preZENtáció

preZENtációNem tudom, hogy az egyetemi évek alatt, vagy a vállalati környezetben töltött időszakban láttam több katasztrófális prezentációt. Egy biztos: az iskolákban manapság nem vérteznek fel jó szokásokkal ezen a téren; tanáraink többnyire nem ismerik a hatékony ábrázolás eszköztárát.

Garr Reynolds preZENtáció c. könyve jelen pillanatban az általam ismert legjobb kiadvány a témában. Az alábbi prezentációt ennek hatására készítettem.

Szia! Hat, engem nem

Szia!

Hat, engem nem nyugozott le a dolog:-) Bizonyara azert, mert szeretek Veled vitatkozni...

1. a kipecezett hibak teljesen valosak, OK!
2. az elejen a 95% egy legbol kapott allitas:-),
gondolom siman belefer.
3. engem mondjuk a Prezi.com sem nyugoz le, dehat nehez velem, tudom.
4. a peldakban bemutatott kepek jobbara jol sikerult stockphoto-k, ergo nem ingyenesek!
5. nem minden a vizualitas, habar sokan ezt gondoljak.
6. mi lenne, ha nem prezentalnank projektoron semmit, ha nincs ra okunk? Lasd - Presentation without presentation. Mondjuk jopar "halott" eloadot lattam, amikor nem mukodott a prezentacioja a technika miatt - en meg csak mosolyogtam szokas szerint gunyosan:-))
Szia!

A zen prezi elméletnek

A zen prezi elméletnek szerintem az a lényege, hogy a spotlight az előadón legyen, mert a túlzsúfolt slide-ok egyszerűen nem tudják helyettesíteni az előadót.
Péter, szerintem Kulcsi slide-jai pont azért nem nyűgöztek le, mert hiányzott hozzá a lényeg: az élő magyarázat.
Úgy vélem, hogy az online slideshow (kvázi e-learning tananyag) és az élő előadás két teljesen különböző műfaj és míg utóbbira optimálisak a zen slide-ok az előbbin azért több információnak kell lennie. Persze azon sem túlzóan soknak, de annyinak mindenféleképpen, hogy élőszavas magyarázat nélkül is lejöjjön a nézőnek a lényeg.

uff

Szia! Azért nem nyűgözött le,

Szia!

Azért nem nyűgözött le, mert nem jön be ez a csapongó stílus. A többi dologban viszont határozottan igazad van!

Úgy vélem, hogy az online

Úgy vélem, hogy az online slideshow (kvázi e-learning tananyag) és az élő előadás két teljesen különböző műfaj és míg utóbbira optimálisak a zen slide-ok az előbbin azért több információnak kell lennie.

???
Az van, hogy energiát kell beletenni és akkor jó lesz mindkettőre.

Tessék megnézni Török Gábor előadását:
http://gábor.20y.hu/ubuntu/

Ok, mi a jó ebben? Hát nézd meg a nyomtatási képet is. Hoppáka ott van a szöveg amit elmondott Gábor és ott van a prezentáció is. Ugyan ezt a PowerPointban is meg tudod tenni(a többit nem ismerem), úgy hívják jegyzet oldal. Tehát egy korrekt PPT-vel támogatott előadás úgy néz ki, hogy fogod elkészíted a ppt-ket, kitöltöd a jegyzet oldalt, majd kinyomtatod és odaadod az embereknek(vagy ezt tölthetik le az oldaladról)

A zen prezi elméletnek szerintem az a lényege, hogy a spotlight az előadón legyen, mert a túlzsúfolt slide-ok egyszerűen nem tudják helyettesíteni az előadót.

Minden előadásnál a lényeg a mondanivalón, az átadni kívánt információn kéne legyen. Nem az előadón és nem is a mögé kivetített vásznon. Bár unalmas előadót könnyebb úgy elviselni, ha érdekes képeket vetít a háta mögé, de nem szabad, hogy a célja ez legyen egy ilyen eszköz használatának.

Bővebben emitt: http://palocz.hu/node/210

pp

Mi is a jó ebben az említett

Mi is a jó ebben az említett Török Gábor előadásban? Nálam például nem oldalakra van tördelve... (Nyilván a notebook felbontásától függ, de példának biztos nem jó).

Minden előadásnál a lényeg a mondanivalón, az átadni kívánt információn kéne legyen.

Így van! akkor most mi legyen a formával?

Hoppáka ott van a szöveg amit elmondott Gábor és ott van a prezentáció is.

Azért mondom el, hogy ne kelljen leírni... Hoppá!
Akkor most mi a prezi célja? Hallgasság vagy olvassák? Előttem szóló említette, hogy más dolog az e-tananyag es más az élőszavas előadás illusztrálása. Bezony...
Szia István:-)

Ha egy élő előadásnál

Ha egy élő előadásnál ugyanazokat a szlájdokat érdemes használni, mint egy narráció nélküli szlájdsóban, akkor minek mellé ember, hogy mondjon valamit?

Én amúgy (nem tudom lejött-e), nem Török Gábor ppt-jéről beszéltem, hanem Kulcsár Zsoltiéról.

Kommented második részére megint csak azt tudom mondani, hogy ha a lényeg "csak a mondanivalón van", akkor minek oda az a szerencsétlen idióta, aki ugyanazt elmondja, ami diákon rajta van egyszerűen, tömören megfogalmazva?

Amúgy István, te tudod, hogy miről szól Gary Reynolds könyve?

Ok, igazatok van más dolog a

Ok, igazatok van más dolog a prezentáció és más dolog az e-tananyag. Ezt nem is vitatom.

Arra próbáltam rámutatni, hogy van egy eszköz amit szerintem Gábor igen jól használ, hisz ott az előadása mellet az elmondott szöveg(ha nem is oldalakra tördelve jelenik meg az egész, ami ugye nem Gábor hibája). Engem nagyon meggyőzött amikor az előadása indulásánál le tudtam már tölteni az egész előadását. Tehát amint vége az előadása ott az egész anyag. Szerintem ez nagyon nagy. És igen éppen ez a lényeg, hogy minek van ott az az ember. Minek? Ott van egy adott pillanat, egy előadás ott elmondja amit akar. Aztán oda tudsz menni hozzá és kérdezhetsz tőle, esetleg névjegykártyát cseréltek. Aztán valaki esetleg évekkel később megnézi az előadását és ugyan úgy felveszi vele a kapcsolatot. Nincs időhöz kötve. A prezentációja elérte a célt, hisz akkor is át tudja adni azt amit akar amikor nincs jelen az ember. Nem olyan hatásosan, de hatásosabban mintha csak egy pár gusztustalan és érthetetlen dia mosolyogna rá arra aki megtalálja. Vagy lehet, hogy meg se találja mert ugye nincs is fent a neten.
Miért van ott az ember? Mert ő hatékonyabban át tudja adni. Ott van figyel a reakciókra és reagál rájuk. Egy bármilyen jól elkészített tananyag sose lesz erre képes.

Így van! akkor most mi legyen a formával?

Lécci olvasd már el a blog postot amit beidéztem. Abban többek között azt fejtegetem, hogy ha azt mondom "nem a legfontosabb a forma" akkor nem azt mondtam "nem fontos a forma". Ez olyan, hogy ha akarod megérted amit mondok, ha akarod nem. Te döntesz. Én igyekszem jól fogalmazni ez nem mindig megy, elnézést. Szóval a lényeg, hogy én azt látom, hogy sokan az elsőnek a formát veszik és csak utána jön a tartalom. Nagyobb hangsúly van a formán mint a tartalmon és ez, tehát hogy a formával többet foglalkoznak mint a tartalommal, baj, probléma. Egyszerűen rossz a sorrend. Egy tartalmas előadás a háttérbe kivetített képek nélkül is tud jó lenni, míg egy rossz előadást a kivetített képek se mentik meg. Egy jó előadás tud sokkal jobb lenni a profin használt eszköz, vagyis egy nagyszerű bemutató segítségével. Egy jó előadást simán sírba lehet vinni egy rossz, a figyelmet elvonó csillivilli akármivel. Én nem mondtam azt, hogy "nem fontos a forma" én azt mondtam "nem a forma a fontos", vagyis nem az az elsődleges.

Azért mondom el, hogy ne kelljen leírni... Hoppá!
Akkor most mi a prezi célja? Hallgasság vagy olvassák?

Ez egy nagyon jó kérdés. Rámutat arra, hogy hogyan kell hozzáállni a dologhoz. Ez a lényeg! Mi a célja a cuccnak. Gábor fóliáit azért linkeltem be, mert megmutatja, hogy egyrészt tudja teljesíteni azt a célt, hogy ott az előadáson támogassa a mondandóját. Rajta legyenek a fontosabb fogalmak, ismeretek. Másrészt az előadás után is használható anyag marad. Tehát Gábor két legyet üt egy csapásra. Ráadásul teszi ezt úgy, hogy számtalan dolgot nyer az ügyön. Könnyedén fel tud készülni az előadásra, hisz ott van előtte a szöveg amit mondani akar. Ha nincs áram akkor sem esik kétségbe, hisz ott van a cucc tud előadni. Ha többször elő akarja adni az előadást akkor sincs gond, hisz bármikor fel tud készülni. Valamint az érdeklődők egyből az előadás után le tudják tölteni a prezentációját a megadott helyről. Aki már látogatott egy hónapon át egy oldalt minden nap, hogy letöltsön egy vacak prezentációt az tudja miről beszélek.
Én nem azt mondom, hogy Gábor előadása tökéletes, hanem azt, hogy azt gondolom igen közel van hozzá. Én úgy gondolom Gábor maximálisan kihasználja az eszköz lehetőségeit.

Kulcsi előadása nem tökéletes ez igaz, pont azért, mert a hely ahova feltette nem teszik lehetővé (vagy nem használta a lehetőséget), hogy a narráció, tehát az elmondani kívánt szöveg is megjelenjen. Ebből azonban azt a következtetést levonni, hogy a Zen prezik nem alkalmasak erre szerintem nem helyes. Hisz ezek ha jól sejtem nem is ezzel a témakörrel, tehát a prezentáció utóéletével foglalkoznak.

És igen igazad van, hogy nem olvastam a könyvet(csak tervezem, remélem Kulcsi kölcsön adja majd :D ), de nem is arról mondtam véleményt, legalább is igyekeztem nem arról mondani. Esetleg úgy tűnt?

pp

4. a peldakban bemutatott

4. a peldakban bemutatott kepek jobbara jol sikerult stockphoto-k, ergo nem ingyenesek!

így van. a legjobb cuccok valóban nem ingyenesek, de egy kis kutakodás eredményeképpen hozzá lehet jutni jobb minőségű szabad felhasználású illusztrációkhoz, mint a ppt clipartok.

5. nem minden a vizualitas, habar sokan ezt gondoljak.

Például John Medina gondolja úgy, hogy egy picit ismertebb névre hivatkozzak. Rule no. 10: Vision trumps all other senses. Ha nem is minden a vizualitás, de roppant fontos!

6. mi lenne, ha nem prezentalnank projektoron semmit, ha nincs ra okunk? Lasd - Presentation without presentation.

ok. igaz. sok zseniális előadó van, akinek nincs szüksége slideokra. Sajnos távol állok ettől a kategóriától, úgyhogy kénytelen vagyok mankókat használni... :-(

Úgy vélem, hogy az online

Úgy vélem, hogy az online slideshow (kvázi e-learning tananyag) és az élő előadás két teljesen különböző műfaj és míg utóbbira optimálisak a zen slide-ok az előbbin azért több információnak kell lennie.

Igen, ez egy nagyon releváns felismerés! Bár szerintem a jelen példa élő előadás nélkül is érthető, jóllehet kevés szöveg jelenik meg a slideokon. Mindenesetre az online slideshow esetében érdemes hangalámondással megtámogatni a prezit.

ezt ismered? The Art and

ezt ismered?
The Art and Science of Creating Great Presentations

Lehet, hogy van benne egy-ket ertelmes gondolat.

Udv, Jo a linkelt fajl, mint

Udv,

Jo a linkelt fajl, mint prezentacio. Meg jobba teheto, ahogy a bemutatando elkerulendok ele betesszuk, hogy mettol meddig kocetkezik a pelda, mi a gond konkretan, mi a cel, mikepp erheto el es mi az osztonzes. Aprosag, tan szandkos, az egyik da szovege, ahol Jobs "form"-ot ir "form" helyett. Anno olvastam errol epp Jobs konyvet. Talan az altalam emlitett eliras is erre utalt.

elnezest, ipaden gepeltem,

elnezest, ipaden gepeltem, sok elirast vetettem.

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><blockquote><p><br>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.

További információ a formázási lehetőségekről