Ha volna a léleknek valamiféle finomanyagi teste...

Jung szerint ha lenne valamiféle finomanyagi testünk, auránk, a neurózisok gyógyítása kézzelfoghatóbbá válna. Nem érdekel, hogy létezik-e bioenergetikai test! Funkcionálisan hasznomra válik, ha feltételezem a test éteri kiterjesztését. Tegyük fel, hogy fizikai testünk határa a bőrfelszíntől akár egy-két méter távolságra húzódik! Materializálhatjuk szorongásainkat, érzéseinket, gondolatainkat, ahogyan a jógik, vagy akár a bioenergetikai gyógyászok teszik.
Adott a modell, mely segítséget nyújt érzéseim, szorongásaim, gondolataim, kényszerképzeteim megjelenítésében és tudatosításában. Forrás: C.G. Jung: Pszichológia és vallás [13],
Megjelent: C.G. Jung: A nyugati és keleti vallások lélektanáról, Scolar Kiadó

Új hozzászólás

Hozzászólások

Ezt bírom Jungban. Nem bír magával ;), folyton olyan szemszögbe helyezi magát ami integráló és hasznos. Pedig akár azt is mondhatta volna, hogy az éteri testre nem gondolunk, mert nem tudományos dolog (ilyet tenni) és pfuj.

--
tantra.hu

Ráadásul mindezt egy olyan korszellemben tette, amikor a tudományos élet az ezo-bio-öko témáktól meglehetősen mereven elzárkózott. S most nagyon enyhén fogalmaztam :)
Szvsz a legextrémebb jungi próbálkozás az UFO jelenségek kollektív tudattalannal való magyarázata volt... Első reakcióm az volt: nem, ezt már nem veszem be, ez több a sok(k)nál. Majd néhány hét múlva kézbevettem és elolvastam. Logikus volt és következetes. Sőt, hihető.