Álomlátás

Háromszázhatvan fokos látásom volt: egyszerre észleltem az utat és a tengerpartot, jóllehet a kettő között álltam. Balról közeledett egy biciklista, a következő pillanatban elsuhant mellettem. Fejét hátrafordítva viszonozta tekintetem, abszurd volt, ahogy néztük egymást.

Azonnal megállapítottam: a lerögzített tekintet mozgó tárgy esetén nem okoz ébredést!

Magamban vagyok, mire használjam ki a tudatra ébredést?

Virtuális látás

Bevillant a tétizeneggyel folytatott hétfői eszmecsere egy mondata:

  • Tudatos álom során vélhetőleg ugyanúgy pislogunk, mint az ébrenléti állapotban.

T11 szerint álomban is becsukhatjuk a szemünket anélkül, hogy felébrednénk. Az eddigi tapasztalataim alapján valahányszor lehunytam virtuális szemem, rövid átmeneti állapot után felébredtem.
Nos, most letesztelhetem, hogy miként is állunk mindezzel! Pislogtam néhányat, belülről észleltem amint a szemhéjam lecsukódik, jóllehet ezalatt töretlenül fennmaradt a háromszázhatvan fokos látásom. Úgy tűnt, a látás nem a szemem eredménye: a pontba sürített tudatom észlel mindent.

Lehunytam a szemem. Elsötétült minden, mintha megszabadultam volna a tér fogságából. Ott voltam, tagadhatatlanul tudtam, hogy vagyok. Nem volt észlelés, mert nem volt mit látnom, hallanom, szagolnom, tapintanom, csak a lét volt, lecsupaszítva, körítés nélkül.

Az álomszemély

Második tapasztalati élményként az álomalakokkal való társalgást tűztem ki magamnak. Forgalmas pályaudvaron találtam magam, majd kísérletképpen ökölbe szorított kézzel arcon ütöttem a két legközelebbi személyt. Megrökönyödve néztek rám, velem együtt ők sem értették, hogy ezt most miért kapták. Bevillant, hogy Tholey szerint a bántalmazott álomfigurák tanulnak az élményből és a következő találkozáskor élnek a megszerzett tudással.

Jó lett volna beszélni a biciklistával, őt vélhetőleg nem öklöztem volna meg. Mélyen belémvésődött a rámmeredő szempár látványa: tényleg belőlem való, vagy tőlem független a személye? Annyira különállónak tűnik, annyira életszagú, nem lehet, hogy Ő én vagyok!
Tudom, hogy mégis egyek vagyunk: az én gondolataim, az ő testét formálják, az én érzéseim benne mozdulattá alakulnak. Fura egy világ!

Új hozzászólás

Hozzászólások

"Második tapasztalati élményként az álomalakokkal való társalgást tűztem ki magamnak. Forgalmas pályaudvaron találtam magam, majd kísérletképpen ökölbe szorított kézzel arcon ütöttem a két legközelebbi személyt." ne haragudj, ezen még most is nevetek :))) btw mióta gyakorlod a tudatos álmodást?

hát igen. így történt... :) magam sem értem, hogy miért kellett rögtön bunyóznom.
a tudatos álmodást több mint egy évtizede gyakorlom kisebb-nagyobb megszakításokkal. miért kérded?

kétségkívül az egyik legősibb és legdirektebb formája a figyelem felkeltésének :) abban a hitbem voltam, hogy csak érdekel a téma, de nem gyakorlod. biztosan említetted már korábban, csak nálam rosszul ragadt meg. "Magamban vagyok, mire használjam ki a tudatra ébredést?" kínzó kérdés tud ez lenni valóban. a legutóbbi tudatos álmomban (havonta-kéthavonta fordul elő) pl. felmásztam egy ház tetejére. egyszerűen akkor semmi értelmesebb nem jutott eszembe.

Mindössze egy bejegyzésben említettem mindeddig. Nem az a fontos, hogy mit éltem át, hanem az, hogy mire jó ez az egész...

Az álomban jelentkező tudatállapot rendkívül változó tud lenni (ez nincsen másképpen ébrenlétben sem, csak más skálán): amikor azt hiszi a jámbor alany, hogy most tudatosan álmodik, valójában csak valamilyen szintű tudatosságban van része. Ezért eshetett meg az, hogy az első gondolat erejével jól pofonvágom a szegény álomszereplőt... egyszerűen nem jutott jobb az eszembe!
Egy ismerősöm mesélte, hogy hallott már olyan tudatos álomról is, melynek során az álmodó elhatározta, hogy megkeresi valamelyik barátját, úgyhogy nekiállt várni a buszt. A tömegközlekedés problémája elnyelte végül a tudatát...

Na irok, mert látom, hogy mások is veték a bátorságot:) Ezekről az álomalakokról még szivesen olvasnék.Mármint a álmodóhoz fűződő kapcsolatukról.Megkérdezném tőluk, hogy kik ők és honnan jöttek, meg hogy hogyan kerülnek oda, mármint az álomba.Szépen kikérdezném őket:) Arra is kiváncsi volnék, hogy ők a fantázia szüleményei, vagy esetleg ők is otthon szunyókáló álmodók.Mert ha ilyen közös álom létrjöhet, ahol mind a két, esetleg több fél tudatosan szerepel, akkor az fantsztikus lehetőégeket rejthet magában:)

A tudatos álmodást jópár éve próbáltam gyakorolni akkor feladtam, ma inkább csak megtörténik.Előző kérdésedre velem többször is előfordult hogy az álmom szereplői valóságosak voltak.az egyik legegyszerűbben leírható pl: kb 2 méter magasságban repültem hasonfekve. Egy pesti utcasarkon épp befordulok amikor velem szembe repül az egyik haverom, és azt kérdi -Hát te meg hogy kerülsz ide?-Ennyi .A rajtunk kívül levők sétáltak és picit sem csodálkoznak rajtunk. A legjobb hogy másnap megbeszéltük. Elég hihetetlennek tűnt ,kicsit el is távolodtunk egymástól.Vele még több hasonló esetünk volt,pl egyszer egy időben álmodtunk egy nagy viharról, aznap nem volt vihar. akkor már természetebbnek vettük. A többivel most nem fárasztalak,vagy inkább magamat- de lényegében mivel ismertük egymást így könnyen kiderülhetett. Viszont ha ez valóban megtörténhet mért ne történhetne meg ismeretlenül is. persze felmerül a kérdés a tudatos,- éber állapotban lévő agy milyen raszterhálót hoz létre. Magyarul lehet hogy találkoztunk, de oly rövid ideig hogy az emléket nem tudjuk előbányaszni,az éber tudat nem emlékszik. Én a végén talán túl méllyen mentem bele olyannyira hogy éber állapotban attól féltem hogy megőrültem, vagy valami végzetes játék résztvevője vagyok.Nem nem attól féltem hogy megőrültem ez közel nem fejezi ki azt az érzést.Valami egész más. Mintha egy másik világ is lenne. Az elmúlt éveket visszavonultan töltöttem, most már el tudom fogadni hogy létezhetnek 'fura' dolgok és nem keresem a reális magyarázatokat. Túl vagyok a rémület és félelem fokain de még nehezen közlekedek a mindennapi világban.(kicsit antiszociális)Megszüntettem minden régi kapcsolatomat, visszaköltöztem vidékre. Azt hiszem egyenlőre többet nem is tudok elmondani. leírva így is megdöbbentő.

Igen, érdemes lenne őket kifaggatni! A gond csak az, hogy mi alapján döntöd el, hogy milyen igazságértéke van az elhangzottaknak?... odaálmodsz esetleg egy hazugságvizsgáló gépet?
Ian Wilson tudatosálmodós könyvében említést tesz más szunyókálókról: szerinte lehet találkozni velük bizonyos körülmények között. Sőt, azt is hozzá teszi, hogy a nem tudatos álmodók általában kábák, úgy viselkednek, mintha be lennének drogálva.
Wilson nem áll meg ennél a szintnél, álomvárosokról beszél, ahol valóságos alvó közösségek élik közös életüket a mátrix-létben... meglehetősen bizarr.

hali, tudom, hogy ez egy kévésbé frekventált része az oldalnak, de azért irok: felébredve ugy érzem, hogy a tudatosság is csak az álom része. mármint az az érzésem, mintha a tudatosságot is csak álmodtam volna, mintha azt is az álom generálta volna és csak illúzió. ez a valóság észlelése miatt van vagy tényleg csak illúzió? ti nem érzitek igy mikor már ébren vagytok?
Ilyet nem tapasztaltam... nem is igazán értem, hogy mire gondolsz. Problémát szokott jelenteni emlékezni az álomra; a tudatos álmok esetében is előfordulhat, hogy csak zavarosan emlékszünk bizonyos részletekre. Ebből adódóan lehet mindenféle benyomásod a tudatállapodra vonatkozóan...
Valasz Aknak, de igen, tobbszor is volt olyan tapasztalatom amirol beszelsz es valamiert nem neveznem tudatos alomnak,ugyanis nem erre az ebrenleti realitasra illeszkedo tudatossag volt.Azomban volt olyan elmenyem is, es ez meroben kulombozik az elobbitol,amikor (peldaul) tenyleg tudtam hogy alszom es almodom es mondom az alomlenynek, hogy ismetelje meg azt a valamit hogy pontosan jegyezzem meg, mert amikor felebredek szeretnek ra emlekezni es tudom hogy nagyon fontos.Azt hiszem a tudatosodas kulombozo fazisairol lehet szo.Es nem elhanyagolhato az ebrenleti tudatosodas lehetosegei sem.Szia Kulcsi:)
talán a tholey-féle prelucidus álom fogalmáról van szó?... amikor tudod, hogy álmodsz, de nem nincs igazából szabad akaratod, mellyel irányíthatnád a dolgokat. A tudatod is csak az álom része ezáltal.
Mintha kezdenek osszezavarodni:))) Tehat akkor mi a tudatos alom?Amikor azt almodok, amit akarok, vagy amikor csak tudataban vagyok az alomnak, es tolem fuggetlen porognek az esemenyek?Esetleg van egy bizonyos merteku dontes- lehetosegem es donteskepessegem:Pl hagyjam, hogy a szent tehen felfaljon es megtapasztaljam az alombeli halalt, vagy menekuljek elole eszeveszetten, hatha a valosagban is meghalok.

Tholey & Utecht szerint a tudatos álmodásnak a következő feltételeket kell teljesítenie:

  1. Tisztában vagyunk tudatállapotunkkal, azaz pontosan tudjuk, hogy ébren vagyunk, vagy álmodunk
  2. Tisztában vagyunk azzal, hogy szabadon dönthetünk, például nem kell elmenekülnünk rémálmaink álomalakjai elől, más döntési lehetőségünk is van
  3. A tudatállapot tisztasága, azaz megszűnik az álomtipikus zavarosság, a tudatállapot homályossága
  4. Az érzékelések tisztasága, azaz ugyanúgy szagolunk, ízlelünk, hallunk, látunk és érzünk, mint ébren
  5. Tisztában vagyunk éber életünkkel, azaz tudjuk, hogy kik vagyunk, mit csináltunk az előző nap, sőt, még azt is, hogy mit akarunk ettől az álomtól
  6. Tisztán emlékszünk álmainkra, azaz normális emlékezetünk ugyanúgy funkcionál, mint ébren, tehtá emlékszünk álmainkra, de különösen a tudatos álmokra.

A napokban álmodtam,és azt álmodtam meg ami a következő napban meg is történt...ez miért lehetett? hihetetlen és egyben ilyesztő is volt h megtörtént...

Mi történt? Ha megérkezett a vízvezetékszerelő akit még tegnap hívott ki az ember az nem annyira varázsos, mintha mondjuk hirtelen lezuhan az égből egy traktor... :))

Egyszer a rádióban hallottam egy beszélgetést egy álomfejtő (para)pszichológussal, ő ezt az extrém látens intuitív képességeinkkel magyarázta, a részletben is benne van az egész.

Rohanó lovakkal álmodtam, mit jelenthet?  néhány ismeretlen embert beengedtem előlük az ajton ! Kíváncsi vagyok, kérlek válaszolj

Kedves olgi, sajnos nem tudom, hogy mit jelenthet. Szerinted?