A Drupalról pszichológusoknak

-Mondd, mivel foglalkozik a férjed?

-Drupallal.

-Mi az a Drupal?

-Az egy ingyenes program.

-Aham, és abból meg lehet élni? Ingyenes... khm.

-Ööö, én sem értem, hogy miből, de jól megvagyunk. Tanácsot ad. Azt jól fizetik.

-Miért fizetnék meg a tanácsot, ha ingyenes a program?

-Nem tudom nah. Megkérdezem tőle.

Bullshit nélkül a Drupalról

És megkérdezte. Éjfél volt már, egy hosszú nap volt mindkettőnk mögött. Már több, mint tíz éve vagyunk együtt, még soha nem érdeklődött ilyen szintű komolysággal arról, hogy mi az a Drupal.

Gyakorlatilag már szunyókáltam, amikor egy távoli hangot hallottam:

-El tudod mondani bullshit nélkül, hogy mi az a Drupal?

Szemhéjam felpattant, éreztem, hogy szétárad ereimben az adrenalinlövet. Most  vagy soha! Ez az én időm: ha most nem használom ki a pillanatot, lehet, hogy várhatok még tíz évet, amíg ilyen szinten érdekelni fogja ismét.

Lassan a testtel, ne érezze, hogy felspannoltad magad, mert attól is elvesztheti az érdeklődést, inkább csak finoman, valami analógiával világíts rá, hogy mi is ez az egész, talán úgy hosszabban fog tartani a diskurzus... csak semmi (ki)oktatás, mert attól azonnal elhal az érdeklődés, és megint megakadunk azon, hogy „Kulcsi, ezt a kioktatós hangot hagyd meg pp barátodnak...”, és nincs az az odafigyelés, amitől ismét Drupal lenne a fókuszban.

Pléh Csaba és a Drupal

-A Drupal lehetővé teszi, hogy könnyedén létrehozzunk olyan weboldalakat, melyen sok tartalom jelenik meg, és sokan látogatják.

 -???

-A Drupallal olyan weboldalakat lehet létrehozni, mint pl. az index.hu.

-Az index.hu Drupal?

-Nem, de akár meg lehetne csinálni Drupal alapokon is.

-Hm, ez komolynak tűnik. És mi az a péhápé?

-A péhápé az a nyelv, amivel létrehozták a Drupalt. Tegyük fel, hogy a péhápé a magyar nyelv, a dotnet a román, a JAVA pedig az angol.

Nem kockáztattam: a biztos értelmezhetőségre játszva szigorúan azon nyelvekre szorítkoztam az analógia felépítése során, mellyel közelebbi viszonyban vagyunk.

-Ühüm, ezt értem. Tehát ezek a nyelvek tudják leírni azt, hogy mi van a weben, igaz?

-A dolog ennél bonyolultabb, de az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy ezek a nyelvek segítenek a tartalmak közvetítésében. Akár az ember esetén...

-A Drupal is egy ilyen nyelv?

-Nem. A Drupal inkább egy szakzsargonhoz hasonlítható. Nagyon sok zsargon kering a weben, mi ebben a nyelvjárásban mélyültünk el. A Drupal olyan, mint a pszichológiai szaknyelv: bár mindketten beszélünk magyarul, különböző mértékben értjük meg Pléh Csabát, vagy Mérő Lászlót. Minél jobban értem Pléh Csabát, annál jobban értek a kognitív pszichológiához, és annál több fogalmam van arról, hogy miként működik az elmém. Minél jobban értek az elme működéséhez, annál mélyrehatóbb elképzelésem lesz arról is, hogy miért gondolkodnak és viselkednek az emberek úgy, ahogyan teszik.

-Álljunk meg egy pillanatra. Azt akarod mondani, hogy a Drupal megértésével jobban fogom a web működését érteni?

-Nem feltétlenül. Ha jól értem Pléh Csabát, nem biztos, hogy jól értem úgy egészében az embert. Mindenesetre lesz az embernek egy lényeges jellemzője, nevezetesen a psziché, amit jobban fogok érteni, mint előtte. Ha értek a Drupalhoz, minden bizonnyal elég mélyrehatóan érteni fogok ahhoz is, hogy a weben a tartalomkiszolgálás hogyan működik. Ilyen értelemben tehát a webes tudás és a Drupalhoz való értés együttjár.

Ingyenes vagy szabad? A lelki élet licencelése

-Azt értem, hogy a Drupal egy péhápéval összetákolt rendszer, amivel weboldalakat lehet készíteni. Azt nem értem, hogy ha ez egy ingyenes cucc, akkor hogy lehet mégis vele pénzt keresni?

-Az a helyzet, hogy a Drupal nem ingyenes, hanem szabad. Szabadon felhasználható: nem kell senkinek fizetnem azért, hogy Drupalt telepítsek. Ez olyan mint a pszichoterápia és a pletyka. A játszótéren lelki támaszként szolgálni egy anyukának az ingyenes pszichológiai tevékenységnek számít. Ha hatékonyabb segítséget szeretne, nyilván továbblép majd, és pszichoterapeutához fordul. Fizetni fog a tanácsadásért, és ez egy professzionális, gyors javulást fog eredményezni. A pszichéjéért nem kell fizetnie, és azért sem kell senkinek fizetnie, hogy érez, hogy lelki életet él. Még nem találták fel a pszichológusok a lelki élet licencét, tehát a psziché nyílt forráskódú platform: mindannyian lelki életet élünk, és együtt formáljuk az egyetemes pszichét.

-Józanodj, Kulcsi! Nem vagyok kiváncsi a patetikus gondolataidra. Maradjunk a Földön, oké? Azt áruld el nekem, hogy a múlt pénteken mi volt a biznisz  abban, hogy a teljes cégetek azzal foglalatoskodott, hogy a közösséggel visszaossza a kódját? Nem lett volna értelmesebb dolog projekten dolgozni, amiben pénz is van?

-A Drupal egy olyan cucc, ami a sok programozó együttes munkájának eredményeképpen fejlődik. Van a piacnak egy része, akik használják a Drupalt, de nem vesznek igénybe professzionális segítséget, illetve nem is járulnak hozzá a Drupal fejlődéséhez. Van egy másik szegmens, akik kellően komoly problémákkal néznek szembe ahhoz, hogy ne a maguk erejéből akarják megoldani a webes fejlesztéseiket.

-Értem. Ezeknek a cégeknek van szüksége a Ti fajtátokra: belátják, hogy más léptékű dolog Drupalt használni, és Drupalt fejleszteni. Az utóbbi kategória mindig sokkal mélyebb ismeretekkel fog bírni a rendszerrel kapcsolatosan, mint az előbb, jól gondolom?

-Igen. Azért dolgozunk teljes gőzzel azon, hogy visszaosszuk a közösséggel a fejlesztéseinket, mert ezáltal mi is részesei leszünk azoknak, akiknek köszönhetően olyan a Drupal, amilyen. Mélyen érteni fogjuk a felépítését, a logikáját, mert mi magunk is hozzájárultunk ahhoz, hogy ilyen legyen. Nem megtanuljuk a működését, hanem kialakítjuk azt. Ez óriási különbség. Aktívan részt venni a folyamatban, az olyan tapasztalati tudást eredményez, melyet nem lehet kívülről szemlélve, fogyasztói attitűddel elérni. Ilyen egyszerű a dolog.

-Aludjunk.

Új hozzászólás

Hozzászólások

Hiánypótló mű, korszakalkotó írás! Már nagyon rég kerestem egy ilyen szöveget, hogy másokkal is megértethessem a Drupal szellemiségét. Köszi kulcsi! Aludjunk! :)

Köszi szépen! :)