emlékezet

Emlékeinket nem előhívjuk, hanem újraalkotjuk a felidézés pillanatában. Emlékeink nem statikus információmorzsák, melyeket kulcsszavakkal előhívunk, hanem képlékeny, formázható alapanyagok. Az előhívás körülményei meghatározó hatást gyakorolnak a felidézésre, s miközben meg vagyunk győződve arról, hogy emlékeink a múlt hű lenyomatai, valójában a múlt és a jelen együttes eredőjeként jönnek létre.

Az emlékművész

LagnaninoFranco Magniani 1934-ben született Pontitóban, Firenzétől 40 km-re lévő olasz faluban. 24 éves koráig tartózkodott szülőfalujában, majd hét év világjárás után letelepedett San Franciscóban. Rejtélyes kór támadta meg minek következtében delíriumos állapotba került és  egészségi állapota nagyon leromlott.

Emberi emlékezet vs. winchester

California Surrealista 2000Adler írja valahol, hogy hosszú éveken át tisztán élt benne az emlék egy temetőről, melyen iskolából hazafelé nap-mint-nap áthaladt. Miután hajdani barátai azt állították, hogy nem létezik ilyen temető az adott útvonalon, személyesen leellenőrizte a dolgot, s a legnagyobb megdöbbenésére azt tapasztalta, hogy nyoma sem volt a benne tisztán élő helyszínnek.