Mit kezdjünk a dühös emberekkel?

AngerIzzó tekintet, habzó száj, hirtelen összerakott mélyből feltörő indulatok. Jól irányzott cifra mondattöredékek, megugrott vérnyomásra utaló sötétvörös arc, sipákoló hang.
Következzen néhány ötlet arra vonatkozóan, hogy miként érdemes viszonyulni a dühtől tajtékozó főnökhöz.

  1. Figyelj – Hagyd, hogy kiadja magából dühének javát. Ha túl hamar félbeszakítod, hogy megvédd magad, csak súlyosbítani fogsz helyzeteden. Várj addig, amíg befejezi, vagy megszusszan a következő roham előtt. A hallgatás az egyik legfontosabb erény, melyet ilyen helyzetben különösen bölcs dolog alkalmazni.

    Az egyik hatékony hallgatási módszer a visszakérdezés. Ez rendszerint segít jobban megérteni a kialakult helyzetet, ráadásul együttérzést sugall.
  2. Maradj nyugodt – Rendkívül fontos, hogy ne hagyd magad elsodorni a düh áramlatával. "Beszélgetőpartnered" meglehetősen nyersen fogalmaz, gondolj arra, hogy nyugodt percében vélhetőleg felét sem vállalná annak, amit most a fejedhez vág. Emlékeztesd magad arra a tényre, hogy ha te is behergeled magad, esélyt sem adsz arra, hogy jó kimenetele legyen a helyzetnek.
  3. Hagyd jóvá a dühét , vélhetőleg oka van dühkirohanásának. Jó ha szem előtt tartod, hogy egyáltalán nem biztos, hogy te vagy dühének a kiváltó oka. Előfordulhat, hogy éppen ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami miatt most több hetes frusztrációját zúdítja rád.
  4. Vállalj felelősséget – Próbáld meg felmérni, hogy a jelenlegi helyzet kialakulásában mennyi a tényleges szereped. Ahol felelősnek érzed magad, azt vállald magadra és vondd le a megfelelő következtetéseket!
  5. Szünet – Ha van lehetőség rá, tarts egy kis szünetet és hagyd időt arra, hogy partnered lenyugodjon. Az azonnali konfrontáció nagyon gyakran elmérgesíti a helyzetet. Csak akkor szembesíts, ha úgy érzed, hogy maximálisan ura vagy érzéseidnek és úgy ítéled meg, hogy az indulatok kellőképpen lecsillapodtak az észérvek befogadásához.
  6. Madártávlat – Zoom out! Szemléld távolról az eseményeket! Akár térben, akár időben próbáld meg elképzelni, hogy a jelen helyzettől távolodsz. Még mindig bicskanyitogató hangulatban vagy? Távolodj tovább. Hol van az a határ, ahol érzed a helyzet jelentéktelenségét?
  7. Engedd el a dühödet – Ha úgy érzed, szétpattansz a feszültségtől, keress megoldást arra, hogy elengedd magad. Mindannyian másképpen működünk, bizonyára mást jelent nekem és neked a lazítás. Találd meg a módját annak, hogy levezesd feszültségeidet: sétálj egyet, mosogass, vonulj félre, írd ki magad! Lehetőleg ne pletyka formájában vezesd le véleményed, inkább várd meg a kellő pillanatot, hogy direkt módon a célszemélyhez intézhesd. A benned lévő feszültséget használd fel arra, hogy kellő lendülettel és megfelelő érzelmi töltettel nyomatékosíts álláspontod érvényesítésekor.
  8. Kerüld az agressziót – A végsőkig kerüld a tettlegességet! A fizikai megtorlás semmilyen körülmények között nem jelent megoldást.

Vacak kis zsarnokocska teória

A fél tucat Castaneda regényből, amit olvastam, két igazán emlékezetes motívum rögzült bennem:

  • az egyik a tudatos álmodással kapcsolatos technikákkal kapcsolatos,
  • a másik pedig a vacak kis zsarnokocskáról szóló fejtegetés.

EagleIsmersz olyan személyt, akinek a puszta gondolatától is kiver a hideg? Elég két perc ahhoz, hogy izzadni kezdjen a kezed, s érzed, ha most rögtön nem tenyerelsz bele az arcába, megőrülsz? Menekülsz előle, de valahogy mégis mindig összehoz vele a sors?

Meggyőződésed, hogy ver vele az Isten vele, ezzel szemben elképesztő szerencséd van, hogy megtaláltad a rosszabbik éned projekciós felületét! Tudnod kell élni ezzel a kiváltsággal!

Don Juan ekkor azt mondta, hogy a harcosok hadműveleti számvetésében az önhittség áll az első helyen, mivel ez emészti fel a legtöbb energiát. Emiatt törekednek arra, hogy megszabaduljanak tőle.

- A harcosok egyik legfőbb gondja pontosan az, hogy ezt a tetterőt felszabadítsák, hogy az így felszabadult erő segítségével nézhessenek szembe az ismeretlennel – folytatta don Juan. – Ha az ember képes más folyást adni ennek az energiának, az maga a kikezdhetetlenség.

Elmondta, hogy a legjobb haditervet a Hódítás idején élt látóknak sikerült kialakítaniuk, akik a rejtőzés utolérhetetlen mesterei voltak. A rejtőzés hat egymással összefüggő elemből áll. A hat elemből ötöt a harcoslét tulajdonságainak tartanak. Ezek a következők: önuralom, önfegyelem, béketűrés, időzítés és akarat. A hatodik, talán legfontosabb elem a külvilághoz tartozik. Úgy hívják, hogy vacak kis zsarnokocska.

Rám nézett, mintha azt akarná kérdezni, értem-e, amit mond.

– Teljesen homályos előttem ez az egész – vallottam be. – Mindig azt szoktad mondani nekem, hogy az én életemben la Gorda játssza a vacak kis zsarnokocska szerepét. De mi az, hogy vacak kis zsarnokocska?

Az ilyen kis zsarnokocska nem más, mint kínzómester – felelte don Juan. – Valaki, aki vagy teljes mértékben a kezében tartja az ember életét, vagy képes annyira felbosszantani a tudás harci ösvényét taposó harcost, hogy az illető elveszíti összpontosító képességét. (forrás: Carlos Castaneda: Belülről izző tűz)

Új hozzászólás

Hozzászólások

Köszönöm az írást! Szívesen olvasnék még más hasonló, hétköznapi / üzleti életben is megszívlelendő tanácsokat. Például testbeszédről, tárgyalási prakitkákról, tömeghipnózisról. Ha másért nem, hát azért, hogy tudjuk mikor próbálnak minket befolyásolni. -- Aries
Én még esetleg saját, konkrét tapasztalatokat olvasnék szívesen az elmélet mellé.. Egyébként szerintem az emberek sokmindenben eltérő módon dühösek, nálam pl. igen kevés hatása lenne a fentieknek, mert ha elborul az agyam, akkor a másikat észre sem veszem, és teljesen mindegy, mit csinál, mindet be tudom állítani rossznak, ha megértő, akkor hazudik, gyáva, ha dühös, akkor hisztis állat, ha higgadt, akkor érzéketlen tapló. Úgyhogy a vödör víz esetleg :)
Aries: gondolkodom már egy ideje azon, hogy valamilyen strukturált formában írjak olyan témákról, mint a célmegvalósítás, érzelmi intelligencia és egyebek... egyelőre azonban nem állt össze a tematika. Örülök, hogy tetszik a téma.