8. Hálózat semlegesség

Az eheti témával nem tudok mit kezdeni: túl általános és túl elméleti (Power, control, validity, and authority in distributed environments). Úgy döntöttem, hogy inkább egy konkrét jelenségre fókuszálok, mely kapcsolódik a témához: a hálózat semlegességről lesz szó (net neutrality).

Az internet eddigi működését és filozófiáját az információ szabad áramlása jellemezte, és természetesnek gondoljuk, hogy ez a jövőben sem lesz másként.
Mi történik, ha az internetszolgáltatónk úgy dönt, hogy önkényesen szabályozni kezdi az adatforgalmunkat? Milyen esetben érné el az ingerküszöbünket ez a kiszolgáltatottság? Felfognánk egyáltalán, hogy az adott weboldal letöltési sebessége nem objektív okok miatt változott meg, hanem az internetszolgáltatónk "jóvoltából"? Talán úgy érezzük, hogy ez bennünket nem érint. Pedig de. Érdemes végigböngészni az alábbi anyagokat.

 

Egyik oldalon a Google, a Microsoft és a Yahoo, a másikon az AT&T, a Cisco és a Verizon; az internet jövőjét alapvetően meghatározó vita két acsarkodó táborra osztotta a pénzükért aggódó gigakorporációkat, a médiumért aggódó megmondóembereket és a szabadságjogokért aggódó civil szervezeteket. Petíciógyűjtés, gúnyrajzfilm, propagandaszájtok, ellenpropagandaszájtok - az ideológiák és a milliárdok csatájának komolyságát jelzi, hogy a Moby nevű elektropopikon nemrég személyesen ment be lobbizni a Kapitóliumba. A tét: a net jövője. (Vajda Gábor: El a kezekkel a bitektől, index.hu)

 

Internetszolgáltatók vs. webes szolgáltatók

Nem kevesebb forog kockán, minthogy a weben minden elküldött és fogadott adat ugyanolyan elbánásban kell, hogy részesüljön-e. Vagy a sávszéligényes szolgáltatásokat meg lehet-e külön is sarcolni azért, hogy ugyanolyan eséllyel érjék el a netezőket, mint a kisebb adatforgalmat bonyolító szolgáltatók. (Net neutrality: mégis vannak egyenlőbbek? - hírbehozó)

Magyarországon mi a helyzet?

Az Externet szerint az alaphálózati szolgáltató - nevezett T-Com - fogta magát, és egyszerűen lecsökkentette a sávszélességet. Mit jelent mindez? Valószínűleg azt, hogy a T-Com egyszerűen nem képes kiszolgálni az egyre növekvő letöltéseket/feltöltéseket, s ahelyett, hogy az infrastruktúrán fejlesztene, inkább csökkenti a sávszélességet. Ja, mondanunk sem kell, hogy a sávszél kilója ettől persze még nem lesz olcsóbb. (A nagy T-Com svindli, vagyis az ungarishe netsemlegesség - hírbehozó)

Kérdések

  • Mi szól az internet semlegesség ellen?
  • Magyarországon van törvényi szabályozás, mely az internet semlegességét érinti? (nem tudom a választ, örülnék, ha egy jóldokumentált jogász segítene a kérdésben...)

Feladat

A CCK08 12 hete alatt készíts egy előadást / írj egy cikket konnektivizmus témában. A következő kérdésekre keresd a választ: Miként befolyásolja a konnektivizmus a tanulásról alkotott szemléletemet? Milyen területeken tudod hasznosítani a hálózatelméletekkel kapcsolatos tudásomat? 

CCK08 - 8. hét

Week 8: Power, control, validity, and authority in distributed environments

Új hozzászólás