A vonzás törvénye

A kvantumfizika legnagyobb hatását a természettudományok mellett a filozófiára gyakorolta. Az az elképzelés, hogy a megfigyelő és megfigyelt szoros ok-okozati egységet alkot, a hagyományos, newtoni fizikában eretnek tanításnak minősült volna.

Ma már a természettudományok is azt fújják, hogy felejtsük el az objektív, tőlünk függetlenül létező valóság dogmáját, mert Bohr és Einstein alapjaiban rendítette meg azt.

Anthony Crudup 01

A fenti tudományos felismerés a köztudatban a vonzás törvényeként terjedt el: az vagy, amit gondolsz, amit érzel, amit akarsz és amire vágysz. Sőt, az is vagy, amit nem akarsz és amire nem vágysz, amitől undorodsz és ami ellen harcolsz. Ez nem erkölcsi absztrakció, hanem tény. Értsd úgy, hogy minden hatást, minden személyt, minden eseményt, mellyel életed során találkozol, te magad idéztél elő. Vágyaiddal, ellenállásoddal, gondolataiddal, akaratoddal, érzéseiddel, szenvedélyeddel vagy éppen szenvtelenségeddel.
A vonzás törvényét számos kontextusban megfogalmazták már, egyik legmélyebb olvasata a Jung-i szinkronicitás fogalmához kapcsolható. Az események látszólag véletlenszerű találkozását jelöli, azt a történést, melynek során döbbenten nézel magad elé, s azt mormogod, hogy ez nem lehet igaz, ez nem lehet véletlen. A Rüdiger Dahlke-féle függőleges gondolkodás is a vonzástörvényének egy másik értelmezése, mely elsősorban az egészséghez, egyéni fejlődéshez kapcsolódik.

 

A vonzás törvényének két olvasatáról

A vonzás törvénye működik. Hosszú távon gondolataink és érzéseink egyértelműen meghatározzák személyiségünket, jellemünket és ez által az eseményeket is melyeket átélni kényszerülünk.

  1. Ennek elsődleges olvasata, hogy a gondolatok egyszerűen érzékennyé tesznek bennünket bizonyos dolgok iránt, így hajlamosak vagyunk azt érzékelni, amire ráhangolódunk. Ennek értelmében a tőlünk független valóságra lényegében nincsenek közvetlen hatással gondolataink, csak a szűrőt befolyásolják mely köztünk és a külvilág között húzódik.
  2. A második értelmezés szerint gondolataink közvetlenül befolyásolják a környezetet, melyben élünk. Példának okáért ha folyamatosan fenntartod a gondolatot, hogy kiváló szakember vagy, hiszel benne, és ennek megfelelően cselekszel. Néhány hónap leforgása alatt függetlenül attól, hogy tényleges szakértelmed nem javult, nagyobb elismerésre teszel szert az attitűdöd révén. Hiszel valamiben, ami kitartásod révén megnyilvánul.

Hiedelemrendszerem sokáig, az első olvasatnak megfelelően, az objektív/szubjektív valóság között húzódó merev határvonalban való hitre épült. Mint minden magát józannak tartó személy, én is úgy gondoltam, hogy a macska ott van abban a nyavalyás ketrecben, függetlenül attól, hogy a fotont miként vizsgáljuk. A Schrödinger-féle gondolatkísérletet érdekesnek tartottam bár, de nem értettem vele egyet, még kevésbé nem tudtam elképzelni azt, hogy miként befolyásolhatja világképemet.

Anthony Crudup 01

Szkepticizmusom sokat oldódott, amikor elkezdtem gyakorolni a célkitűzés különböző technikáit. Nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy megtaláljam az általam valóban fontosnak ítélt célokat, megfogalmazzam azokat. Fontosabbnak tartottam a helyes célmegválasztást, mint magát a célmegvalósítás módját. Néhány hónap leforgása alatt döbbenetes eredményeket értem el anélkül, hogy különösebb erőfeszítést hoztam volna a cél elérése érdekében. Elég volt a kezdeti fázisban nagyon gondosan megválasztanom és leírnom azt, amit az adott évben meg kívánok valósítani, majd csak arra kellett vigyáznom, hogy naponta gondoljak a vízióra, a célra, melyet magamnak akartam tudni. Néhány hónap múltán a körülmények roppant kedvezően alakultak. Azt, amit más szerencsének hív, azt én a vonzás törvényének számlájára írom.
A szubjektív világban való hitem a tudatos álom gyakorlásával stabilizálódott. Az álom világában a gondolatok külső formát nyernek, személyekkel találkozom, kik látszólag tőlem teljesen független léttel bírnak, saját gondolatokat fogalmaznak, vitázom, harcolok, szeretkezem velük, hihetetlennek tűnik, hogy az a sok lény az mind belőlem való.

Anthony Crudup 01

Mi van, ha a hétköznapi valóság is az álomhoz hasonlatos, csak sűrűbb létközeget képvisel annál? Mi van, ha a Te személyed éppúgy belőlem való, mint az álomalak, csak tudatállapotom korlátozottsága ezt nem engedi felismerni? A tárgy-kapcsolat pszichoterápiás elméletekkel való ismerkedés során az érzés meggyőződéssé érlelődött: sokkal szorosabb kapcsolat van köztem és a külvilágom között, mint azt előtte gondoltam.

Alapszabályok

Ha a vonzást törvényét tudatosan alkalmazni kívánjuk életünk minőségének javításában, roppant egyszerű törvényeket kell szem előtt tartanunk:

  • Gondolatainknak teremtő ereje van.
    Függetlenül attól, hogy hisszük, egyetértünk vele, akarjuk, vagy sem az adott gondolatot, ha kitartóan visszatérünk rá, előbb-utóbb betüremkedik a valóságba.
  • A vonzás törvénye előtt ismeretlen a tagadás minden formája. Ha harcolni akarunk a heroin ellen, akkor valójában támogatjuk elterjedését. Ha harcolni akarunk a terrorizmus ellen, akkor valójában a terrorizmus megjelenését serkentjük.
    Van egy ősrégi mondás, mely ezoterikus körökben közhelynek minősül: ahhoz, hogy egy szobában megszűntessük a sötétséget, nem a sötétség kihordása vezet célhoz, hanem egy gyertya meggyújtása.
  • A konkrét gondolatok / célok hamarabb megvalósulnak, mint az absztrakciók.
    • Mondd azt, hogy évi 10 millió nyereséget akarsz, ne pedig azt, hogy kétszerezni akarod a havi bevételedet.
    • Mondd azt, hogy 10 kg-ot fogsz fogyni egy év alatt, ne pedig azt, hogy el akarod érni az ideális súlyt.
  • Nevezd meg és uralni fogod!
    A démonűzés középpontjában a démon megnevezése áll. Minden egyéb rituálé csak körítés, a démon attól veszti el hatalmát, hogy megnevezik.
    Merni kell kimondani azt, amitől meg akarsz szabadulni, vagy amit el akarsz érni!
  • Hosszú- és középtávon gondolkodj rövidtáv helyett!
    A gondolatoknak időre van szükség ahhoz, hogy megnyilvánuljanak. Csak a kellő ideig fenntartott gondolat türemkedik be a külvilág valóságába.
  • Csak az érzelmekkel alátámasztott gondolatok fognak megnyilvánulni
    Ezért fontos olyan célokat megfogalmazni, melyek összhangban vannak az egyéni fejlődéseddel. Csak azt tudod érzésben fenntartani, ami valóban érdekel, ami valóban hozzád tartozik, nem szabad és nem érdemes a természeted ellen cselekedni.

Illusztrációk

  • Jussara Luz Padilha, http://www.theartgallery.com.au/JussaraLuzPadilha

Új hozzászólás

Hozzászólások

nagyon jó írás megint, jó reggelt! kíváncsi leszek a kommentekre is.

köszi! én is... :)
Szerintem magyar gyomornak meredek az ilyesfajta selfhelp-szerű nyomvonal. Többnyire nekem is az, nem is értem, hogy ragadtattam el így magam.

Szerintem is nagyon jó post, talán ez a legfontosabb:

A konkrét gondolatok / célok hamarabb megvalósulnak, mint az absztrakciók.

Akkor miért égett le a kaja objektíven, tőlem függetlenül, amíg ezt olvastam? :-)

:))

Mostanában nagyon foglalkoztat ez a téma. Pontosan érzem, hogy ennek működnie kell. Nagyon hittem is benne, mármint a vonzás törvényben. Most viszont kicsit elbizonytalanodtam. Az történt ugyanis, hogy ezen ismereteimre építve vettem egy lottó szelvényt, hiszen a gazdagság igéretét is éreztem ebben az egészben. Mondanom sem kell, hogy nem én lettem a nyertes! Akkor most hogyis van ez? Azt is megértettem, hogy idő kell ahhoz, hogy a gondolataim, érzéseim, vonzásom valósággá tudjon válni, na de mégis mennyi?
Előre is köszi a választ.

Véleményem szerint az a probléma, hogy rosszul fogalmaztad meg a célt. Az eszközhöz, jelen esetben a lottószelvényhez kapcsoltad a bevételt, ami azért nem célszerű, mert a célhoz vezető utat is meghatároztad. Csak a célt kell megfogalmaznod (az összeget, amire szükséged van), az eszközöket nem.

Ahhoz, hogy célod megvalósuljon, tulajdonképpen az első és legfontosabb dolog, hogy azt úgy válaszd meg, hogy azonosulni tudjál vele. Ha azt mondod, hogy év végére egymilliárd forint birtokosa kívánsz lenni, és nem következik be, ne csodálkozz... :)

Steve Pavlina mesél az egyik podcastjében arról, hogy rájött arra, hogy a pénz lényegében attitűd, nem bankszelvény (ezt amúgy neves bankárok is állítják). Az attitűdön kell változtatni és a környezet is ehhez fog idomulni. Az említett példa az volt, hogy feltette magának a kérdést, hogy mekkora összeg szokott a zsebében lenni, és ha lenne egy millió dollárja, akkor mennyi lenne nála. Ha egymillió dollárral bírna, minden bizonnyal nem zavarná, ha akár több száz dollár lapulna a zsebében stabilan. Ezzel szemben alig néhány tucat dollár birtokában érezte úgy, hogy nem idegeskedik a pénz miatt.

Attitűdmódosító terápiába kezdett: elhatározta, hogy hozzászoktatja magát ahhoz, hogy lényegesen több pénzzel mászkáljon, mint amennyire amúgy szüksége van. Ez is egy technika, véleményem szerint hatásosabb, mint lotószelvényben reménykedni... :)

Jó, de miért ez a következtetés?
Ha a kívánságaid nélkül is megvalósult volna a dolog, ugyanígy örültél volna neki, csak nem lett volna mire fogni.., nem feltételeztél volna neki ekkora jelentősséget, mint így, hogy mindennap gondoltál rá..

Sok dolog megtörténik velünk, amire nem is gondolunk, mégsem tulajdonítunk nekik akkora jelentősséget, mint amiket már előre elképzeltünk, hogy egyszer így meg fog történni.

"-Apu, miért nincsenek szárnyaim.
-Mert nem hiszel benne eléggé ..hülye."

Nekem is van valami ilyesmim, amit nem is feltétel nélkül, de tapasztalataim alapján elfogadok:

Drágakőfüzérben össze is van foglalva jól.
Szeretném megvizsgálni, hogy ez miért nem tűnik nekem olyan meredeknek, mint kulcsi írása?

"14.
Az ölés miatt rövid életű lesz,
Az ártás miatt sok sérülés éri,
A lopás javakban szűkölködővé teszi,
A házasságtöréssel ellenséget szerez.

15.
Hamis szava miatt gyalázzák majd,
A rágalmazás miatt barátaitól elszakad,
A gorombaság miatt kellemetlent hall majd,
Fecsegése miatt szavára nem adnak.

16.
A sóvárgás kiöli a vágyait,
A rossz szándék félelmetessé teszi,
A helytelen nézettől alantas látású,
Az alkoholfogyasztástól zavaros elméjű lesz.

17.
A nemadás miatt szegény lesz,
A helytelen megélhetés csalódottá teszi,
A gőg miatt rossz családba születik,
Az irigység miatt életereje kevés lesz.

18.
A haragtól színe csúnya lesz,
A bölcset nem kérdezéstől ostoba.
Az emberlétben így érik a gyümölcs,
Ám a rossz-születés mindezek élén jár."

igaz, miért is ez a következtetés? Mert hinni akarok abban, hogy alakítani tudom jövőmet és sorsomat. Az elképzelésem akaratom révén életre kel. Hiszek ebben, és ettől boldog vagyok.

A minap láttam az út szélén egy elhagyott bőr papucsot, csak egyet, a párja nem volt mellette. Átsuhant az agyamon, hogy éppen megfelne egy féllábú embernek, hiszen igen jó állapotban van. Csak ennyi volt, múló gondolat, de másnap a párom focizás közben megsérült, és begipszelték az egyik lábát 2 hétre. Én idéztem elő a balesetet? Vajon van-e összefüggés e két dolog között?

Reméljük nincs... :)

,,A kvantumfizika legnagyobb hatását nem a természettudományokra, hanem a filozófiára gyakorolta."
A filozófiában már régebb óta is meg volt ez a gondolat. Kantnál gondolatcsíra, Hume, Berkley, pedig nagyon hasonlóan építette fel a filozófiáját. Igaz 'flozófuskörökben'még ma is sokan lesajnáló mosollyal hallgatnak, ha mondjuk egy 'esse est percipi' kerül szóba. Európában a kontinentális filozófiai tradíciókat követőket nem nagyon hatja meg a kvantumfizika eredményei.
,, harcolni akarunk a terrorizmus ellen, akkor valójában a terrorizmus megjelenését serkentjük."
Még egy filozófiai kitérő: Nietzschénél ez az ön-védelemben jelenik meg, és ezzel követi a skolasztikát. Ott a gonosz azáltal csökkenti az erőnket, hogy reagálásra késztet, magyarul minnél többet reagálunk/harcolunk, valami ellen annál jobban legyengülünk, és végül ő nyer.
Végül pedig Salvador Dali mondta-"hogyhazseni akarsz lenni, akkor tégy úgy mint egy zseni".:)

Nagyon jó cikk! Akit esetleg további gondolatok is érdekelnek, az alábbi honlap kifejezetten ezzel a témával foglalkozik: www.thesecret.hu

További szép napot!

Sziasztok!
Csak annyit szeretnék ide írni Nektek,hogy ez bizony működik,olyan dolgot értem már én is el,ami jóllehet akkor mikor elkezdtem rá összpontosítani,még igen hihetetlennek tűnt.Mindent megtehetsz!Álmodj bátran!!!

Halihó !

Nagyon Igaz, és jó dolgokról írsz...
Ha még nem hallottál róla, figyelmedbe ajánlom, Kurt Tepperwein féle szellemtörvényeket :)
Töltsd le netről, vagy ha nem megy elküldöm...
Barangolok még kicsit nálad, sok érdekesség van itt...ahogy nézem :)

Por Favor,

köszi! jó barangolást kívánok... :)

Nekem ez a titok nagyon bevált és most már tudom mi az élet és élni

esetleg bővebben, tamás? :)

"minden hatást, minden személyt, minden eseményt, mellyel életed során találkozol, te magad idéztél elő"

Nos ez egy HAZUGSÁG. Ha igaz az, hogy mi teremtünk a gondolatainkkal, akkor az életem eseményeit ugyanúgy megteremthetik MÁS emberek is, NEM CSAK ÉN. Ha a gondolataink teremtő erővel bírnak, akkor a valóság az lehet, hogy rengeteg tettünket más behatása révén tesszük meg, akarva-akaratlanul mások (is) irányítják életünket.
Ehhez mit szólsZ?

A vonzás törvénye szolipszista, vagy legalábbis szubjektív idealista világképben értelmezhető. A szolipszizmus az általad felvázolt dilemmát úgy oldja fel, hogy minden külső tárgyat, jelenséget, eseményt belsőm projekciójának tekinti. A személyeket szintén.

Nyilván lehet vitázni erről, az ortodox materialista világkép értelemszerűen nem érthet egyet és nem is fog egyetérteni a vonzás törvényével.

Az, hogy mindez hazugság, vagy sem, relatív. Világképfüggő. A Te szemszögedből ezekszerint nem fogadható el, de nem értem, hogy miért lenne ettől még hazugság. Akkor beszélhetnénk hazugságról, ha tudnám, hogy nincs így, de mégis el akarom hitetni másokkal, hogy így van.

Nos, cikkemben arról a személyes tapasztalatról számolok be, mely a vonzás törvényét valós élményként láttatja. Tehát legfennebb tévedek, de hazudni aligha hazudok. :)
Köszönöm hozzászólásodat.

álmodozom egy éjjen át gondolatom csak téged lát... aszem ennek is van köze a vonzás törvényének :) én álmodozom vizualizálom a képeket és látom beteljesedni az egykori képeket amit itt még megtudtam az télleg fontos hogy nem kell mi azon rágodjunk hogyan valosul meg azt eldönti az univerzum a célre kell öszpontositani és az megvalosul plussz minus egy kis idö eltérés de ez is attol fugg mennyire azonosulunk magával a kivánt dolog elérésével a lényeg hogy az ötletek a megoldások maguktol áramlanak be az életunkbe ezt tapasztalat alapján irom. megjegyzem: nem értem pontosan hogy muködik de nagyon boldog vagyok és hálás a titok felismerése ota.

nekem is vannak személyes tapasztalataim... évekkel ezelőtt, mikor még azt sem tudtam, hogy létezik bármiféle emberi tudat, nagyon vágytam valamire... a gondolataimmal valósítottam meg...fókuszáltam rá...minden nap...hónapokon keresztül...elkötelezetten és szenvedéllyel...és jöttek a tettek, amikkel elértem az eredményt...a tettek és a késztetés, h megtegyem mind belső indíttatásúak voltak, mert a figyelmem az általam kiválasztott dolgokra "korlátozódott"..
másfél évtized múlva ismertem meg a titkot, mikor már túl voltam egyetemi tanulmányaim javán és a befejezéshez kellett egy löket...megtanultam, h olyan célokat kell kitűzni magad elé, amit el is tudsz hinni, hogy képes vagy rá és sikerülni is fog...ismét bravúrosan dolgot csináltam, igaz mostmár tudatosan! minden felmerülő nehézséget megoldandó problémának tekintettem és bátran fogtam hozzá...aztán mire feleszméltem már megvalósítottam a célomat!! mert csak a cél lebegett a lelki szemeim előtt és ami nagyon fontos, h éreztem milyen érzés lesz majd amikor a célt megvalósítottam!
sztem minden csak döntés kérdése...ha döntésedet érzelmekkel is párosítod, megtaláltad a tökéletes utat az eredményig... az ember tudatos lelki beállítottsága fogja kihozni a negatív vagy a pozitív eredményt...
az ember egyedüli fegyvere a világgal szemben a hit...gondoljunk csak bele miért maradtak fenn vallások. illetve miért pont ezek a vallások..mi egy vallás alapja? nagyon egyetértek forddal aki azt mondta,h ha azt hiszed, hogy meg tudod csinálni, vagy azt hogy nem, mindenképpen igazad van...