A nárcisztikus vezető 5 vonása

Két évtizeddel ezelőtt jelent meg egy tanulmány, melyben a karizmatikus vezetők sötét oldalát boncolgatja három pszichológus. A szerzők szerint a pszichológiailag problémás, ámde karizmatikus vezetőket legalább három kategóriába sorolhatjuk:

  • A kedvelt kókler (High Likability Floater). Ez a típus a maga könnyed stílusában arra törekszik, hogy mindenkivel jóba legyen, éppen ezért kerüli a konfrontációkat, nem vállal fel nehéz döntéseket, így alapvetően mindenki kedveli.
  • A sértődékeny menedzser (Homme de Ressentiment). Ez a típus a forrong, ellenségképet formál, és besértődik mindenkire, aki "az útjában áll". Ezek a vezetők azért kerülnek magasabbra a ranglétrán, mert az emberek tartanak a bosszújától, és inkább nem tesznek keresztbe neki.
  • A nárcisztikus vezető. Energikus, magabiztos, jó benyomást keltő típus. Onnan ismerszik meg a leginkább, hogy a vele való diskurzus során rendszerint kiderül, hogy minden lényegesebb megvalósítás, amit a cég elért, az lényegében neki, és csakis neki köszönhető.

A sztori

Dolgoztál már nárcisztikus vezető alatt/mellett? Volt szerencséd kívülről szemlélni pózolását? Esetleg megtapasztaltad azt is, hogy milyen érzés megsemmisültnek lenni arrogáns aurájában? Nos, nekem megadatott ez a kiváltság.

Magas szakértelem, jó megjelenés, határtalan önbizalom, és egy halom oklevél birtokában emberünk egy év leforgása alatt egyszemélyes vállalkozását 6 főre duzzasztotta. Tudta a célt, helyesen látta az üzleti irányvonalat is, és megvolt a kapcsolatrendszere is ahhoz, hogy felépítse és fenntartsa vállalkozását.

Szoros üzleti kapcsolatban voltunk azokban az időkben, így lehetőségem volt megtapasztalni a teljes arzenált, amivel az embereit irányította. Gyakran mondogatta, hogy eljött az idő, hogy mostantól komolyabb eszközöket vessen be a teljesítménynövelés érdekében. Folyamatosan hangoztatta, hogy nem lesz bónusz, ha ez így megy tovább, és látványosan jutalmazta a seggnyalókat.

Szeretett alkalmazni kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket, akiknek megígért minden jót (többnyire nagy fejlődési lehetőséget), aztán fokozatosan egyre durvább eszközökkel alázta őket, amíg vagy megtanultak nyalni, vagy otthagyták a céget. Döbbenetes volt látni, hogy kb. egy év leforgása alatt a teljesen normális, gyermekét egyedül nevelő csajszit munkarabszolgává léptette elő, és úgy "emelte ki a többiek közül", hogy gyakorlatilag ezzel felszámolta a kiegyensúlyozott kollégiális viszonyt.

Következzen néhány vonás, melyről könnyedén beazonosíthatjuk a nárcisztikus hajlamot.

#1 A szakértő

Szerinte ő a legjobb. A munkatársak gyakran csak akadályozzák a kibontakozásában. Ő tud mindent a legjobban megoldani, és csak azért tűri meg az embereket maga körül, mert így elmondhatja, hogy mekkora csapatot irányít. Minden sikeres koncepció, minden szakmai megvalósítás az ő álmából ered. Fájdalma, hogy nem tud igazán értékes, és használható (magához fogható) szakértőket alkalmazni. Hogy miért nem? Mert szerinte nincs olyan.

#2. A hőstörténet

A nárcisztikus főnököt onnan lehet felismerni a leginkább, hogy életrajza telis tele van hőstörténetekkel. A toposz rendszerint a következőképpen fest: adott egy lehetetlen szituáció, melyet senki más nem tud megoldani. A dráma tetőpontján, amikor már mindenki letett arról, hogy ebből bármi jó kisülhet, megjelenik hősünk, és hihetetlen hozzáértésével mindent helyretesz.

Ezekben a történetekben rendszerint megjelennek az inkompetens, arrogáns, és karikaturisztikus arcok; a hallgatók nem győznek hülledezni, hogy milyen világban élünk. A józanabbak persze megfogalmazzák a kérdést,  hogy ez a teljességgel inkompetens alakokkal tarkított társadalom mégis hogy működik?

#3. A bíra

A nárcisztikus személyekre jellemző, hogy nagyobb magabiztossággal hoznak döntéseket másoknál. Ezen vonásukkal nagyon imponálóak tudnak lenni kritikus helyzetekben. Gyakran nem derül ki, hogy döntésük helyes volt vagy sem: idővel bármilyen fejleményt képesek a saját dicsfényük alá bevonni.

A stratégiai döntéseket ráadásul nagyon nehéz utólag kiértékelni. Könnyen az operatív személyzetre lehet hárítani a kudarc okát, így hősünk zavartalanul fürödhet a gondosan megrajzolt dicsfényében.

#4. Szemből gyönyörű, hátulról rút

A nárcisztikus kolléga paradox módon roppant segítőkész, és azonnal reagál, ha valami jó dolgot tettél le az asztalra. Mégis, a hátad mögött egészen bizonyos lehetsz abban, hogy összességében negatívan fog rólad nyilatkozni. Egyszerűen nem tehet másként, hiszen Ő a hős a tehetségtelen közegben.

Az intelligens nárcisztikusok bravúrosan játszák ezt a kétarcú mutatványt: évek telhetnek el úgy, hogy észre sem veszed, hogy a támogatódnak hitt ember valójában ellened dolgozik.

#5. Curriculum Vitae

Az egyszerű profit a nárcisztikus profitól onnan tudjuk a legegyszerűbben megkülönböztetni, hogy az utóbbi CV-jében minden esetben egy rendkívül sokoldalú személy profiljával találkozhatunk. A nárcisztikus emberek, még ha tudatában is vannak annak, hogy a profizmus egyik legegyértelműbb jele a fókuszált, szakterületre irányuló profil, egyszerűen képtelenek megválni attól a sok többlettől, melytől olyan különlegesnek gondolják magukat.

Nárcisztikus embert soha ne tégy vezetőnek.

Irodalom

Malcolm Gladwell: A kutya szemszögéből és egyéb ritka nézőpontokból

Gladwell idézi a bejegyzés elején említett cikket "The Dark Side Of Charisma" a Tehetség értéke c. írásában (363 o.). Érdemes ezt a könyvét is elolvasni; akinek tetszett az Ösztönösen, Fordulópont, A kivételesek c. könyve, ezt is imádni fogja. Ebben a könyvében a New Yorkerben megjelent kiváló esszéit olvashatjuk: a hajfestés története, miért nem működik igazán a munkerő-kiválasztás, mi az, amit az állásinterjú valóban elárul a jelentkezőről, amit a pitbulloktól tanulhatunk a bűnözésről, stb.

Jó könyv, de még az elején

Jó könyv, de még az elején tartok.
Eggyel több ok, hogy tovább olvassam. :)
Köszi a bejegyzést.

A franc se fog  elmenni

A franc se fog  elmenni dolgozni munkahelyre.

:)) nem rossz megközelítés!

:)) nem rossz megközelítés!

Találó, tetszett.Rögtön

Találó, tetszett.
Rögtön beugrott egy magyar politikus és egy német multicég magyar leányának több vezetője. Utóbbiaktól szerencsére sikerült időben megszabadulnom.

A félreértések elkerülése

A félreértések elkerülése végett: a jelen cikkhez tartozó sztori régmúlthoz tartozik, és semmi köze nincs a jelenlegi baráti- vagy üzleti kapcsolataim egyikéhez sem.

Egyetértek azzal, hogy

Egyetértek azzal, hogy nárcisztikus személyiségzavarban szenvedőt nem szabad főnöknek megtenni. Sajna erről az "apró jellemhibájáról" az őt kinevező személynek nincs tudomása, mert ez az ördögfattya kiválóan játsza a hozzáértő, szeretetreméltó és megbízható ember szerepét.  Nekem sajnos volt egy 3 éves kapcsolatom egy nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő középvezetővel. Szervizvezetőnek nevezték ki a manust, de mindenhez annyira hülye volt, hogy az már fájt. (Csak egy példa: az új műhelyépület megtekintésekor a fűtéscsőre nézve lelkendezve jelentette ki, "hogyha szerelünk rá egy csapot, akkor melegvizünk is lesz a kézmosáshoz.") Na, az MS OFFICE programok kezeléséről is kb. ennyit tudott. Ahhoz viszont kitűnően értett, hogy más hozzáértő személyek eredményét, munkáját a sajátjaként prezentálja. Nem tudtál úgy 2 mondatot váltani prominens személyekkel, hogy ne pofátlankodott volna oda és sunyin ne siklott volna be a beszélgetésbe. Fingja se volt arról, hogy az elhangzó szakzsargon mit is jelent. Előszeretettel használta alábbi szavakat: "az az Isten-barma, szánalmas ez az egész, úgy gondolom, majd én azt tudom" Hát pont az ellenkezője volt az igaz, illetve a negatív jelzők, pontosan rá illettek. Amikor besokaltam és írtam egy nyílt levelet az ügyvezetőnek a viselt dolgairól, haszontalan mivoltáról, azzal végleg elvágtam magam. Naivan azt hittem ,hogy győz az igazság. Emberünk, amikor szembesült azzal, hogy átlátok rajta és megingadhatom kártyavárát  mindent elkövetett, hogy kicsináljon. A cégnél én lettem az első számú közellenség, ő pedig a szeretetreméltó és indokolatlanul bántott ember. 2 ügyvezetőt is sikerült megtévesztenie és zsebre vágnia, noha konkrét és letagadhatatlan tények bizonyították kártékony, közösségromboló mivoltát és szakmai alkalmatlanságát. A végén nekem kellett menni. Hatalmas erkölcsi és anyagi kárt okozott nekem ez a sátáni figura, de ami fő; nem tudott megtörni se lelkileg, se hitemben. Amit még érdemes megemlíteni: ezek a torz elmék csak úgy tudnak kiteljesülni, ha vannak segítőik, akik leginkább gyenge jellemű vagy könnyen befolyásolható személyiségek. Ilyenek meg mindenhol akadnak...

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><blockquote><p><br>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.

További információ a formázási lehetőségekről