Hét szolgáltatás mely nélkül...

A hét eszköz után következzen a hét kedvenc közösségi szolgáltatás, mely nélkül rosszabb volna az élet. Hogyan használjuk ki a web adta lehetőségeket, hogy kooperatív módon állítsunk elő tartalmakat? Hol tároljam a prezentációimat? Hát az elektronikus könyveimet?

Slideshare

prezentációNem emlékszem, hogy mikor, de először Soobrosa oldalán láttam beágyazott prezentációkat. Egy kattintással eljutottam a www.slideshare.net-re, és azóta is szorgos felhasználója vagyok a szolgáltatásnak. A Wikipedia mellett ez az egyik kiindulópont, ha adott témában eligazításra vágyom. Nagyon sok használható prezentáció található a SlideShare-n, jó inspirációs forrásnak tartom.
A saját prezentációk weben való megosztásának egyik leggyorsabb módja, ha feltöltöd a saját profilodhoz a PowerPoint állományt, és megvárod, hogy átkonvertálja a megfelelő formátumba. Ezt követően prezentációd objektumként beágyazhatóvá válik bármilyen webes oldalba. Érdemes kipróbálni a slidecast funkciót: ezáltal hangalámondással fűszerezheted a prezentációdat.

 

Scribd

prezentációDokumentum megosztásra szakosodott webes szolgáltatás. A SlideShare-hez hasonlatosan a feltöltött dokumentumodat beágyazható formátumba konvertálja, melyet tetszés szerint bármilyen webes felületre beilleszthetsz. A megoldás előnye, hogy a single source publishing módszertannak megfelelően ha több helyre (és akár több formátumban) beágyazott dokumentumodat egyetlenegy helyen kell módosítanod, és mindenhol változni fog a tartalom. E-bookok és cikkek megosztásához ideális webes eszköznek tartom.

 

 

Shelfari

shelfariKönyvnyilvántartó szolgáltatás. Arra jó, hogy olvasmányaidat, saját könyveidet rendszerezd. Közösségi funkciói tematikus csoportok létrehozásától a könyvek értékeléséig, szavazásáig, véleménykérésig terjednek ki. Sajnos hiányos a magyar könyvbázis, és meglehetősen kevés magyar felhasználó fedezte fel mindeddig. Roppant hasznos volna lefordítani és adaptálni ezt a szolgáltatást. Megjelenését és használhatóságát tekintve szerintem jelenleg ez a legjobb ilyen jellegű szolgáltatás a weben. Saját profilom itt található.

 

 

Linkedin

LinkedINSzakmai kapcsolatépítő webkettes szolgáltatás. Mintapéldája annak, hogy miként érdemes ma közösségi oldalakat létrehozni: nem igyekszik magába olvasztani mindenféle közösségi funkciót, hanem csak a kitűzött célnak megfelelően építkezik.
A közösségi oldalak egyik rákfenéje "a már megint egy webkettes oldal" - effektus. A LinkedIn-nel kapcsolatosan is hallottam sokaktól azt a felvetést, hogy miért regisztráljak rá, amikor már jelen vagyok a Facebook-on is, és semmi hasznom nem származik belőle...
Valóban áttekinthetetlenül sok közösségi oldal kering a weben. A szakosodott webkettes siteok egy részére azonban jellemző, hogy célzottan jók valamiben. A LinkedIn célzottan jó a szakmai hálózatépítésben, a szakmai portfólió létrehozásában és célzott publikálásában. Az egymásról írott ajánlások tényleg hozzáadott értéket képviselnek, ami megkönnyítheti a dolgodat, ha szakértőt keresel, vagy szakértőként próbálod megismertetni magad. A magyar nyelvű adaptáció itt is hiányzik, de ezúttal szerintem ez nem akkora probléma, mint a shelfari esetében. Saját profilom itt található.

 

 

Facebook

facebookA facebook számomra még nem mutatta meg magát. Az e-learning fórumokon történő érvek hatására hajlamos vagyok azt gondolni, hogy még nem arra használom, amire kellene, következésképpen nem látom az igazi erejét. A Facebookot sokan tanulmányi keretrendszerként kezelik, amolyan mindent egyesítő tudásszervező platformként utalnak rá. Nem világos számomra, hogy miként válhat azzá, illetve, hogy mit várok el a facebooktól. Azt már megtapasztaltam, hogy elvárások nélkül bolyongani a felületén nem hoz célzott eredményt, következésképpen a facebook ilyesformán csak egy intelligens iwiw alternatíva.
Kíváncsi vagyok, hogy Ti hogyan látjátok ezt a kérdést. Örömmel venném, ha valaki mesélne arról, hogy miként használta a Facebookot tanulásra, vagy oktatásra.

 

 

Twitter

twitterMikroblog szolgáltatás. Meggyőződésem, hogy kutatócsoportok, cégek, olyan csapatok, akik egy problémán közösen, intenzíven dolgoznak, sokat profitálhatnának a twitterből. A mikroblog a csevegőszoba és a blog közötti átmenet, egy olyan webes felület, ahol egy-egy mondatban megjeleníted, hogy éppen mivel foglalkozol. Akkor lehet jó, ha eléggé sok személy kapcsolódik hozzád, ha olyan személyek értik és használják a twittert, akikkel szívesen megosztod a szakmai problémáidat, mert reagálnak rá. Hasonlóképpen számodra is értékes információ lehet az, hogy a valamilyen szempontból hozzád hasonló személyeket éppen mi foglalkoztat.
Tagja vagyok például az Implicit Laboratories kutatócsoportnak. Több mint egy tucatnyian vagyunk, mindannyiunkat aktívan foglalkoztatnak a hallgatólagos tudással kapcsolatos cikkek, és a témával kapcsolatos kutatások jelenlegi állapota. Mivel csak ritkán találkozunk, eléggé hiányos kép él bennem arról, hogy ki éppen mivel foglalkozik, és hol vannak a számomra érdekes kapcsolati pontok, mely mentén megoszthatnánk egymással a tapasztalatainkat. Egy ilyen közösségben például a twitter használata kifejezetten építő lehetne.
A CCK08 kurzus is jelen van a twitteren. Amolyan hírcsatornaként működik az, hogy megjelenik egy rövid felhívás, ha éppen valami történik a kurzussal kapcsolatosan. Ez is hasznos. A twitter és a facebook valóban hatékonyan használható az oktatásban. Lássuk be, hogy a kellően tudatos és belső motivációval felvértezett diákok kutatómunkájában segítséget nyújthat a szinkron és asszinkron kommunikációs formák között lebegő mikroblog. A twitter akkor lenne igazán hasznos számomra, ha az élő szakmai csoportok, melyeknek részese vagyok, jelentős arányban leképződnének benne.

 

 

Stock.xchng & deviantART

sxcHa illusztrációra van szükségem, első körben a stock.xchng weboldalán keresek. Jó minőségben, szabadon felhasználható képek százai közül választhatok, de ha deviáns képekre van szükségem, akkor a deviantart a megoldás. Amire figyelni kell, hogy nem minden illusztráció használható fel szabadon, így értelemszerűen ezekben az esetekben engedélyt kell kérni a szerzőtől. A szabadon felhasználható fotók esetén célszerű feltüntetni a fotós/designer nevét.

 

Új hozzászólás

Hozzászólások

Csodálkozom, hogy a Google Docs nem került be. Én mondjuk a prezi és dokumentum megosztásra azt használnám, használom. Igazából mind a kettőt érdemes azt hiszem. Nekem a Google szolgáltatása azért kézre állóbb, mert be vagyok jelentkezve a gmail fiókba, így innen tényleg csak egy kattintás a docs.

A Shelfari érdekes, de szerintem kell egy rendszerező kényszer a használatához. Emiatt nekem idegen kicsit.

A Linkedin profi. Ígérem hamarosan megírom végre az ajánlásaimat is. A Facebookban még csak sejtem a potenciált, tudniillik a hatalmas felhasználói tábor és a korlátlanul fejleszthető kisalkalmazások sora. De nem tartok még én sem ott, hogy jó szívvel ajánljam oktatáshoz, mondjuk keretrendszernek.

A twittert egyszer egy konferencián használtam, ezen keresztül tudósítottam az otthon maradt kollégáknak. Aztán esténként egy blogpostban összefoglaltam az aznapi eseményeket, linkeltem az addigra elérhető preziket. Nagyon hálásak voltak, azt mondták, olyan volt, mintha ott lettek volna. Ilyen esetekben is nagy haszna van szerintem.

A Stock Exchange és a Deviantart pedig alap, természetesen.

A google docs-nak valóban itt lett volna a helye a diigo-val együtt. Az előző bejegyzésben megemlítettem (igaz, más kontextusban), ezért maradt most ki.

Annyira tetszenek ezek az eszközök, és azt gondolom, hogy az interaktív , kooperatív oktatásban sokan hasznát vennék, ezért felraktam ezt a 2 postodat a portálra.
Itt megnézheted. Köszönet!

köszi Gábor!

Kedves Zsolt!

Nagyon tetszik a tanfolyamotok, bár nekem ez még magas. Így nem veszek benne részt, csak időnként beleolvasok.
Engem nagyon érdekelne egy "kezdő" változata ennek a mostani képzésnek, egy olyan aminek van személyes, kontakt része is. Főleg az elején jó lenne egy 1-2 napos ismerkedés az eszközökkel.
Én angolt tanítok egy vidéki egyetemen és az a tapasztalatom, hogy a kollégáim túlnyomó többsége még annyit se tud a web2-ről és a konnektivizmusról, mint én. De érdekéődők azért biztos lennénk páran. Ilyesmit nem terveztek? Vagy nem tudsz ilyenről?
üdv
Rita

PS: A shelfarihoz hasonló magyar oldal a http://moly.hu/

Kedves Rita,
egyelőre nem tervezzük újabb kurzus indítását. Igyekeztünk úgy létrehozni a htk01-et, hogy mindenki számára nyújtson valamit: mind a kezdő, mind a haladó web felhasználók tudtak profitálni belőle.
Örülök a visszajelzésednek, ha kellően nagy igény mutatkozik egy kezdő szintű képzésre, és lesz hozzá támogató is, meg fogjuk szervezni...

Kedves Zsolt,

Köszönöm a gyors válaszod. Tényleg sokat tanulok még így kívülról is a tanfolyamotokból, de örültem volna egy olyan kezdő képzésnek, ahol van személyes találkozó is.
További jó munkát kívánok, és gratulálok ehhez a nagy teljesítményhez.

üdv

Rita

Kedves Rita, elképzelhető, hogy fogunk élő képzést indítani webes technológiák használata (különös tekintettel a szocial networkingre) címmel, mely annyit fog jelenteni, hogy 2-3 nap alatt az alapokat el lehet majd sajátítani.
Ha lesz elég érdeklődő, akkor meghirdetjük a képzést pp-vel.