Egységesített tartalomkezelési stratégia 1.

A tartalom-siló csapda bejegyzéssorozatban felvázolt vállalati tartalomkezelési problémára kínál megoldást az ETS (Egységesített Tartalomkezelési Stratégia).

Az ETS alkalmazásával

  • elkerülhető a tartalom-siló csapdák létrejötte,
  • a tartalmak előállítási, fenntartási és publikálási költsége csökkenthető,
  • a szervezet minőségi kritériumai egységes módon érvényesülhetnek.

A vállalat dokumentumainak előállításhoz kapcsolódó igények és folyamatok megállapítását követően meg kell határoznunk, hogy miként tudjuk a tartalom-előállítás folyamatát egységesíteni. Egységesített környezetben a szerzők csapatmunka révén tartalom-objektumokat hoznak létre, melyeket az igényeknek megfelelően különböző formában strukturálnak. A tartalmak valamilyen tárházban, modulárisan tárolódnak, majd a dokumentumnak megfelelően egységes tömbökbe aggregálódnak. Ha a tárházban módosítjuk a megfelelő modult, az minden aggregátumban megváltozik.

Újrafelhasználható modulok. A tartalomszervezői szerepkör

Az újrafelhasználható modulok létrehozása révén a szerzőknek nem lesz egyedülálló hatalma a tartalmak felett, sőt, a dokumentum végső formáját egyáltalán nem ők határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy a szerzők felelősségi körébe tartozik az adott tartalmak megírása, azok szervezése azonban a tartalomszervező feladata. Előfordulhat, hogy egy dokumentumon több szerző dolgozik, különböző tartalmi modulokat hoznak létre, majd egy szervező által ezek egységes dokumentumok formáját öltik.