alvászavar

Az alvási rendellenességekről. Az éjszakai rémülettől az alvásparalízisig.

Az alvásparalízis megelőzése, kezelése

Ártalmas-e az alvásparalízis? Amennyiben nem a narkolepszia egyik tünete és nem rendszeresen, nem ismétlődő jelleggel fordul elő (és ha eltekintünk az előző fejezetben említett igen ritka éjszakai hirtelen halál szindrómával kapcsolatos feltételezéstől), akkor a válasz egyértelműen: nem.

Alvásparalízis és narkolepszia

NarkolepsziaBár az alvásparalízis önmagában nem ártalmas és az esetek túlnyomó részében nem tekinthető betegségnek sem, mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy a jelenség a narkolepszia egyik tünete is lehet. A narkolepszia olyan – egyelőre nem kevésbé rejtélyes és izgalmas – krónikus betegség, mely gyakorlatilag az alvást és az ébrenlétet szabályozó összetett rendszer működési zavarát jelenti.

Alvászavarok I. – Éjszakai rémület

Éjszakai rémületNagyon keveset lehet olvasni magyar nyelven az alvásproblémákról. A feszült nagyvárosi életvitel nagyon sok embernél alvászavarokat eredményez, melyekkel információ hiányában többnyire nem tudnak mit kezdeni. A továbbiakban olyan alvási rendellenességekre keresek magyarázatot, mint az alvásparalízis, éjszakai rémület, alvási apnea.

Alvásparalízis rettegés nélkül?

Meglepő e-mail fogadott ma reggel az alvási paralízissel járó rettegéssel kapcsolatosan. Részlet:
"Az alvási paralízis nem feltétlenül jár rettegéssel. A szokatlan szituáció, a tehetetlenség (illetve annak érzete), és a jelenséget körülölelő misztikum miatt sokan önkéntelenül is rettegnek ilyenkor, de ez nem a jelenség, hanem egyéb tényezők függvénye.

Alvásparalízis - bevezető

Egy hónapja foglalkoztat az alvásparalízis jelensége. A kocsmázós-kávézós baráti társalgások egyik központi témájaként nagy lelkesedéssel vezettem fel barátaimnak az éber elme alvó testtel való szokatlan társulását. Legnagyobb meglepetésemre több alkalommal is kiderült, hogy beszélgetőpartnerem az alvásparalízis valamilyen formáját megtapasztalta már.

Horla - a vén boszorka

Double Face"Hát visszaestem. Ismét itt vannak a régi, kínos álmok. Ma éjszaka úgy éreztem, valaki rám térdel, száját a szájamra tapasztja, így szívja ki az erőmet. Mint egy pióca, a mellemből szívta az életerőt. Majd jóllakottan felegyenesedett, és én elkínzottan, összetörten, félholtan felébredtem, mozdulni sem tudtam." 
(Guy de Maupassant: Horla)

A vén boszorka szindróma

Vén Boszorka - illusztrációArra ébredsz, hogy moccanni sem tudsz, alig vagy képes lélegezni… elviselhetetlen súlyt érzel a mellkasodon… a Gonosz jelenlétének fura érzése kerít hatalmába... az öreg boszorkány megtalált!

Az alvás és ébrenlét közötti állapot érzékeny mezsgyéje köztudottan a különleges történetek számára fenntartott zóna.