Lilith mítosza és az alvásparalízis

Az alvásparalízisnek -mint a legtöbb pszichés eredetű jelenségnek- számos értelmezési szintje létezik. Szó volt a fiziológiai szintű magyarázatról, a pszichológiai megközelítésről, van azonban egy harmadik szint is, mely meglátásom szerint a jelenség legizgalmasabb olvasatát képezi.

A tudósok által kutatott bio-kémiai elváltozás szép és jó, de semmit nem mond az élmény jellegéről, a rettenetről, melyet a szenvedő alanyok kénytelenek elviselni. Nos, ezt az űrt plasztikusan kitölti a jelenség mitológiai háttere...

A kezdetek

Szép LilithA zsidó hagyomány szerint Ádám eredeti felesége, női fele nem Éva, hanem a fekete hajú, bódítóan gyönyörű Lilith volt. A kezdetek kezdetén Ádám együtt élt ezzel a tüneménnyel, kinek a legenda szerint szépségénél csak a függetlensége, szuverenitásra való törekvése volt nagyobb. Különlegesnek gondolta magát, olyan lénynek, ki senkihez nem hasonlítható, kit nem lehet egy szinten emlegetni Ádámmal. Lilith megtagadta, hogy férjével egyenrangúnak tekintse az Úr, ellenállása a szexuális aktus egyes formáival szemben is megnyilvánult: ellenezte a hátulról történő közösülést

Ellenállása miatt Lilithet Isten száműzte a paradicsomból , amit Ádám -tekintettel a női adottságaira- nem helyeselt. Az ősi szépség azonban ellenállt. Nem kívánt a paradicsomi együgyűségben megmaradni, nem akart Isten és ember által felállított szabályok szerint létezni. Lilith függetlenségi törekvéseinek eredményeképpen demonizálódott és száműzötté vált .

Lilith ezt követően a Gonosz egyik jelképévé vált. Idővel olyan neveket kapott, mint az éjszakai boszorkány (night hag), éjszakai szörny (night monster), a vámpírok úrnője. Lilithet azonban mindenekelőtt a succubik királynőjeként tartjuk számon.

Isten a fekete hajú szépség száműzését követően megteremtette Ádám odaadó Éváját. A régi, női-férfiúi egyenrangúságra épülő modell megbukott, így az új idea az alárendelt női szerepről, középpontban álló férfiúi princípiumból állt.

Dark LilithÁdám ex-neje ez idő alatt igazi alvilági démonná lett , egyre mélységesebb gyűlöletet táplált az ember és Isten iránt. Lilith az élet tagadójává, csecsemők és anyák rettegett mészárosává lett. Egyes tradíciók szerint Lilith volt az a démon, aki a bűnre csábította Évát az alma megízlelése révén. Ugyancsak az ő nevéhez fűzhető Káin bűnöző, testvérgyilkos hajlama.

Éjszakai rettenet

Ádám Évától való elszakadása a férfit sebezhetővé tette az éjszakai lidérccel szemben: Lilith az éjszaka leple alatt horrorisztikus-erotikus álmokkal ajándékozta meg ex-férjét. A démoni lény fokozatosan kiszívta az életerőt a tehetetlen, alvó emberből . Sok légió démon született Lilith erőteljes éjszakai támadásainak eredményeképpen. A sötét anya elszabadította gonosz gyermekeit, a lilineket: így született meg a succubus legendája.

A rabbi szövegek szerint Lilith az idők végezetéig kísérteni fogja az embert. Lehetséges, hogy Lilith személye manapság is beárnyékolja hétköznapjainkat?

Popobawa – a zanzibári zaklató

PopobawaZanzibár szigetén egy denevérszerű fülekkel és szárnyakkal ellátott lény tartja rettegésben a férfiakat. Popobawa-ról van szó, a a Küklopsz-szerű törpéről, ki az éjszaka leple alatt belopózik a védtelen ember ágyába, szodomizálásra kényszerítve őt. A szkeptikusakat előszeretettel támadó Popobawa elérte azt, hogy a sziget lakói nagy számban félik személyét ...

Carpenter idézi napjaink egyik áldozatát, Mjaka Hamad-ot:

Éreztem, hogy valami rámtelepszik. Olyan volt, mintha hang nélkül sikítanék... Azt gondoltam, hogy Popobawa látogatott jött el hozzám, hogy valami szörnyű, szexuális aktust hajtson végre rajtam.

A szörny arra kényszeríti megalázott áldozatát, hogy terjessze a világban az Ő jelenlétét. Ellenkező esetben fenyeget, ismét megjelenik egy újabb erődemonstrációra, hogy bebizonyítsa hatalmát.

A támadások annyira élethűek, hogy sok áldozat gyakran törött csípővel és más sérülésekkel kerül a sürgősségre. Előfordul, hogy családok alszanak egymáshoz lapulva házaik előtt, védve azt a szörny támadásaitól. Még azok a szigetlakók, akik nem hisznek a szörny létezésében, belátják, hogy a megfélemlített szemszögéből átélt, valós élményről van szó.

A támadó arcai

Szó volt már az incubus-succubus jelenségekről. Az incubus egy férfi nemű démon, ki az éj leple alatt szedi áldozatait. A succubus az incubus női megfelelője. Mindkét teremtmény rendelkezik a formaváltás képességével, így sokan az incubust és succubust ugyanazon lénynek tartják . Egyesek szerint éppen Lilith embergyűlölő megnyilvánulásáról van szó. Vagy lehet, hogy az elszabadított fiai hajtják végre ezen szörnyűségeket ?

Az évszázadok során az incubus és succubus jelenségek nagyon sokféle formát öltöttek. A különböző vámpír-legendák a Lilith mítoszból származtathatók: Ádám első felesége nemcsak a vámpírok királynője, de a vámpírok őse is. A néphagyomány szerint a vámpírok a succubusokhoz hasonlatosan korlátozzák áldozataik szabad akaratát, elvakítják nemiségükkel és kiszívják életerejüket .

Sokan úgy gondolják, hogy az ún. UFO-rablás jelenségek az incubus/succubus modern megnyilvánulásai. A kultúránk átalakulásával szörnyeink is változnak. Az alvásparalízisben megjelenő támadások lényege azonban mindig ugyanaz. Az évszázadok során sok millió ember kultúrától és származástól függetlenül szenvedő alanya volt az éjszakai támadásnak. Úgy tűnik a kollektív tudattalanunkban él egy mítosz, mely éberen vár arra, hogy meghatározza éjszakáinkat...

Héber-summér ábrázolás

Új hozzászólás

Hozzászólások

Lilith nem a hátulról dugást nem komálta, nem szeretett alul lenni ... így talán egy kicsit jobban beleillik a képbe ez a részlet...

:) köszi a pontosítást... :)

Én is olvastam egy-két verziót. Az egyik szerint Lilith valóban nem akart Ádám alatt lenni - és ő erőszakoskodott a férfival. A másik szerint azonban Ádám nemi erőszakot követ el Lilithen. Panaszkodott is az úrnak, hogy felesége nem aka alul lenni. Ekkor a feleség kimondja Isten titokzatos nevét, majd felemelkedik - majd Jahve megátkozza őt.
Nem tudok arról, hogy Lilith valóban felsőbbrendűnek tartotta magát Ádámnál.

Én is ezt a verziót tudom. Nem az egyenrangúság bukott meg, épp, hogy Lilithnek az nem tetszett, hogy a férje uralkodjon rajta. Éppen hogy egyenrangú szeretett volna lenni.

olvastam már én is jo pár változatot de ez tünik eddig a legviccesebbnek.. kezdjük azzal h Lilith nem a hátulrol valo közösülést nem szerette, hanem az alárendelt szerepet.. egyenrangunak tartotta magát Ádámmal, hisz őt is földböl teremtette Isten akárcsak Ádámot, Ádámnak nem tetszett h asszonya önállo akarattal rendelkezik és visszafelesel, szal dedos modon panaszt tett Istennek. nem isten üzte ki lilithet a paradicsombol hanem lilith önként és dalolva hagyta el, miután kimondta isten kimondhatatlan titkos nevét. isten az arkangyalokat küldte utána, egészen a vörös tenger partjáig, ahol azok probálták visszacsábítani, de ő mereven ellenállt, és azt üzente az angyalokkal istennek, h ezentul minden anya és csecsemő az áldozata lesz, hacsak nem log az ágyuk felett a 4 védőszellem képmása...

Nos én is hasonló verzióról tudok, annyi különbséggel, hogy aszerint Lilith-et nem földből, hanem szennyből és vizeletből alkotta Isten haragjában.

én is így ismerem de én csak három védő szentről tudok.Ők voltak:Senoy, Sansenoy és Semangeloph.És én ugy tudom egy védő amelett kellet így Lilith nem tudta megátkozni/megölni a gyereket.Az ált rajtuk hogy:S.S.S.Oltalom

milyen forrást ajánlasz a témával kapcsolatosan?
köszönöm a hozzászólást!

hali!

én úgy olvastam, hogy Lilith miután I-ten nevét a szájára vette, kiűzték a Paradicsomból. Ezzel egy időben Számáelnek is távoznia kellett I-ten trónja mellől. Ők ketten találkoztak, és rentgeteg démont nemzettek, majd Éva halála után Lilith visszatért Ádámhoz, akivel szintén démonokat hívtak életre.
Másik nevei: Sötét Anya, Barna Éva
A kettős teremtés elméletét alátámasztja, a Tóra első könyvének kezdőbetűje, és egyben a címének is a kezdőbetűje. Ez a héber abc második betűje, amit ha leírunk nyomtatott betűkkel egy jobbra zárt, balra nyitott alakzatot kapunk.
Akit érdekel, érdemes kutatgatnia, nagyon érdekes izgalmas, és véres a héber démonológia.

A kettős teremtés elméletét alátámasztja, a Tóra első könyvének kezdőbetűje, és egyben a címének is a kezdőbetűje. Ez a héber abc második betűje, amit ha leírunk nyomtatott betűkkel egy jobbra zárt, balra nyitott alakzatot kapunk. A kettős teremtés elméletét alátámasztja, a Tóra első könyvének kezdőbetűje, és egyben a címének is a kezdőbetűje. Ez a héber abc második betűje, amit ha leírunk nyomtatott betűkkel egy jobbra zárt, balra nyitott alakzatot kapunk.

Szia! Ne haragudj, de értelmezhetetlen a kommented. Azt írod:

"A kettős teremtés elméletét alátámasztja, a Tóra első könyvének kezdőbetűje, és egyben a címnek is a kezdőbetűje. Ez a héber abc második betűje, amit ha leírunk nyomtatott betűkkel egy jobbra zárt, balra nyitott alakzatot kapunk."
 

EZ ÍGY FINOMAN FOGALMAZVA NEM PONTOS MEGHATÁROZÁS!

A héber abc 2. betűje valóban "בּ" vagy "ב" azaz a  "b" (bét) vagy "v" (vét) attól függően van e a betűben dages (azaz pont).

Akár nyomtatva akár írott betűvel írod ugyanúgy néz ki!
A betű számértéke:2  a jelentése: HÁZ
Nem véletlen, hogy a "בּ" betű jelentése ház.

Visszavezethető ez a "átkozott-és áldott" szavak eredetére.
Arur=átkozott. A szó "א" (alef) betűvel kezdődik.
Baruch=áldott. Kezdőbetűje a "בּ" (bét).
A házba sem egyedül költözött az ember, hanem társsal:házas-társsal. Vagyis a családalapításra való felszólítás, a "nem jó az embernek egyedül lenni" kijelentésre adott válasz ez a kis betü.

" Miért kezdödik a Tóra bét betüvel ?
Mert a BÉT az a betü, amellyel az ÁLDÁS kezdödik.

Honnan tudjuk, hogy a Tóra áldásnak neveztetik ?
Mert irva van:" És telve az Örökkévaló áldásával a tenger.

A tenger szóval pedig a Tórát jelölik, mert irva van (Jób 11:9) :
" És tágasabb mint a tenger."

Mit jelent: És telve az Örökkévaló áldásával ?
Hogy mindenütt ahol a "בּ" (bét) áll a szó elejeén, áldásról van szó.

A Tóra 1. könyve (azaz Mózes 1. könyve másnéven a Genezis avagy a teremtés könyve).
"בראשית "azaz "berésit"=kezdetben nevet kapta, mert így kezdődik a szentírás:

„Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet”.

Szóval kérlek ne keverd a szezont a fazonnal! :)

 

hello!
Én úgy olvastam hogy Lilith vörös hajú volt....

hello!

Én a vámpír történelem után kutatok, ha tudna nekem vki ajánlani irodalmat, akkor azt naon megköszönném. zs

A vámpírvadász kézikönyve.
Ha nem is valami sok oldal, de nekem tetszett a sok, gyönyörű kép benne s a szöveg is olvasnivaló volt.

Mi az a könyv és hol lehet megvenni engem is érdekelne vagy email-ben ha elküldenéd nekem.

És ha már kérdezek bevált neked rendesen lehet használni?

a legutóbbi alvásparalízisemnél a frissen született gyerekemet akarták elvinni...