Hálózati munkakultúra

Hálózati munkakultúraMarc J. Rosenberg írja, hogy a vegyes képzési modell (blended learning) végső célja, hogy a munkavégzést és a tanulást integráltan valósítsa meg. Majd így folytatja: ahelyett, hogy azt kérdeznénk, miként emelhetnénk be a vállalati feladatok elemeit a képzésbe, inkább arra keressük a  választ, hogy miként vigyük be a tanulást  a munkavégzés folyamatába!

Integrating work and learning becomes the ultimate goal for blended learning, where the framework for blended solutions will move not just to the workplace but to work processes as well. Instead of asking, "How can we incorporate components of the learning and performance architecture into our training program?", ask, "How can we use the learning and performance architecture to improve how work gets done?" (Marc J. Rosenberg: Beyond Learning, p. 207).

Könyvből tanulni

Hálózati munkakultúraA blended learning (vegyes tanulás) kifejezést többnyire az élő- és elektronikus oktatás ötvözésére szokták alkalmazni. Rosenberger a blended learning alatt a munkavégzés és tanulás integrációját érti. Nagyon jól teszi: ez az illetszés sokkal lényegesebb, mint az, hogy oktatásban, vagy e-oktatásban gondolkodjunk-e egy adott helyzetben.

Azt mindannyian megtapasztalhattuk, hogy a formális képzési helyzeteknél nagyságrenddel jobban megragad a munkavégzés közben felszedett tudás. A minap kérdeztem félig viccesen pp-től, hogy ha elolvasom a Pro Drupal Development c. könyvet, tudni fogok-e drupalul programozni. A válasz persze teljesen logikus volt: nem. Nem fogok megtanulni egy könyv elolvasásával drupalul, bármennyire is jó az a könyv. Nem lehet évek programozói tapasztalatát egy könyvvel felszívni. 

Ezt mindannyian világosan látjuk, mégis olvasunk könyveket, mégis járunk előadásokra és mégis tanulunk formális körülmények között. Mert nyilvánvalóan ez is szükséges: olykor pontosan ezek a szeánszok formalizálják a bennünk felhalmozódott tapasztalati anyagot. Nem arról van szó tehát, hogy nincs szükség a formális képzésre, hanem arról, hogy aránytalanul sok figyelmet kap az on-the-job tréning rovására.

Átütő erejű szemléletváltásnak lehetünk tanúi az üzleti szférában, a szofverfejlesztés piacán és a munkavégzési attitűdök terén. Nyilván most azért említem ezt a három területet, mert ezekkel vagyok napi kapcsolatban. Nézzük rendre mind a három területet, majd következhet a szintézis!

Hálómodell az üzleti életben

Hálózati munkakultúraTöbbfős cégben dolgozom egy alkalmazottal. Minden esetben a munkavégzés hozza össze a csapatot, melynek összetétele akár projektenként is változhat. A legutóbbi webes projektünkön pl. hat fő dolgozott úgy, hogy mindegyik féllel "csak" szerződéses viszonyban állok: nincs munkáltatói-alkalmazotti konstrukció. A munka első fázisában, az igényfelméréshez marketing szakértőt vonzottunk be twitteres hirdetéssel, majd a megvalósulási elképzeléseket magam vázoltam fel, a technológiai koncepciót pedig pp. Ezzel egyidőben bevontunk egy fejlesztőt is a modulfejlesztésekbe, és jeleztük a grafikusnak, hogy készítse el a látványterveket. Összeállt egy projekt erejéig egy olyan csapat, akikből sokan soha nem is találkoztak egymással (a fejlesztősráccal pl. még soha nem láttuk egymást élőben), ennek ellenére meg van a kellő bizalmi alap, mert szükségünk van egymásra, és bizonyítottunk már egymásnak az egyéni kompetenciáinkról.

Csillagalakú hálómodellben dolgozunk, melyben középen van, aki hozza és irányítja a projektet, a többiek pedig a központi ponthoz kapcsolódva végzik a feladataikat. Az üzleti igény és a megvalósulás feltételei soha nem látott módon összeláncoltan tudnak létezni ma. Egy ilyen felállásban csak ott történik pénzmozgás, ahol az üzleti igény által diktált valós fejlesztés valósul meg. A hagyományos cégkonstrukciókban ez rendszerint nem így van: az alkalmazottak függetlenül attól, hogy miként teljesítenek, mindig megkapják az alapfizetésüket.

A hálómodellben ha az egyik projekt során rosszul teljesít valaki, akkor a másik projektben már másvalaki fog helyette dolgozni. Valódi versenyhelyzet tud kialakulni, mely megsokszorozza a hatékonyságot. Valós idejű visszajelzésen alapuló munkavégzés tud létrejönni, melynek az előnyeit felesleges tovább boncolgatnunk.

Ez a tendencia nagy cégek munkakiszervezésénél is megfigyelhető. Megéri bolhákat működtetni, még akkor is, ha látszólag sokkal több pénzbe kerülnek, mint az alkalmazottak. 

Szoftverfejlesztés

Hálózati munkakultúraAz üzleti igény és a megvalósítás közti visszacsatolás meggyorsításával komoly összegeket spórolhatunk meg. Két évvel ezelőtt jártam körül Marhefka István segítségével a nagyvállalati szoftverfejlesztés új, agilis szemléletét. Azóta a Csutorás Zoltánnal való beszélgetések jóvoltából folyamatosan finomodott a Scrum-ra és Lean menedzsmentre való rálátásom. Úgy gondolom, hogy a hálózatalapú üzleti modell és az agilis szoftverfejlesztés kéz a kézben, egymást segítve fejlődik, és hódít egyre nagyobb területet. 

Mindkettő a gyors, azonnali visszajelzésre épít.

A hálózati üzletben a megnövekedett kapcsolatoknak köszönhetően sokkal gyorsabban érvényesülhetnek a szakmai szempontok: ha nem tetszik az ügyfél, következőkor nem szerződök le vele, ha nem vált be az alvállalkozó, következőkor a másik szakmai kapcsolatotot mozgósítom a projektre. A bizalom ugyanúgy központi motívum marad, a bizalmi tőke azonban sokkal összetettebb kapcsolati mintázat hatására alakulhat ki. A hálózatalapú piacon a transzparencia elve erőteljesen érvényesül: mind a szakmai hírnév, mind a rossz ügyfélkezelés futótűzként terjed a twitternek és más social networking eszközöknek köszönhetően.

Ma már elég megnéznem valakinek a LinkedIN profilját, hogy elég nagy valószínűséggel el tudjam dönteni, hogy érdemes vele dolgoznom, vagy sem. 

Az agilis szoftverfejlesztési módszertanok egyik alapköve a transzparens (átvilágított) működés: iterációról iterációra megvalósul egy demózható funkciókör, melyet az ügyfél megtekinthet és kipróbálhat. Ezáltal nagyon világos visszacsatolást kap már a projekt kezdetekor arról, hogy miként alakul a feljesztés. 

Hálózati tanulás

Hálózati munkakultúraMarhefka István írt egy figyelemre méltó cikket arról, hogy miként változott meg a véleménye a senior/junior fejlesztők hatékony munkavégzésével kapcsolatosan. Arról mesél, hogy tapsztalata szerint egy tehetséges junior fejlesztőt három hónap alatt teljes értékű fejlesztővé lehet képezni, ami adott esetben egy új, senior fejlesztő esetén korántsem megy ennyire zökkenőmentesen, mert nem biztos, hogy egykönnyen idomul a csapat bevált fejlesztési kultúrájához. A jó kezdő szomjazza a tudást: számára létkérdés, hogy minél gyorsabban teljes értékű tag lehessen, ezért ha eléggé motivált, éjt nappallá téve on-the-job tréningezik. Lássuk csak, hogy emberünk miként élte meg ezt a coaching feladatot:

Az elején minden nap foglalkoznom kellett vele. Órákat. A hét 5 napjából 4 napján foglalkoztunk azzal, hogy a program hogyan működik a felhasználói felületen keresztül, mit jelentenek az egyes képernyőn megjelenő üzleti fogalmak. A péntekek lettek a technológiai napok (pén-tech), az nekem szabadság volt. A srác nézegethette a kódot, megismerte, milyen technológiákat használunk. Ebben a többiek is besegítettek. Még örültem is neki, hogy végre fejlesztői feladatokat csinálhat. Aztán eltelt három hónap. A srác már tisztán fejlesztési feladatokat csinált. Megtanulta, hogyan írunk automatizált teszteket, milyen a domain modellünk, hogyan kell a Spring-et, Hibernate-et használni. Ami számomra még fontosabb volt: megértette és megtanulta az üzleti területet. És egyszercsak rájöttem: A csapat egy új, teljes értékű taggal bővült. (Marhefka István: A junior fejlesztő).

Ha valamilyen területen képezni akarom magam, akkor igyekszem munkakapcsolatba lépni azokkal a személyekkel, akik mesterei annak, ami nekem egyelőre csak álom. Ennél jobb képzési modell tudtommal nem létezik. 

Tavaly márciusban 10 személyt neveztem meg, akikkel szívesen dolgoznék együtt 2010-ben. Ebből négy személyt sikerült projekt alapon bevonzanom, néggyel szakmai kapcsolatban állok, és a maradék kettővel is megismerkedtem. Az elmúlt időszak sikerességét nagymértékben a személyközpontú stratégiámnak köszönhetem. Te kiket szeretnél bevonzani a 2010-ben?

A konnektivizmus és az on-the-job training viszonyáról

Hálózati munkakultúraA tuksi01 képzésen éppen az on-the-job elvet sikerült érvényesítenünk. A résztvevők többsége a saját munkájából hozott példát, melyet közösen véleményeztük, és ezáltal úgy tanult, hogy közben a napi munkavégzésben haladt előre. 

Íme néhány visszajelzés a kurzusról:

Olyan új szemléletű oktatást valósítottatok meg, ami túl mutat azon, hogy a témához kapcsolódó elektronikus anyagok össze vannak gyűjtve egy helyen (sok E-learning portál csak eddig jut el:-(( ). A feladatok szintje, ütemezése és a hozzátartozó információk mennyisége is megfelelő volt. A feltett kérdésekre időben, érdemben reagáltatok. Módszertanilag is sokat tanultam (sok új irányba indított) a kurzus. A blogírás is több hasznosabb eszköznek bizonyult tanulási eszközként, mint kezdetben gondoltam. A két előadó stílusban és a témák tekintetében is színesebbé tette a kurzus hangulatát, mintha külön tartották volna. (Illés Zoltán, résztvevő)

Mivel nekem semmiféle számítástechnikai végzettségem nincs, féltem kicsit a tanfolyamtól, itt mindenki olyan okos, gondoltam...nekem csak hobbi....nincs előképzettségem. Nagy Gusztáv jegyzetiből és tanfolyamaiból, fórumok olvasgatásából szereztem szerény ismereteimet drupalról és a tartalomkezelő rendszerekről... Nos, nem kell előképzettség, meg tudom csinálni a beadandót! Még ha megkésve is és nem olyan mutatós, vagy esetleg hiba akad benne, akkor is én csináltam. Ez nagyon jó érzés. A közösség és a tanár urak is segítenek és szuperek!:)Ergo:Ha tanulni akarsz, ne hagyd ki!!! Speciel én várok folytatást, mert hiányozni fog. Szeretek tanulni. Csak idő lenne jóval több...:) (Varga Dorottya, résztvevő)

Csak így tovább! Szerintem nagyon jó kezdeményezés ez a fajta oktatás csak figyelembe kéne venni, hogy az emberek inkább délután/este érnek rá ilyenre. (Tóth Enikő, résztvevő)

Összegzés - a hálózati hatások három megvalósulásaHálózati üzlet Agilis szoftverfejlesztés On-the-job tanulás
Igénykezelés az ügyféligényekhez igazodik a teljes projekt felépítése folyamatos, a fejlesztés ideje alatt végig tart csak arról tanul, ami a munkavégzéshez szükséges
Folyamat valós idejű iteratív, gyors visszacsatolás munkavégzéssel integrált
Veszteségminimalizálás nincs olyan szereplő/érdek, mely ne valamely ügyféligényre épülne prioritások alapján történő fejlesztés, prioritások és hibák gyors kezelése iteratív újraelemzés révén nem foglalkozik olyan információkkal, melyre a munkájában nincs szüksége
Testreszabhatóság a projekt által megkövetelt legjobb szakértők végzik a munkát, a projektben lévő szakmai lehetőségek jobban felszínre jönnek ezáltal az iterációk léptékének függvényében  teljes mértékben egyénre szabott
Transzparencia social networking eszközök kivilágítják a visszajelezéseket az iteratív demózásoknak köszönhetően az ügyfél folyamatosan tájékozódik a fejlesztés menetéről A munkavégzésből látszik az egyén fejlődése. A coach világosan érzékeli, hogy milyen tempóban halad a tanuló


Irodalom

  1. Cross, Jay: The Business Singularity
  2. Csutorás Zoltán: Adaptív mendzsment
  3. Marhefka István: A junior fejlesztő
  4. Rosenberger, J. Marc: Beyond Learning


Illusztrációk

  1. Mentor, MyNameIsSwann
  2. Book, blindmanphoto 
  3. connect to, 4ewerFairy
  4. connect, exspiro
  5. child, visualartthumb
  6. Connect, photodream

Új hozzászólás

Hozzászólások

cocaine addiction rehab
generic xanax
acid effects
lorazepam vs xanax
benzodiazepine withdrawal symptoms
how long does xanax stay in your system
using tramadol for opiate withdrawal
generic for xanax
how to break an addiction

withdrawal of oxycontin
generic for xanax
side effects for cocaine
generic for xanax
help for alcoholics
xanax online
can you get addicted to sleeping pills
xanax bar
can you get withdrawals from xanax

managing opiate withdrawal
generic for xanax
coping with addiction
xanax dosage
addiction stop
xanax bar
signs of someone high on meth
xanax online
getting through opiate withdrawal

treatment for opiate withdrawal
xanax dosage
medications for opiate withdrawal symptoms
how long does xanax stay in your system
crystal drug symptoms
lorazepam vs xanax
getting off tramadol
xanax bars
signs of heroin

xanax addiction recovery
generic xanax
cannabis recovery
what is xanax
meth addiction facts
what is xanax
rehab las vegas
what is xanax
addiction abuse

side effects from zolpidem
xanax tablets
ambien no longer works
xanax pills
ambien rehab
xanax generic
ambien for alcohol withdrawal
generic for xanax
cannabis detox

find a rehab facility
xanax
weed withdrawal symptoms
xanax
alcohol addiction statistics
xanax pills
how to spot a heroin user
xanax generic
ganja addiction treatment

withdrawal medication for opiates
generic for xanax
crack addict
xanax pills
substance abuse treatment centers
xanax
cannabis withdrawal symptoms
xanax pills
signs of ice use

sildenafil citrate 50 mg troches
viagra without a doctor prescription usa
indian viagra online shopping
viagra without doctor
buying viagra online in canada
viagra without a doctors prescription
legality of purchasing viagra online
viagra without a doctors prescription
cheap viagra levitra cialis

can you buy viagra over counter us
viagra without doctor prescription
sildenafil 100mg manufacturers
viagra without prescription
name viagra generic
generic viagra without a doctor prescription
legal order viagra overseas
viagra without doctor
usa viagra cheap info

order viagra from india
generic viagra without a doctor prescription
viagra doctor online
generic viagra without a doctor prescription
viagra buy boots
viagra without doctor prescription
quanto costa viagra da 100 mg
viagra without a doctor prescription
viagra 25 mg of 50 mg

can i take viagra and cialis together
viagra without a doctor prescription usa
comprar viagra generico barcelona
viagra without a doctor prescription usa
buy viagra sweden
viagra without a prior doctor prescription
viagra rezeptfrei 50 mg
viagra without doctor prescription
buying viagra from abroad

4x4 sildenafil 50 mg
generic viagra without a doctor prescription
getting viagra from your gp
viagra without doctor
where to get sildenafil citrate
viagra without doctor prescription
viagra cheap online
viagra without prescription
sildenafil 50 mg . la sante

heroin addiction symptoms and signs
xanax pills
symptoms of someone using meth
generic for xanax
xanax addiction treatment
generic xanax
oxycodone withdrawal remedies
alprazolam 0 5 mg
cocaine addiction treatment medication

withdrawal symptoms of hydrocodone acetaminophen
xanax pills
detox weed
xanax pills
signs of addiction to coke
generic for xanax
ice withdrawal
xanax generic
drug and rehab

heroin addiction and recovery
xanax generic
tramadol treatment
xanax pills
marijuana recovery timeline
generic for xanax
signs of someone using heroin
xanax
coke addiction signs

online blackjack los angeles
best place to play blackjack play slots online for money online blackjack for money legal
online casinos canada
us casino games online
top 10 online casinos south africa usa online slots real money
online video poker site rankings

debit card online casino
top online gambling sites usa best free casino games online online keno simulator
play online roulette wheel
card credit gambling
blackjack on net legitimate online slots for money
play real money bingo

debit card online casino
top online gambling sites usa best free casino games online online keno simulator
play online roulette wheel
card credit gambling
blackjack on net legitimate online slots for money
play real money bingo

debit card online casino
top online gambling sites usa best free casino games online online keno simulator
play online roulette wheel
card credit gambling
blackjack on net legitimate online slots for money
play real money bingo

debit card online casino
top online gambling sites usa best free casino games online online keno simulator
play online roulette wheel
card credit gambling
blackjack on net legitimate online slots for money
play real money bingo

debit card online casino
top online gambling sites usa best free casino games online online keno simulator
play online roulette wheel
card credit gambling
blackjack on net legitimate online slots for money
play real money bingo

debit card online casino
top online gambling sites usa best free casino games online online keno simulator
play online roulette wheel
card credit gambling
blackjack on net legitimate online slots for money
play real money bingo

debit card online casino
top online gambling sites usa best free casino games online online keno simulator
play online roulette wheel
card credit gambling
blackjack on net legitimate online slots for money
play real money bingo

debit card online casino
top online gambling sites usa best free casino games online online keno simulator
play online roulette wheel
card credit gambling
blackjack on net legitimate online slots for money
play real money bingo

heroin heroin
xanax
how is meth addiction treated
generic for xanax
side effects of zantax
xanax
am i addicted to heroin
xanax pills
ambien dependence withdrawal

mild opiate withdrawal symptoms
xanax tablets
am ia cocaine addict
xanax pills
what is ice addiction
xanax
ambien abuse
generic for xanax
withdrawal of oxycontin

casino on net tournaments
best blackjack app for iphone biloxi mississippi casinos best online casino keno
online casino games blackjack
website black jack
online craps no limit play slots for real money united states
www roulette de

casino on net tournaments
best blackjack app for iphone biloxi mississippi casinos best online casino keno
online casino games blackjack
website black jack
online craps no limit play slots for real money united states
www roulette de

casino on net tournaments
best blackjack app for iphone biloxi mississippi casinos best online casino keno
online casino games blackjack
website black jack
online craps no limit play slots for real money united states
www roulette de

casino on net tournaments
best blackjack app for iphone biloxi mississippi casinos best online casino keno
online casino games blackjack
website black jack
online craps no limit play slots for real money united states
www roulette de

casino on net tournaments
best blackjack app for iphone biloxi mississippi casinos best online casino keno
online casino games blackjack
website black jack
online craps no limit play slots for real money united states
www roulette de

casino on net tournaments
best blackjack app for iphone biloxi mississippi casinos best online casino keno
online casino games blackjack
website black jack
online craps no limit play slots for real money united states
www roulette de

casino on net tournaments
best blackjack app for iphone biloxi mississippi casinos best online casino keno
online casino games blackjack
website black jack
online craps no limit play slots for real money united states
www roulette de

casino on net tournaments
best blackjack app for iphone biloxi mississippi casinos best online casino keno
online casino games blackjack
website black jack
online craps no limit play slots for real money united states
www roulette de

buy viagra jellies
viagra without a doctor prescription usa
buy viagra suppositories
100mg viagra without a doctor prescription
viagra pills what do they look like

should i buy viagra online
viagra without a doctor prescription usa
can you buy viagra canada
viagra without a doctor prescription usa
cialis viagra levitra for sale

has price viagra gone up
viagra without a doctor prescription walmart
can 100 mg viagra cut half
viagra without a doctor prescription usa
how to buy viagra online in australia

online casinos with paypal
best internet casino online casino real cash payout usa online casino
us casino online paypal
legit online casino
online keno live online blackjack
best slot machines for android

online casinos with paypal
best internet casino online casino real cash payout usa online casino
us casino online paypal
legit online casino
online keno live online blackjack
best slot machines for android

online casinos with paypal
best internet casino online casino real cash payout usa online casino
us casino online paypal
legit online casino
online keno live online blackjack
best slot machines for android

online casinos with paypal
best internet casino online casino real cash payout usa online casino
us casino online paypal
legit online casino
online keno live online blackjack
best slot machines for android

online casinos with paypal
best internet casino online casino real cash payout usa online casino
us casino online paypal
legit online casino
online keno live online blackjack
best slot machines for android

online casinos with paypal
best internet casino online casino real cash payout usa online casino
us casino online paypal
legit online casino
online keno live online blackjack
best slot machines for android

online casinos with paypal
best internet casino online casino real cash payout usa online casino
us casino online paypal
legit online casino
online keno live online blackjack
best slot machines for android

online casinos with paypal
best internet casino online casino real cash payout usa online casino
us casino online paypal
legit online casino
online keno live online blackjack
best slot machines for android

can you buy viagra online ireland
viagra without a doctor prescription usa
efectos viagra 100 mg
viagra without a doctor prescription
can i take 150mg of viagra

viagra for sale in boots
viagra without a doctor prescription usa
can i break a viagra pill in half
viagra without a doctor prescription usa
viagra sale dubai

can buy viagra cuba
real viagra without a doctor prescription
viagra generico puebla
viagra without a doctor prescription walmart
what is the cost of viagra pills

roulette gambling
online casino table games ultimate texas best and safest online casinos www casino on net
online casino real money
us online casino ratings
watch keno live online australia slots for real money free no deposit
casino gambling internet online

roulette gambling
online casino table games ultimate texas best and safest online casinos www casino on net
online casino real money
us online casino ratings
watch keno live online australia slots for real money free no deposit
casino gambling internet online

roulette gambling
online casino table games ultimate texas best and safest online casinos www casino on net
online casino real money
us online casino ratings
watch keno live online australia slots for real money free no deposit
casino gambling internet online

roulette gambling
online casino table games ultimate texas best and safest online casinos www casino on net
online casino real money
us online casino ratings
watch keno live online australia slots for real money free no deposit
casino gambling internet online

roulette gambling
online casino table games ultimate texas best and safest online casinos www casino on net
online casino real money
us online casino ratings
watch keno live online australia slots for real money free no deposit
casino gambling internet online

roulette gambling
online casino table games ultimate texas best and safest online casinos www casino on net
online casino real money
us online casino ratings
watch keno live online australia slots for real money free no deposit
casino gambling internet online

roulette gambling
online casino table games ultimate texas best and safest online casinos www casino on net
online casino real money
us online casino ratings
watch keno live online australia slots for real money free no deposit
casino gambling internet online

roulette gambling
online casino table games ultimate texas best and safest online casinos www casino on net
online casino real money
us online casino ratings
watch keno live online australia slots for real money free no deposit
casino gambling internet online

viagra where to buy
100mg viagra without a doctor prescription
taking viagra 100mg
real viagra without a doctor prescription
canada viagra online

how long does an erection last with 100 mg viagra
viagra without a doctor prescription usa
can viagra 100 mg cut half
viagra without a doctor prescription walmart
generic viagra shelf life

viagra 100mg for sale
real viagra without a doctor prescription
generic viagra legal
real viagra without a doctor prescription
where to get viagra in bangkok

internet gambling brazil
online casinos microgaming pay to play slots online click2pay casino
online casino voor ipad
best slots for ipad
online casinos accepts residents site gambling online roulette
virtual console games sd card

internet gambling brazil
online casinos microgaming pay to play slots online click2pay casino
online casino voor ipad
best slots for ipad
online casinos accepts residents site gambling online roulette
virtual console games sd card

internet gambling brazil
online casinos microgaming pay to play slots online click2pay casino
online casino voor ipad
best slots for ipad
online casinos accepts residents site gambling online roulette
virtual console games sd card

internet gambling brazil
online casinos microgaming pay to play slots online click2pay casino
online casino voor ipad
best slots for ipad
online casinos accepts residents site gambling online roulette
virtual console games sd card

internet gambling brazil
online casinos microgaming pay to play slots online click2pay casino
online casino voor ipad
best slots for ipad
online casinos accepts residents site gambling online roulette
virtual console games sd card

internet gambling brazil
online casinos microgaming pay to play slots online click2pay casino
online casino voor ipad
best slots for ipad
online casinos accepts residents site gambling online roulette
virtual console games sd card

internet gambling brazil
online casinos microgaming pay to play slots online click2pay casino
online casino voor ipad
best slots for ipad
online casinos accepts residents site gambling online roulette
virtual console games sd card

internet gambling brazil
online casinos microgaming pay to play slots online click2pay casino
online casino voor ipad
best slots for ipad
online casinos accepts residents site gambling online roulette
virtual console games sd card

roulette for real money on ipad
best casino online slot legitimate online slots for money real money blackjack mobile
online roulette real time
top online casinos blackjack
play online roulette live best usa mobile casino
all online casinos for usa players

roulette for real money on ipad
best casino online slot legitimate online slots for money real money blackjack mobile
online roulette real time
top online casinos blackjack
play online roulette live best usa mobile casino
all online casinos for usa players

roulette for real money on ipad
best casino online slot legitimate online slots for money real money blackjack mobile
online roulette real time
top online casinos blackjack
play online roulette live best usa mobile casino
all online casinos for usa players

roulette for real money on ipad
best casino online slot legitimate online slots for money real money blackjack mobile
online roulette real time
top online casinos blackjack
play online roulette live best usa mobile casino
all online casinos for usa players

roulette for real money on ipad
best casino online slot legitimate online slots for money real money blackjack mobile
online roulette real time
top online casinos blackjack
play online roulette live best usa mobile casino
all online casinos for usa players

roulette for real money on ipad
best casino online slot legitimate online slots for money real money blackjack mobile
online roulette real time
top online casinos blackjack
play online roulette live best usa mobile casino
all online casinos for usa players

roulette for real money on ipad
best casino online slot legitimate online slots for money real money blackjack mobile
online roulette real time
top online casinos blackjack
play online roulette live best usa mobile casino
all online casinos for usa players

roulette for real money on ipad
best casino online slot legitimate online slots for money real money blackjack mobile
online roulette real time
top online casinos blackjack
play online roulette live best usa mobile casino
all online casinos for usa players

roulette game
pala casino online
real online gambling android
empire city online casino
online casino software

gambling roulette
online casinos
casino on line australia
casino online
real money roulette usa

best playtech online casino
pala casino online
jupiters keno online
online casino
use our money to play slots

card games for real money
mac casino slot games roulette payout chart online casinos electronic check
online live roulette canada
online internet baccarat
online game of roulette play slots for real money united states
virtual money blackjack

card games for real money
mac casino slot games roulette payout chart online casinos electronic check
online live roulette canada
online internet baccarat
online game of roulette play slots for real money united states
virtual money blackjack

card games for real money
mac casino slot games roulette payout chart online casinos electronic check
online live roulette canada
online internet baccarat
online game of roulette play slots for real money united states
virtual money blackjack

card games for real money
mac casino slot games roulette payout chart online casinos electronic check
online live roulette canada
online internet baccarat
online game of roulette play slots for real money united states
virtual money blackjack

card games for real money
mac casino slot games roulette payout chart online casinos electronic check
online live roulette canada
online internet baccarat
online game of roulette play slots for real money united states
virtual money blackjack

card games for real money
mac casino slot games roulette payout chart online casinos electronic check
online live roulette canada
online internet baccarat
online game of roulette play slots for real money united states
virtual money blackjack

card games for real money
mac casino slot games roulette payout chart online casinos electronic check
online live roulette canada
online internet baccarat
online game of roulette play slots for real money united states
virtual money blackjack

card games for real money
mac casino slot games roulette payout chart online casinos electronic check
online live roulette canada
online internet baccarat
online game of roulette play slots for real money united states
virtual money blackjack

download casino poker
best us gambling no deposit games online for real cash cash blackjack
online casino payout usa
mighty slots online casino download
party casino play slots for real money
baccarat new york

download casino poker
best us gambling no deposit games online for real cash cash blackjack
online casino payout usa
mighty slots online casino download
party casino play slots for real money
baccarat new york

download casino poker
best us gambling no deposit games online for real cash cash blackjack
online casino payout usa
mighty slots online casino download
party casino play slots for real money
baccarat new york

download casino poker
best us gambling no deposit games online for real cash cash blackjack
online casino payout usa
mighty slots online casino download
party casino play slots for real money
baccarat new york

download casino poker
best us gambling no deposit games online for real cash cash blackjack
online casino payout usa
mighty slots online casino download
party casino play slots for real money
baccarat new york

download casino poker
best us gambling no deposit games online for real cash cash blackjack
online casino payout usa
mighty slots online casino download
party casino play slots for real money
baccarat new york

download casino poker
best us gambling no deposit games online for real cash cash blackjack
online casino payout usa
mighty slots online casino download
party casino play slots for real money
baccarat new york

download casino poker
best us gambling no deposit games online for real cash cash blackjack
online casino payout usa
mighty slots online casino download
party casino play slots for real money
baccarat new york

casino blackjack game best internet casino
list of all online casinos pay to play slots online usa casinos online microgaming
internet casino gambling onlines
casino games android apk
best online slots real online casinos accepting usa players
online slot gaming

casino blackjack game best internet casino
list of all online casinos pay to play slots online usa casinos online microgaming
internet casino gambling onlines
casino games android apk
best online slots real online casinos accepting usa players
online slot gaming

casino blackjack game best internet casino
list of all online casinos pay to play slots online usa casinos online microgaming
internet casino gambling onlines
casino games android apk
best online slots real online casinos accepting usa players
online slot gaming

casino blackjack game best internet casino
list of all online casinos pay to play slots online usa casinos online microgaming
internet casino gambling onlines
casino games android apk
best online slots real online casinos accepting usa players
online slot gaming

casino blackjack game best internet casino
list of all online casinos pay to play slots online usa casinos online microgaming
internet casino gambling onlines
casino games android apk
best online slots real online casinos accepting usa players
online slot gaming

casino blackjack game best internet casino
list of all online casinos pay to play slots online usa casinos online microgaming
internet casino gambling onlines
casino games android apk
best online slots real online casinos accepting usa players
online slot gaming

casino blackjack game best internet casino
list of all online casinos pay to play slots online usa casinos online microgaming
internet casino gambling onlines
casino games android apk
best online slots real online casinos accepting usa players
online slot gaming

casino blackjack game best internet casino
list of all online casinos pay to play slots online usa casinos online microgaming
internet casino gambling onlines
casino games android apk
best online slots real online casinos accepting usa players
online slot gaming

can you buy viagra over counter
viagra without a doctor prescription walmart
get viagra cialis
viagra without a doctor prescription
modo uso sildenafil 50 mg

6 medicine viagra piller html
100mg viagra without a doctor prescription
is it legal to order viagra from canadian
viagra without a doctor prescription walmart
viagra generic in canada

serve remedio pramil sildenafil 50mg
100mg viagra without a doctor prescription
does viagra get its name
viagra without a doctor prescription usa
viagra and flomax together

online roulette cash
keno online queensland casino online online casinos in usa only
highest payout on roulette
best casinos online usa
download games of casino biloxi mississippi casinos
platinum play casino mac osx

online roulette cash
keno online queensland casino online online casinos in usa only
highest payout on roulette
best casinos online usa
download games of casino biloxi mississippi casinos
platinum play casino mac osx

online roulette cash
keno online queensland casino online online casinos in usa only
highest payout on roulette
best casinos online usa
download games of casino biloxi mississippi casinos
platinum play casino mac osx

online roulette cash
keno online queensland casino online online casinos in usa only
highest payout on roulette
best casinos online usa
download games of casino biloxi mississippi casinos
platinum play casino mac osx

online roulette cash
keno online queensland casino online online casinos in usa only
highest payout on roulette
best casinos online usa
download games of casino biloxi mississippi casinos
platinum play casino mac osx

online roulette cash
keno online queensland casino online online casinos in usa only
highest payout on roulette
best casinos online usa
download games of casino biloxi mississippi casinos
platinum play casino mac osx

online roulette cash
keno online queensland casino online online casinos in usa only
highest payout on roulette
best casinos online usa
download games of casino biloxi mississippi casinos
platinum play casino mac osx

online roulette cash
keno online queensland casino online online casinos in usa only
highest payout on roulette
best casinos online usa
download games of casino biloxi mississippi casinos
platinum play casino mac osx