelvű oldalon olvasható hosszabb, rövidebb összefoglaló. Ide igyekeztem a legteljesebb, legátfogóbb forrásokat összeválogatni. Ahol az írás során egyéb forrásokat is felhasználtam, azt a megfelelő helyen hiperhivatkozással jelöltem.

Általános összefoglalók

Rövid, de mégis alapos összefoglaló leírást tartalmaz a Wikipedia Sleep paralysis ” szócikke, valamint a BBC h2g2 megfelelő oldala. Mindkét online enciklopédiát az olvasók szerkesztik, ezért néha megkérdőjelezhető az írások hitelessége. Az alvásparalízisről szóló részek azonban számomra többszöri olvasásra is megbízhatónak tűnnek, az átlagolvasó számára is érthetően összegzik a legfontosabb tudnivalókat. Ráadásul közepes angoltudás már elegendő a szöveg megértéséhez.

Tudományos jellegű források

FuseliAz alábbi oldalak áttanulmányozásához már komolyabb nyelvtudás szükséges, valamint nem árt, ha az olvasó ismeri a pszichológia és a neurológia alapfogalmait. Ha azonban valaki veszi a fáradságot és áttanulmányozza ezeket a leírásokat, részletesen megismerkedhet az alvásparalízis és a vele együttjáró hallucinációk kutatásának legújabb eredményeivel. Októberi cikksorozatom lényegében ezeken a forrásokon alapul.

  • Al Cheyne: Sleep Paralysis Page – a Waterlo Egyetem pszichológia professzorának honlapja elsősorban a hallucinációk élményszerű leírása és osztályozása miatt érdekes. A tanulmány végén közölt bibliográfia talán a neten a témában található legrészletesebb forrásgyűjtemény .
  • Terrillon & Marques-Bonham: Recurrent Isolated Sleep Paralysis – az 1998-ban közölt tanulmány neuropszichológiai és neurokognitív oldalról közelíti meg az alvásparalízist. Bővebben foglalkozik a testenkívüli illetve a halálközeli élmény néven ismert paranormális jelenségekkel is.
  • Jorge Conesa: Sleep Paralysis and Lucid Dreaming – Conesa nem csak tanulmányozza az alvásparalízist, hanem fiatal kora óta rendszeresen át is éli azt, és eredményesen használja fel a tudatos álmodás elérésében.
  • Susan Blackmore: Abduction by Aliens or Sleep Paralysis? – az angol pszichológusnő szerint a földönkívüliek által végrehajtott éjszakai látogatások és elrablások mögött valójában az alvásparalízis élménye keresendő.

Old HagTermészetesen nem csak az interneten találhatunk témába vágó olvasnivalót. Egyetlen alvásparalízist kutató szakember könyvtárából sem hiányozhat David J. Hufford 1982-ben megjelent úttörő jellegű munkája, melyben az Új-Fundlandon ismert Vén Boszorkány (Old Hag) hiedelmen keresztül közelíti meg az alvásparalízist, elsősorban pszichológiai és néprajzi szemszögből.

A fentebb már említett Jorge Conesa 2004-ben megjelent könyve a második olyan tanulmány, amely könyvnyi terjedelemben foglalkozik a jelenséggel. Tartalmazza a kutatásban elért legújabb eredményeket és bővebben foglalkozik az alvásparalízis és a tudatos álmodás kapcsolatával is.

Aki az alvásparalízis lehető legfrissebb szakirodalmában szeretne elmélyedni, látogasson el a National Library of Medicine honlapjára , és ott PubMed nyilvános adatbázisában keressen rá a sleep paralysis kifejezésre. Itt ugyan csak a cikkek rövid összefoglalóját olvashatja el, de a teljes szövegű változat beszerzésében – némi térítés ellenében – bármelyik egészségügyi szakkönyvtár segítséget nyújt.

Irodalom magyar nyelven

Az alvásparalízisről magyarul összefoglaló jellegű, hosszabb leírást eddig sem a neten, sem nyomtatott forrásokban nem találtunk. Ezt a hiányt reméli, ha nem is betölteni, de némileg pótolni a www.crescendo.hu az eddig és ezután közölt összeállításokkal, valamint az http://ishmael.freeblog.hu, ahol a jövőben az alvásparalízissel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket szándékozom összegyűjteni.

Az alváskutatás és azon belül a narkolepszia irodalma viszont örvendetes módon itthon is egyre bővül. Itt elsősorban azt a néhány könyvet szeretném megemlíteni, amelyek az idegen nyelvű oldalak fordítása és a cikkek összeállítása közben a leginkább segítségemre voltak és vannak:

A netes keresgélést érdemes az Alváscentrum honlapján vagy az http://alom.lap.hu linkgyűjteményében kezdenünk. A tudatos álmodás -sal önálló oldal foglalkozik, az Index Fórumának hasonló című topikja pedig rengeteg alvásparalízises élménybeszámolót is tartalmaz.

Új hozzászólás

Hozzászólások

Kulcsi, megtennéd, hogy ha majd lesz annyi időd, cseréled itt az intruder.blogter.hu-s linket:
http://ishmael.freeblog.hu
köszi!

ishmael blogján találtam:

A magam számára is érthetetlen módon mindeddig elkerülte a figyelmemet a Sleep Paralysis Research Today oldala, mely folyamatosan gyűjti és rendszerezi az alvásparalízissel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket. Úgyhogy akit érdekel a téma és jól bírja az angolt, rögtön át is nyergelhet erre a hírportálra, mert elsőkézből és gyorsabban kapja meg mindazt, amit a megjelenést követően én is igyekszem majd itt magyarul összefoglalva közzétenni.

--
http://sleepparalysis.researchtoday.net/